«علی عسگری»امروز (دوشنبه) در گفتوگویی به میزان دارایی شرکتهای استانی سهام عدالت اشاره کرد و افزود: این شرکتها با دارایی بسیار زیادی همراه هستند و براساس محاسبات انجام شده مجموع این دارایی به بیش از ۳۸۶ هزار میلیارد تومان می رسد.
وی خاطرنشان کرد: تاکنون این شرکت ها هیچ سودی را از این سرمایه و دارایی کسب نکرده اند به جز رشدی که سهام این شرکت ها در بورس به دست آورده است.
عسگری به وضعیت نامطلوب مدیریت و نحوه سوددهی به سهامداران اشاره کرد و اظهار داشت: به طور معمول شرکتهای استانی، سهامدار شرکتهای بزرگی مانند پتروشیمی، پالایشی، فولادی، بانکی معدنی و دارویی هستند، همه این شرکتها به عنوان شرکت های معتبری محسوب می شوند که همیشه با سوددهی معقولی همراه بوده اند، همچنین در میان این شرکت ها، شرکت های غیربورسی و زیانده هم وجود دارد.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت اقتصاد و دارایی ادامه داد: در مجموع این شرکتها همیشه با سود همراه بودند و سود سهامداران از مجموعه فعالیت شرکتها از طریق سازمان خصوصی سازی پرداخت شده است.
واگذاری سهام عدالت به مردم
وی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب در اردیبهشت ماه دستور آزادسازی سهام عدالت را ابلاغ کردند تا از این طریق شاهد ایجاد ساماندهی جدید در این سهام باشیم، گفت: این تصمیم انجام شد تا مردم در اداره شرکتها مشارکت داشته باشند.
عسگری با اشاره به اینکه از همان ابتدا قرار بر این شد تا این موضوع از طریق وزارت اقتصاد، سازمان بورس و شورای عالی بورس مورد پیگیری قرار گیرد، خاطرنشان کرد: به دنبال این تصمیم، شرکتها به صورت استانی تفکیک و شکل جدیدی را به خود گرفتند، از آن زمان تعاونی های شهرستانی جمع آوری شدند.
معاون وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه در هر استان، شرکتی تشکیل و مراحل پذیرش آنها در بورس آغاز شد تا به عنوان یک شرکت بورسی فعالیت کنند، گفت: به منظور آغاز این فعالیت قرار بر تعیین اعضای هیات مدیره جدید شد و براساس تصمیمات اتخاذ شده انتخاب اعضای هیات مدیره به مردم و سهامداران واگذار شد.
وی ادامه داد: با ورود شرکت ها به بورس، سهامداران اختیار دارند تا سهام خود را از طریق این شرکتها در بورس عرضه و برای معامله سهام خود تصمیم گیری کنند.
عسگری افزود: همچنین به سهامداران این اختیار داده می شود تا به صورت مستقیم در زمینه افزایش سرمایه و تصمیم گیری برای سرنوشت آن شرکت، مشارکت داشته باشند.
خرید ملک با سود شرکتهای سهامعدالت
وی خاطرنشان کرد: با توجه به ارزنده بودن این سهم ها، انتظار میرفت تا بخشی از سرمایه های به دست آمده در تولید و فعالیت اقتصادی به کار گرفته می شد تا از این طریق، این سرمایهها تا امروز تا چند برابر افزایش پیدا کنند.
عسگری با اشاره به اینکه شرکتها میتوانستند به پشتوانه این سهام اقدام به راه اندازی خطوط تولید با سوددهی بالا کنند، گفت: متاسفانه شرکتداری به معنای واقعی انجام نشد، وگرنه امروز با افزایش چند برابری سهام عدالت همراه بودیم.
معاون وزیر اقتصاد با بیان اینکه در ۱۰ سال گذشته بسیاری از این شرکتها حتی یک مجمع هم برگزار نکردند و صورت مالی حسابرسی شده را ارائه نداده اند، گفت: اکنون سازمان خصوصیسازی براساس آخرین گزارش حسابرسی، این دارایی را یک بار حساب کرده و ارزش سهام شرکتها را به سازمان بورس اعلام کرده است.
عسگری با بیان اینکه عدم انجام این اقدامات از سوی افراد هیات مدیره سابق، از لحاظ شرکتداری تخلف محسوب میشود، اظهار داشت: از این پس و با بورسی شدن همه این شرکتها باید هر سال مجمع برگزار شود و هر گزارش مالی را سه ماه یک بار به بورس ارائه دهند.
معاون وزیر اقتصاد تاکید کرد: همچنین وضعیت شرکت در تابلوی بورس همواره در معرض دید همه افراد قرار میگیرد و عملکرد هیات مدیره قابل ارزشیابی خواهد بود.
برگزاری انتخابات هیات مدیره شرکتهای استانی سهام عدالت
وی در ادامه به برگزاری انتخابات هیات مدیره شرکتهای استانی سهام عدالت تاکید کرد و افزود: تا چند وقت گذشته نحوه فعالیت شرکتهای سهامی عدالت براساس شرایطی دیگر انجام می شد و فعالیت آنها در قالب تعاونیهای سهام عدالت صورت می گرفت.
