به گزارش روز یکشنبه اگزیم نیوز از اتاق بازرگانی تهران، در وبینار آنلاین بررسی روابط تجاری ایران و تاجیکستان علاوه بر زمینه آشنایی فعالان اقتصادی، فرصتهای همکاری برای توسعه مناسبات اقتصادی و بازرگانی بخشخصوصی دو کشور مورد بررسی قرار گرفت.
در این نشست سیده فاطمه مقیمی عضو هیات رییسه اتاق تهران، تاجیکستان را کشوری با ظرفیت تبدیل شدن به شریک بزرگ اقتصادی ایران در آسیای مرکزی توصیف کرد، گفت: تاجیکستان میتواند از طریق بنادر جنوبی ایران به آبهای آزاد دسترسی داشته باشد و این در حالی است که مسیر دسترسی ایران به اروپا از طریق تاجیکستان نیز فرصتی ایدهآل برای ارتقای اقتصاد و تجارت ایران فراهم میکند.
وی به تجارب فنی ایران در عرصه صنایع نفت، گاز و نیرو اشاره کرد و افزود: ایران و تاجیکستان علاوه بر گسترش همکاریها در زمینه اجرای پروژههای نفت و نیرو و سدسازی، در حوزه صنایع غذایی، فلزات و گردشگری نیز ظرفیت بالایی برای همکاری دارند که در این رابطه، بخشخصوصی دو کشور را میتوان به یکدیگر متصل کرد.
همچنین حسامالدین حلاج معاون امور بینالملل اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه با وجود اشتراکات فراوان زبانی، آیینی، فرهنگی و تاریخی ایران و جمهوری تاجیکستان، حجم روابط اقتصادی آنچنان که باید رشد نکرده است، اظهار داشت: احیای پیوندهای دیرینه و تعمیق روابط مردم دو کشور در گرو شاخصههای مهمی چون پایدارسازی روابط اقتصادی، پرهیز از شکلگیری تنشها و تلاش در جهت اعتمادسازی است.
وی تصریح کرد: مجموع حجم تجارت دوجانبه بدون درنظر گرفتن تجارت از طریق کشورهای ثالث، حدود ۲۵ میلیون دلار است و هدف این قبیل رویدادها استفاده حداکثری از این فرصت برای شبکه سازی فعالان اقتصادی و بازرگانان دو کشور است.
همکاری استراتژیک ایران و تاجیکستان
همچنین، محمدتقی صابری سفیر ایران در دوشنبه از آمادگی این سفارت برای کمک به تجار و فعالان اقتصادی ایران در راستای ورود به بازار تاجیکستان خبر داد و با اشاره به تلاش بانک مرکزی دو کشور برای برقراری مکانیزمی در راستای تسهیل مبادلات بانکی، گفت: در این زمینه، از ظرفیت شعبه بانک تجارت در شهر دوشنبه میتوان استفاده کرد و علاوه بر آن، پیشنهادهای دیگری از جمله بکارگیری نظام تهاتری و نیز استفاده از نظام پولی مشترک دو کشور، روی میز مذاکرات مسولان دو طرف وجود دارد.
وی با اشاره به پیشینه روابط تجاری ایران و تاجیکستان در طول سه دهه گذشته، تصریح کرد: این روابط همواره با فراز و نشیبهایی همراه بوده و در سالهایی حجم تجارت میان دو کشور به ارقام نسبتا قابل توجهی در حدود بالغ بر ۳۰۰ میلیون دلار رسیده است.
سفیر ایران در تاجیکستان خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران فعالیتهایی را در طول ۳۰ سال گذشته در جهت توسعه و تحقق اهداف سهگانه استراتژیک تاجیکستان در زمینه انرژی، دستیابی به امنیت قضایی و پایان دادن به بنبست ارتباطی مشارکت خوبی داشته است.
پیشبینی ۱۵۰ نوع امتیاز برای سرمایهگذاران در تاجیکستان
در ادامه این همایش آنلاین، «زاهدی نظامالدین شمسالدینزاده» سفیر جمهوری تاجیکستان در تهران نیز در این رویداد، از افت ۸۵ درصدی تجارت دوجانبه ایران و تاجیکستان طی سالهای اخیر خبر داد و اظهار داشت: برگزاری رویدادهای مجازی در کنار حضور فعالان اقتصادی در نمایشگاههای دو کشور و اعزام هیاتهای تجاری برای آشنایی بیشتر با ظرفیتهای همکاری و شناخت شرکای تجاری را از جمله اقدامات مشترک برای بهبود سطح مناسبات اقتصادی است.
وی همچنین به سند ملی رشد تاجیکستان تا سال ۲۰۳۰ میلادی اشاره کرد و افزود: در قالب این سند، همکاریهای اقتصادی ایران و تاجیکستان قابل ارتقا است.
سفیر جمهوری تاجیکستان در تهران سپس به آمادگی دو کشور برای امضای چندین توافقنامه همکاری اشاره کرد که امضای توافق همکاری میان بورس اوراق بهادار تهران و بورس آسیای مرکزی تاجیکستان در دستور کار قرار دارد.
وی با اشاره به سابقه همکاریهای دیرینه دو کشور گفت: تا امروز بین دو کشور ۱۷۰ تفاهمنامه و انواع سندهای همکاری به امضا رسیده و زمینههای حقوقی همکاری دو جانبه در توسعه همکاریهای تجاری، اقتصادی و فرهنگی بین دو کشور نقشی مهم دارد.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین سندهای همکاری بین دو کشور در حوزه سرمایهگذاری است که در طول سالهای گذشته منجر به اجرای چند پروژه موفق از جمله احداث نیروگاه برقابی و تونل استقلال شده که امروزه از آنها بهعنوان نمادهای همکاری دوجانبه ایران و تاجیکستان یاد میشود.
شمسالدینزاده، از سیاست خارجی دولت تاجیکستان به عنوان سیاست درهای باز یاد و تاکید کرد: ایران کشوری است که از اهمیت بالایی نزد سیاستگذاران تاجیک برخوردار است و برای ورود فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران از ایران به اقتصاد رو به ترقی تاجیکستان کاملا آماده هستیم.
به گفته وی، در سه سال اخیر با هدف مطابق شدن اقتصاد تاجیکستان با سازمان تجارت جهانی بیش از یکصد سند حقوقی تدوین شده و تاجیکستان برای کارآفرینان و تولیدکنندگان کالا بیش از ۱۵۰ امتیاز گوناگون پیشبینی کرده است.
در این همایش که با همکاری مشترک اتاق بازرگانی تهران و پلتفرم نمایشگاه مجازی ایران برگزار شد، عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی تهران، معاون امور بینالملل اتاق تهران، سفیر تاجیکستان در تهران، سفیر ایران در دوشنبه و رییس اتاق صنایع و بازرگانی تاجیکستان به بیان دیدگاههای خود پیرامون ظرفیتهای همکاری بخشخصوصی پرداختند و سپس حاضران در این وبینار که بیش از ۱۵۰ فعال اقتصادی در آن حضور داشتند، به طرح پرسشهای مرتبط با تجارت میان دو کشور پرداخته و پاسخهای خود را از مقامات حاضر در این رویداد دریافت کردند.
نظر شما