• سهم خودرو از سرمایه خارجی

    چرا سرمایه‌گذاران خودرویی به جای ایران به پاکستان می‌روند؟

    سهم خودرو از سرمایه خارجی

    خودروسازی ایران بیش از پنج‌سال است که از لیست سرمایه‌گذاران خارجی، کنار گذاشته شده است. با این حال حضور در کشورهای همسایه به‌عنوان مقصد جدید سرمایه‌گذاران، قابل تامل است. باند خالی سرمایه‌گذاری خارجی خودرویی به‌دلیل تحریم‌های داخلی و خارجی در کشورمان رخ داده است.

  • پیام پنهان رشد اقتصادی بهار

    پیام پنهان رشد اقتصادی بهار

    آمار منتشرشده از رشد اقتصاد ایران در بهار۱۴۰۳ نشان می‌دهد که اقتصاد ایران برای پانزدهمین فصل متوالی رشد تولید را تجربه کرده است. این نرخ رشد کمی کمتر از رشد متوسط در سه‌سال پیش از آن بوده است و هم جای امیدواری دارد و هم موجب نگرانی است؛ امید از این جهت که رشد اقتصادی برای چند سال ادامه‌دار بوده است و نگرانی از این بابت که ممکن است این رشدها سقف ظرفیت رشد اقتصاد ایران در شرایط فعلی باشد.

  • یک‌ دهه صادرات ارزان

    روند تجارت خارجی ایران بررسی شد؛

    یک‌ دهه صادرات ارزان

    بررسی وضعیت شاخص قیمت سبد کالاهای صادراتی در مقایسه با سبد کالاهای وارداتی نشان می‌دهد که در طول یک دهه گذشته شاهد افزایش ناموزون قیمت کالاهای وارداتی در مقایسه با قیمت کالاهای صادراتی هستیم. گروه‌های کالایی عمده صادراتی کشور، فلزات و محصولات معدنی، نباتی و محصولات صنایع شیمیایی هستند که حدود ۹۰درصد از صادرات کشور را تشکیل می‌دهند. تولید این محصولات عمدتا جزو چرخه‌های پایین ساختار تولید صنعتی هستند و ارزش افزوده بالایی ایجاد نمی‌کنند. این امر در بلندمدت به ثبات اقتصاد کلان نیز آسیب می‌رساند.

  • تحلیلی بر رشد اقتصاد ایران در بستر تحریم‌ها

    تحلیلی بر رشد اقتصاد ایران در بستر تحریم‌ها

    اقتصاد ایران پس از گذراندن یک‌دهه وفور نفتی، از سال ۱۳۹۱ وارد مرحله جدیدی شد که دو مشخصه اصلی آن تشدید تحریم‌های تجاری و مالی و همچنین کاهش شدید درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت بود (مسعود نیلی و همکاران (۱۳۹۷)، اقتصاد ایران؛ چگونگی گذر از ابرچالش‌ها). سال ۱۳۹۴ مصادف با انعقاد قرارداد برجام و برداشتن تحریم‌هاست که آثار آن را می‌توان از میزان فروش نفت و به تبع آن تولید ناخالص داخلی ملاحظه کرد، به طوری که رشد اقتصادی منفی ۰.۵درصد در سال ۱۳۹۴، به رشد ۱۴.۲درصدی در سال ۱۳۹۵ ارتقا یافت.

  • اولویت‏‏‌های وزارت صمت دولت چهاردهم

    اولویت‏‏‌های وزارت صمت دولت چهاردهم

    وزارت صمت دولت چهاردهم با مجموعه‌ای از اولویت‌های کلان و مشترک در حوزه صنعت، معدن و بازرگانی روبروست که باید برنامه‌ریزی‌های لازم در این زمینه صورت بگیرد. در حوزه کلان و مشترک صنعت، معدن و تجارت، ضروری است وزیر صمت دولت چهاردهم در مورد حذف قیمت‌گذاری دولتی و موضوعات مرتبط با آن با توجه به رویکرد رئیس‌ جمهور در مناظرات و... ورود کند.