عسگری با بیان اینکه تا ۱۰ سال گذشته سهامداران از نقش چندانی برای اداره شرکتهای استانی سهام عدالت برخوردار نبودند، اظهار داشت: سهامداران در آن زمان هیچ اطلاعی از شرایط شرکتها نداشتند و حتی نسبت به دارایی های خود و اینکه در کدام شرکتها سهامدار دار هستند هیچگونه آگاهی نداشتند.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت اقتصاد افزود: تا ۱۰ سال گذشته افرادی که عهده دار این شرکت ها بودند با این تصور که مالک این شرکتها هستند اقدام به مدیریت با سلیقه شخصی می کردند.
وی حضور مردم در انتخابات هیات مدیره شرکتهای سهام عدالت را بسیار مهم دانست و گفت: در برخی از استانها ارزش این شرکتها دو هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان است، در حالی این عدد در برخی دیگر از استان ها هم بیش از ۳۶ هزار میلیارد تومان می رسد؛ بنابراین مردم باید خودشان برای دارایی و سرمایه های خود تصمیم گیری کنند.
تایید سازمان بورس، لازمه حضور داوطلبان در انتخابات
عسگری با اعلام اینکه براساس تصمیمات اتخاذ شده انتخابات در ۲۰ اسفندماه و مصادف با مبعث حضرت رسول اکرم (ص) برگزار خواهد شد، گفت: برگزاری این انتخابات به عنوان یکی از بزرگترین انتخابات اقتصادی کشور به حساب میآید.
وی با بیان اینکه حضور افراد به عنوان داوطلب در این انتخابات نیازمند تایید سازمان بورس است، افزود: باید شایستگی حرفهای و تخصصی این افراد توسط سازمان بورس تایید و مراحل احراز شرایط طی شود.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت اقتصاد با بیان اینکه افراد داوطلب باید دارنده حداقل یک سهم از سهام عدالت داشته باشند، گفت: علاوه بر شرایط عمومی، کاندیداها باید حائز شرایط تخصصی و تجربه کار در حوزه مدیریت شرکت باشند.
وی با اشاره به فراخوان برای حضور افراد حرفهای در این انتخابات گفت: با هماهنگی فرمانداریها، ادارات اقتصاد و دارایی در استانها، استانداریها، اتاق های بازرگانی استان ها، شرایطی فراهم شده تا رایزنیهایی برای اطلاع رسانی انجام شود و داوطلبان از زمان کافی برای ثبتنام در انتخابات برخوردار باشند.
عسگری با اینکه در سایتی که سهامداران غیر مستقیم میتوانند رای خود را ثبت کنند مشخصات نامزدها بارگذاری خواهد شد، گفت: معرفی افراد از طریق سایت سازمان بورس و پس از تایید صلاحیت انجام میشود.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت اقتصاد افزود: نامزدها در این مدت میتوانند اطلاعات لازم در زمینه سوابق کاری و تخصصهای خود را از فضای مجازی به مردم اطلاعرسانیهایی کنند.
وی با بیان اینکه دوره مدیریت هیات مدیره این شرکتها مانند دیگر شرکتهای بورسی یک ساله خواهد بود، گفت: از این پس دولت از اداره این شرکتها کنار کشیده می شود و به طور کامل اداره شرکتهای سهام عدالت بورسی میشود.
تداوم ثبتنام داوطلبان تا ۱۰ اسفندماه
عسگری به ثبت نام یک هزار و ۱۰۶ نفر در استانهای مختلف کشور جهت حضور در این انتخابات اشاره کرد و گفت: از این تعداد ۸۶۰ نفر مقدمات اولیه برای ثبت نام را انجام دادند که مدارک برخی از آنها ناقص بوده است اما تاکنون ۱۸۰ نفر توسط سازمان بورس تایید صلاحیت شده اند، شرایط باقی افراد به زودی بررسی می شوند.
معاون وزیر اقتصاد به تداوم ثبتنام ها تا ۱۰ اسفندماه اشاره کرد و گفت: لیست نهایی سه روز قبل از شروع انتخابات بسته میشود و سهامداران میتوانند در این مدت ارزیابی دقیقی را از سابقه افراد و تخصص آنها داشته باشند.
سود سهامداران عدالت تغییر می کند
عسگری با بیان اینکه اکنون سود یکسان به همه سهامداران عدالت پرداخت میشود اما از این پس دیگر این سود یکسان نخواهد بود و بر اساس عملکرد شرکتها سود سهامداران مشخص میشود، گفت: اکنون ارزش سهام شرکتهای استانی متفاوت است که این موضوع وابسته به عملکرد این شرکتها است.
معاون وزیر اقتصاد اظهار داشت: افرادی که در راس این شرکتها حضور دارند و آشنا به مسائل سهامدارای هستند میتوانند بازدهی بهتری برای شرکت رقم بزنند.
