سه بعد قابل بررسی در FATF

ریشه های تاریخی، ابعاد و تناقضات و همچنین وضعیت نظام بانکی و پولی کشور سه بعد مهم برای ارزیابی FATF در ایران است

یک اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگوبا اگزیم نیوز با بیان این که کارگروه ویژه اقدام مالی جهت مبارزه با پولشویی و منع تامین مالی تروریسم یا FATF در حال گذراندن مراحل نهایی تصویب است، این لایحه را از جهات و ابعاد مختلفی مورد توجه و تحلیل قرار داد. علی اکبر نیکواقبال معتقد است این موضوع از سه بعد زیر قابل بررسی است:

  1. ریشه های تاریخی پولشویی در امتداد و جریان مبارزه با جرائم سازمان یافته نظیر قاچاق، خرید و فروش مواد مخدر، فساد اداری مالی جهت امور تبهکارانه، جنایی و خلاف قانون،
  2. اجزاء ،  ابعاد و تناقضات  حقوقی و نظری آن مانند اختلاف نظر در تعریف تروریسم
  3.  تشخیص وضعیت نظام پولی بانکی و کمک به شفافیت و انتظام بخشیدن به امور آشفته نظام پولی بانکی یک کشور و همچنین به بهبود روابط و مبادلات بین الملل (در امور پولی، مالی، سرمایه گذاری و به تبع آن بر سایر روابط بین الملل).

وی در ادامه افزود: در جریان سوال برانگیز تصویب یا عدم تصویب این لایحه توسط شورای نگهبان، این مسئله یعنی پذیرش یا عدم پذیرش این لایحه را می توان از دیدگاه مدیریت نوین هم مورد توجه و بررسی قرار داد.

به گفته نیکواقبال در مدیریت نوین یا نظریه سیستمی مدیریت عنوان می شود که تحولات و دگرگونیهای سریع و پر شتاب در دوران معاصر، مسائل و چالشهای عمومی را پیچیده تر و بغرنج تر کرده است به طوری که کاربرد اصول و مبانی یک نظریه و حتی یک علم خاص برای حل آنها کفایت نمی کند. برای فهم و درک ابر چالشهای جهانی باید الگوی پیچیده ارتباطات و روابط متقابل مورد توجه و  بررسی قرار گیرد.

وی ادامه داد: این نگرش برخلاف نگرش سنتی که هدف آن، تعیین بهترین راه حل و اجرای آنست به راه حل پویا توجه می کند زیرا راه حل و اجرای آن، شرایط را تغییر می دهد و تغییر شرایط وضعیت ایجاب می کند که راه حلهای متناسب و جدیدی گزینش و عملی شود.

این استاد دانشگاه با اشاره به این که این دو روش را ما در فرآیند بازخوردهای اطلاعاتی مثبت و منفی نیز مشاهده می کنیم افزود: بازخورد منفی وقتی صورت می گیرد که بخواهیم تغییرات صورت گرفته در سیستم را خنثی یا وضعیت تعادلی سیستم را تنظیم و تثبیت نماییم. بازخورد مثبت وقتی صورت می گیرد که پویایی و تحولات سیستم را دریافت کنیم و با اطلاعات به دست آمده و پیش نگری تحولات آینده، برنامه ای در سازگاری با آن تنظیم نماییم.

قوانین ترمودینامیک نیز سیستمهای باز و بسته را تشریح و موارد پیش گفته را تایید می کنند. قانون دوم ترمو دینامیک یا افزایش آنتروپی در سیستمهای بسته نشان می دهد که آنتروپی به معنی رکود و اضمحلال موجب کهولت و استهلاک سیستم بسته می شود پس  هر سازمانی برای بقای خود به ضد آنتروپی ( آنترپی منفی) نیاز دارد.

در سیستم باز  مقداری از انرژی تولید شده در خود سیستم ذخیره می شود و برای بازیافت مجدد و مقابله به آنتروپی مورد استفاده قرار می گیرد( مانند انباشت آب و چربی در کوهان شتر). سیستم های باز به خودپایداری در مقابل تغییرات محیطی (مخاطرات، محدودیتها و اختلالات خارجی) گرایش دارند و سعی می نمایند ساختارها و رفتارهای خود را از طریق ساز و کارهای تنظیم کننده خودکار مانند گسترش گلوبول های قرمز در خون جهت مقابله با هجوم اختلالات خارجی (میکروب) حفظ کنند.

وی ادامه داد: از دیگر ویژگی های سیستم های باز اصل هم پایانی است که نشان می دهد: با وجود متفاوت بودن شرایط اولیه سیستمها، راه حلها و مسیرهای گوناگونی برای رسیدن به وضعیت مطلوب وجود دارد. بنابراین، در سیستمهای باز یا نظامهای اجتماعی با وجود شرایط متفاوت یعنی امکانات و محدودیت های متفاوت می توان از طریق راه حلها و مسیرهای دیگر به وضعیت یا حالت مطلوب دسترسی پیدا کرد. اصل هم پایانی بیان کننده این حقیقت است که نیل به موفقیت الزاما منوط به انتخاب یک مسیر یا یک راه حل و یا یک روش معین نیست.

به گفته نیکواقبال لودویگ فون برتالنفی در سال ۱۹۴۰ این اصل را مطرح و تببین نمود . برای مثال رشد طبیعی موش های صحرایی بر اثر کمبود ویتامین متوقف شد ولی پس از برقراری مجدد غذایی طبیعی ، آنها به وزن طبیعی خود باز گشتند. روند تاریخی و تکاملی نشان می دهد که بسیاری از سازمانها و کشورها در مدتی کوتاه با آمادگی بیشتر برای بهره برداری از فناوری های جدید و مدرن ، مسیر تکاملی خود را پشت سر گذاشته اند.

 

کد خبر 25518

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 7 =