  • سناریوی اوج خاموشی

    شبکه تامین برق در معرض دو ریسک است؛

    سناریوی اوج خاموشی

    مشکل تامین برق و عدم ‏اطمینان ناشی از آن یکی از زنجیر‏های سنگینی است که همه ساله در فصل گرم سال بر پای صنایع بسته و باعث صدمات جدی به فرآیند تولید، عملکرد و بهره ‏وری بنگاه‌ها می ‏شود. مشکل اصلی این است که در سال‌های گذشته ثابت نگه‌داشتن بهای انرژی به‌عنوان ابزاری برای مقبولیت‌های کوتاه‌مدت اجتماعی‌ وارد سپهر سیاسی‌ کشور شد و به‌ دنبال آن کشور با کسری سرمایه‌گذاری در توسعه‌ زیرساخت‌ها روبه‌رو شد. در نهایت این صنایع بودند که قربانی اصلی این کسری شدند.

  • سرنوشت دلار ترجیحی

    نیمی از سهمیه ارز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی در ۴ ماه مصرف شد

    سرنوشت دلار ترجیحی

    در ۴ماه ابتدایی سال جاری، ۵.۱۵۳میلیارد دلار ارز ترجیحی به کالاهای اساسی و دارو تخصیص یافته که حدود نیمی از سقف میزان تعیین‌شده این ارز در سال۱۴۰۳ است. حال دولت چهاردهم باید در نخستین اقدامات خود درباره تخصیص ارز ترجیحی دست به تصمیم‌گیری بزند.

  • رشد صنعت لوازم خانگی با تکیه بر فناوری و تجارب جهانی

    رشد صنعت لوازم خانگی با تکیه بر فناوری و تجارب جهانی

    در شرایطی که پیش‌بینی می‌شود ارزش بازار صنایع لوازم خانگی هوشمند به حدود ۷۷میلیارد دلار تا سال ۲۰۳۰ برسد، کشور ایران به‌رغم نیاز به ارتقای توان تولید و صادرات محصولات غیرنفتی، با برخی چالش‌ها در این حوزه مواجه است. در کنار واردات محصولات پیشرفته و صادرات کالای خام، ایران با بحران تامین سرمایه، قاچاق و ورود فناوری در این حوزه مواجه است. در این گزارش تلاش شده است افزون بر مطالعه روند رشد صنعت لوازم خانگی، عملکرد ایران در این حوزه و منطبق بر چشم‌اندازهای بین‌المللی مورد تجزیه‌وتحلیل قرار بگیرد.

  • یک تبصره و هزار مزیت!

    یک تبصره و هزار مزیت!

    سازمان امور مالیاتی مشوق قابل توجهی را برای پرداخت مالیات صاحبان مشاغل و اصناف در دستور کار قرار داده که به تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیات‌های مستقیم معروف است؛ سال گذشته ۴ میلیون نفر از اصناف از این تبصره استفاده کردند که با افزایش سه برابری سقف آن، دایره مشمولان این مشوق گسترده‌تر شده است.

  • راهکاری برای جمع‌آوری نقدینگی مردم و تبدیل آن به قوای محرکه اقتصاد

    راهکاری برای جمع‌آوری نقدینگی مردم و تبدیل آن به قوای محرکه اقتصاد

    دولت می‌تواند با بسترسازی برای ایجاد بنگاه‌های اقتصادی مردمی، نقدینگی گروه‌های کوچک مردمی را در قالب این بنگاه‌ها تجمیع کند و با اعتبارات بودجه‌ای تدارک دیده شده، اقدام به هدایت این ظرفیت‌های سرمایه گذاری در جهت جهش تولید محصولات دارای مزیت و صادرات و دریافت عواید ارزی آن کند.