وی با بیان اینکه هیچ یک از کاندیداها نمیتوانند تضمیمن پرداختی سود با یک رقم مشخصی را بدهند، افزود: فعالیت شرکتداری وابسته به عوامل بسیار متعددی از جمله هیات حاکمه آن شرکت، شرایط بازار، شرایط روابط بین الملل، مسایل سیاستهای اقتصادی داخل کشور است اما این انتخابات میتواند باعث روی کارآمدن هیات حاکمه آشنا به مسائل سهامداری و افرادی که تخصص بیشتری را برای حفظ منافع سهامداران دارند، شود.
عسگری با بیان اینکه در ۱۰ سال گذشته بسیاری از این شرکتها حتی یک مجمع هم برگزار نکردند و اقدام به ارائه صورت مالی حسابرسی شده نکردند، گفت: اکنون سازمان خصوصی سازی براساس آخرین گزارش حسابرسی این دارایی را یک بار حساب کرده و ارزش سهام شرکتها را به سازمان بورس اعلام کرده است.
معاون وزیر اقتصاد با بیان اینکه عدم انجام این اقدامات از سوی افراد هیات مدیره سابق، از لحاظ شرکتداری تخلف محسوب میشود، اظهار داشت: از این پس و با بورسی شدن همه این شرکتها باید هر سال مجمع برگزار شود و هر سه ماه یک بار گزارش مالی را به بورس ارائه دهند.
وی تاکید کرد: همچنین وضعیت شرکت در تابلوی بورس همواره در معرض دید همه افراد قرار می گیرد و عملکرد هیات مدیره قابل ارزشیابی خواهد بود.
عسگری با بیان اینکه دوره مدیریت هیات مدیره این شرکتها مانند دیگر شرکتهای بورسی یک ساله خواهد بود، گفت: از این پس دولت از اداره این شرکتها کنار کشیده می شود و به طور کامل اداره شرکتهای سهام عدالت، بورسی میشود.
اجبار ثبت نام در سامانه سجام
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت اقتصاد با بیان اینکه برای حضور در انتخابات الکترونیکی همه سهامداران غیرمستقیم سهام عدالت باید سجامی شده باشند، تاکید کرد: از ۳۰ میلیون سهامداری که روش غیرمستقیم را انتخاب کردهاند بیش از ۵۳ درصد یعنی حدود ۱۶ میلیون نفر تاکنون سجامی شدهاند.
وی ادامه داد: برای اینکه از طریق پیامک به این افراد درباره این انتخابات اطلاعرسانی شود، به بانکها مراجعه کردیم تا از طریق شماره حساب این افراد به شماره تلفن آنها دسترسی پیدا کنیم اما بسیاری از آنها یا شماره همراه در بانکها نداشتند یا آن را تغییر داده بودند.
عسگری افزود: به همین دلیل از طریق مخابرات پیگیری کردیم تا به ازای هر کد ملی سهامداران عدالت، به شماره تلفن آنها دسترسی پیدا کنیم اما برای هر کد ملی تا ۶ شماره همراه ثبت شده بود که اطلاعی نداشتیم که کدام یک از این سیمکارتها در دست سهامداران است از این رو مجبور شدیم برای دسترسی منصفانهتر و انتخابات درستتر روش اینترنتی و ثبت نام در سامانه سجام را دنبال کنیم.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت اقتصاد تاکید کرد: از سوی دیگر امکان برگزاری مجامع به صورت حضوری میسر نیست و نمیتوان در این شرایط کرونا برای ۳۰ میلیون سهامدار مجمع حضوری در استان ها برگزار کرد.
وی با بیان اینکه با توجه به شرایط حاکم انتخابات الکترونیکی تنها روش برگزاری انتخابات منصفانه و عادلانه است، گفت: اکنون ۷۰ تا ۸۰ درصد سهامداران دسترسی به اینترنت دارند، اگر در اولین جلسه برگزاری مجمع جمعیت به حد نصاب نرسید دومین جلسه را با هر جمعیتی برگزار می شود و رسمی خواهد بود.
روند بازار سهام نزولی نمیماند
عسگری با بیان اینکه زمانی که تصمیمات لازم برای برگزاری انتخابات و تغییر هیات مدیره اتخاذ شد روند بازار سهام صعودی و وضعیت همه این شرکتها مثبت بود، گفت: روند اجرای این تصمیم بیش از ۶ ماه به طول انجامید، باید به این موضوع مورد توجه قرار گیرد که وضعیت بورس با این شرایط ادامه پیدا نمیکند و با توجه تصمیمات جدید وضعیت بهتری را پیدا می کند.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت اقتصاد افزود: در این مدت که بازار وضعیت منفی را در پیش گرفته بود، برخی از شرکتهای سهام عدالت وضعیت خوبی را نداشتند اما برخی دیگر از سوددهی خوبی برخوردار بودند.
امکان تغییر روش مدیریت سهام عدالت وجود ندارد
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا امکان جابجایی سهامداران بین انتخاب دو روش مستقیم و غیرمستقیم برای مدیریت سهام خودشان وجود دارد یا خیر، افزود: اوایل امسال امکان انتخاب بین دو روش مستقیم و غیرمستقیم به مردم داده شد اما دیگر این امکان وجود ندارد و نمی توانند انتخاب خود را تغییر دهند.
نظر شما