  • پرچم تجارت بالا می‌رود؟

    تراز مثبت تجارت خارجی در فروردین ۱۴۰۳

    پرچم تجارت بالا می‌رود؟

    فعالان تجاری در نخستین ماه سال جاری با ثبت تراز مثبت تجاری به کار خود خاتمه دادند. ترازی که هم با احتساب نفت، برق و خدمات فنی و مهندسی و هم بدون آن مازاد دارد. اما بررسی‌ها نشان می‌دهد که اعداد و ارقام ثبت‌شده در ماه فروردین نمی‌تواند معیار درستی برای پیش‌بینی وضعیت تجارت تا پایان سال باشد.

  • خستگی استارت‌آپی

    خستگی استارت‌آپی

    خیلی‌ها تعجب کرده‌اند چرا صاحبان یکی از بزرگ‌ترین استارت‌آپ‌های ایران حاضر شده‌اند برای فروش اکثریت سهام خود با یک شرکت خصولتی پای میز معامله بنشینند. به گمان من برای درک این تصمیم باید خود را جای آنها بگذاریم. بد نیست ابتدا سابقه ماجرا را ببینیم.

  • بررسی روند و چشم انداز بازارهای مالی

    بررسی روند و چشم انداز بازارهای مالی

    بانک مرکزی از ابتدای سال ۱۴۰۲ با اتخاذ سیاست­های پولی انقباضی، تا حدودی در کنترل نرخ سود در بازار بین بانکی موفق عمل نموده است به طوری که نرخ سود در بازار بین بانکی از ۲۳.۳۶ درصد در ابتدای سال ۱۴۰۲به ۲۳.۶۶ درصد در انتهای سال رسیده است.

  • چالش های حوزه گمرک جمهوری اسلامی ایران

    چالش های حوزه گمرک جمهوری اسلامی ایران

    مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی در پژوهشی به تحلیل و بررسی چالش های حوزه گمرک در کشورمان پرداخت.

  • محیط مساعد تولید نوآور

    بازوی پژوهشی مجلس شرط «عبور از تولید مونتاژی» را معرفی کرد؛

    محیط مساعد تولید نوآور

    سیاست‌های تولید صنعتی می‌تواند به مثابه تیغ دولبه عمل کند. خطای سیاستگذار در این مسیر می‌‎تواند منجر به وضعیتی شود که صنایع مونتاژکار تشویق شوند و انگیزه‌ای برای نوآوری و عبور از مرحله مونتاژکاری نداشته باشند. در مقابل، این سیاست‌ها می‌تواند به نحوی تدوین شود که با تشویق تولید نوآور، بنگاه‌ها را به سمت رشد بهره‌وری و رقابت‌پذیری سوق دهد و به عمیق‌تر شدن زنجیره تولید و عبور از تله مونتاژ کاری بینجامد.

  • تامین مالی؛ چالش اساسی بنگاه‏‏‌ها

    تامین مالی؛ چالش اساسی بنگاه‏‏‌ها

    منابع مالی در پایداری، بقا، رشد و توسعه بنگاه‌های اقتصادی از اهمیت فراوانی برخوردار است و شرکت‌ها برای تامین سرمایه در گردش یا اجرای طرح‌های متعدد خود در حوزه گسترش فعالیت‌ها به منابع مالی نیاز دارند. تامین منابع مالی موردنیاز در شرکت‌ها از چالش‌های اساسی پیش‌روی مدیران بنگاه‌های اقتصادی محسوب می‌شود.

  • تنظیم‌گری مالی در نظام بانکداری/ چرا سلامت مالی در بانک‌ها مهم است؟

    تنظیم‌گری مالی در نظام بانکداری/ چرا سلامت مالی در بانک‌ها مهم است؟

    بانک مرکزی وظیفه تنظیم‌گری مالی در نظام بانکی را بر عهده دارد و با نظارت بر بانک‌ها از بحران‌ ها و مخاطرات بانکی جلوگیری می‌کند.

  • صادرات ریالی چگونه به تضعیف ارزش پول ملی منجر می­‌شود؟

    صادرات ریالی چگونه به تضعیف ارزش پول ملی منجر می­‌شود؟

    رئیس کل بانک مرکزی هفتم دی‌ماه امسال در یکصد و یازدهمین جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی خراسان رضوی به فعالان اقتصادی وعده آغاز به کار «ریال آفشور» را در آینده نزدیک داد.

  • تجارت ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا به روایت آمار

    تجارت ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا به روایت آمار

    ایران چهارم دی‌ماه امسال در سن‌پترزبورگ روسیه موافقت‌نامه تجارت آزاد با اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) را امضا کرد. از آن‌جایی که ایران در سال‌های اخیر تحت شدیدترین نظام تحریمی آمریکا و غرب قرار گرفته، با امضای این موافقت‌نامه می‌تواند برخی از تحریم‌های اقتصادی را با دسترسی به بازارها و منافع اقتصادی کشورهای عضو این اتحادیه خنثی کند.

  • نقش بانک­‌ها در روند انحطاط تولید صنعتی کشور

    نقش بانک­‌ها در روند انحطاط تولید صنعتی کشور

    در سال‌های اخیر اقتصاد کشور با مشکلات زیادی از جمله تورم و تحریم مواجه بوده و رکود تورمی بیش از پیش تعمیق یافته است. بعد از شوک تحریمی خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۷ و در ادامه سیاست­‌های اشتباه مواجهه با جنگ اقتصادی، به واگرایی شدید بین تورم و رشد اقتصادی (رکود ـ تورمی) منجر شد که نتیجه قطعی آن کاهش سطح رفاه اجتماعی بود.

  • تجارت ایران و اروپا به روایت آمار

    تجارت ایران و اروپا به روایت آمار

    تجارت بین ایران و اروپا تاریخچه طولانی دارد؛ ایران صادرات متنوعی را به اروپا انجام می‌دهد که شامل محصولات نفتی، پتروشیمی، خودرو، ماشین‌آلات، فولاد و محصولات کشاورزی است.

  • تنگناهای مالی بنگاه‌های بخش خصوصی

    تنگناهای مالی بنگاه‌های بخش خصوصی

    جمله معروفی در یکی از سفرنامه‌های قدیمی در تفسیر شرایط ایران به این مضمون خواندم که به وضعیت امروز هم عجیب شبیه است: «بعضی چیزها را جز به مشاهده نمی‌توان فهمید.» خیلی حرف دقیق و درستی است. مسائلی در پیرامون ما وجود دارد که هرچقدر در مورد آن حرف زده شود، باز هم مخاطبان اصلی آن کلام، متوجه منظور و مقصود گوینده نمی‌شوند. نمونه عینی و آشکار آن، تفسیر و تحلیل وضعیت بنگاه‌های اقتصادی است.

  • خودروی چینی در سراشیبی تقاضا؟

    سامانه یکپارچه برای ثبت‌نام وارداتی‌ها باز می‌شود؛

    خودروی چینی در سراشیبی تقاضا؟

    سامانه یکپارچه تخصیص خودروی وارداتی برای پر شدن ظرفیت مازاد این خودروها بازگشایی می‌شود. آنچه مشخص است تقاضا برای برخی خودروهای وارداتی و عموما چینی محدود بوده و به همین دلیل وزارت صمت اقدام به بازگشایی سامانه کرده است. از طرف دیگر به گفته مدیر سامانه، محصولات مونتاژی که تماما چینی هستند نیز با کاهش تقاضا روبه‌رو شده است.

  • چرا خودرو از سکه افتاد؟

    نتایج یک نظرسنجی نشان از کاهش رغبت به سرمایه‌گذاری در بازار خودرو دارد؛

    چرا خودرو از سکه افتاد؟

    نتایج یک نظرسنجی نشان می‌دهد با وجود اینکه همچنان شکاف بزرگی بین قیمت کارخانه و بازار خودرو وجود دارد، اما چندان رغبتی برای سرمایه‌گذاری در این مورد وجود ندارد. این اتفاق دلایل مختلفی دارد که مهم‌ترین آنها نوبت‌دهی به متقاضیان در سامانه یکپارچه تخصیص خودرو، آزادسازی واردات خودرو به‌ویژه ورود خودروهای کارکرده و البته چشم‌انداز قیمت خودرو است.

  • بازار فرش ایرانی کوچک‌تر شد

    بازار فرش ایرانی کوچک‌تر شد

    در حالی که حدود ۷۰ درصد از مواد اولیه موردنیاز تولید فرش وارداتی است اما برای این واردات، هیچ یارانه‌ای پرداخت نمی‌شود و همزمان واردات مواد اولیه با موانع زیادی روبه‌روست.

  • چرا بازارها از دست می‌روند؟

    چرا بازارها از دست می‌روند؟

    صادرات کالاهای غیرنفتی ایران در دهه‌های اخیر به تبع افت و خیز تولید، افزایش و کاهش زیادی داشته است. دوره‌های رکود که با تحریم و سیاست‌های مخرب اقتصادی همراه بوده، باعث کاهش تولید و مصرف و صادرات شده است که در آمار رسمی قابل مشاهده است. آنچه مشاهده آن به تعریف و محاسبه شاخص‌های دقیق نیاز دارد، تغییرات در کیفیت فعالیت‌های اقتصادی است. رکود اقتصادی علاوه بر کاهش صادرات، ارزش واحد کالاهای صادراتی را هم کاهش داده است که بیانگر از دست رفتن بازارهای باارزش برای تولیدکننده ایرانی است.

  • هدف‌گذاری برای رفع فقر در برنامه هفتم توسعه

    هدف‌گذاری برای رفع فقر در برنامه هفتم توسعه

    نظام و برنامه مدون فقرزدایی در کشور وجود ندارد، منابعی هم که در این راستا توسط نهادهای مختلف هزینه می‌شود به‌صورت جزیره‌ای هزینه می‌شوند که در عمل به قدر کفایت موثر واقع نمی‌شوند.

  • تحریم یا مدیریت نادرست اقتصاد؟

    تحریم یا مدیریت نادرست اقتصاد؟

    ضربه زدن به طبقه متوسط قابل جبران نیست و باید هوشیار بود. طبقه اول بهره‌مند از تورم و تحریم و البته تمرکز اقتصادی دولت است که قیمت‌گذاری را رواج می‌دهد و طبقات پایین، زیر بار هزینه‌ها کمر خم کرده‌اند.

  • سیاه‌چاله تامین مالی بنگاه‌ها

    سیاه‌چاله تامین مالی بنگاه‌ها

    نظام تامین مالی در ایران برای بنگاه‌ها به تونلی تاریک تبدیل شده است که یا به انتهای مشخصی ختم نمی‌شود یا اگر هم راهی برای دستیابی به نقدینگی برای بنگاه‌ها وجود داشته باشد، مسیر به قدری صعب و سخت است که صنعتگران از انجام آن پشیمان خواهند شد.

  • بانک‌ مرکزی را رها کنید

    اقتصاددان برجسته هندی:

    بانک‌ مرکزی را رها کنید

    درحالی‌که اقدام هماهنگ بانک‌های مرکزی در جهان در اتخاذ سیاست‌های انقباضی برای کنترل تورم باعث شده نوک پیکان اعتراضات به سوی آنها بازگردد، اقتصاددان سرشناس هندی معتقد است که باید دست بانک‌های مرکزی برای مقابله با تورم را باز گذاشت.