ایران خواستار تشکیل صندوق نوآوری سبز کشورهای عضو بریکس شد

معاون رییس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با پیشنهاد تشکیل صندوق نوآوری سبز بریکس، گفت: این صندوق به‌عنوان یک سازوکار مالی ویژه برای حمایت از پروژه‌های اقلیمی در کشورهای در حال توسعه طراحی شده و تمرکز اصلی آن بر تحول سبز و کاهش آثار تغییرات اقلیمی است.

به گزارش روز جمعه اگزیم نیوز از روابط عمومی سازمان حفاظت محیط‌زیست، شینا انصاری در یازدهمین اجلاس وزرای محیط زیست کشورهای عضو بریکس در برازیلیا ضمن تشکر از دولت و مردم برزیل، اظهار کرد: یازدهمین نشست وزرای محیط زیست بریکس فرصتی گران‌بها برای کشورها فراهم می‌آورد تا تصمیم‌های واقع‌بینانه، عادلانه و فراگیر اتخاذ کنند و اقدامات لازم را برای مقابله با چالش‌های مشترک محیط زیستی که در سطح جهانی با آن‌ها مواجه‌ایم، اجرایی کنند. این فرصت ارزشمند را غنیمت شمرده و بر مسئولیت مشترکمان در قبال محیط زیست و نسل‌های آینده، و اهمیت تلاش‌های جمعی تاکید کنم.

وی ادامه داد: برنامه سازمان ملل متحد در خصوص سه چالش اساسی تغییرات آب و هوایی، کاهش تنوع زیستی، و آلودگی واقعیت‌های جهان امروز را منعکس می‌کند. بنابراین، ضروری است که منابع مالی فراهم، فناوری منتقل و ظرفیت‌سازی انجام شود و همکاری بین‌المللی برای توسعه اقتصادی و اجتماعی در کنار حفاظت از محیط زیست تقویت شود. از سوی دیگر، محدودیت‌های یک‌جانبه، ناعادلانه و نامتعادل در تجارت بین‌الملل تحت عنوان حفاظت از محیط زیست در برابر کشورهای مستقل، مشکلات و چالش‌های فراوانی ایجاد می‌کند.

معاون رییس جمهور گفت: جمهوری اسلامی ایران، به‌عنوان کشوری متعهد به توسعه پایدار، گام‌های قابل‌توجهی در حفاظت از محیط زیست برداشته است و به رغم مواجهه با تحریم‌های ناعادلانه یک‌جانبه، اقداماتی از جمله در زمینه انرژی تجدیدپذیر که به رغم محدودیت‌ها، سهم انرژی پاک در شبکه ملی افزایش یافته است.

وی افزود: مورد بعدی حفاظت از تنوع زیستی است که ١١ درصد از اراضی ملی به‌عنوان مناطق حفاظت‌شده تعیین شده است، مساله بعدی هم مبارزه با توفان‌های گرد و غبار است که پروژه‌های مشترک منطقه‌ای برای کنترل نقاط بحرانی گرد و غبار اجرا شده است.

انصاری ادامه داد: با این حال، وضعیت همچنان اضطراری است، ایران از جمله کشورهایی است که به شدت تحت تأثیر بحران آب و هوایی قرار دارد. آسیب‌پذیری بالای ایران نسبت به پیامدهای تغییرات اقلیمی منجر به خشکسالی‌های طولانی‌مدت، توفان‌های گرد و غبار و شن، کاهش تنوع زیستی، کاهش شدید جریان رودخانه‌ها، و برداشت بیش‌ازحد از منابع آب زیرزمینی شده است. این امر، به‌نوبه خود، به کاهش تولید کشاورزی و افزایش آسیب‌پذیری زیرساخت‌ها و تأسیسات صنعتی استراتژیک منجر شده است.

به گفته وی، کاهش حدود ۵۰ درصدی جریان سطحی در اکثر حوضه های آب‌ریز کشور، همراه با پدیده‌های شدید آب و هوایی، تأثیرات منفی عمیق تغییرات اقلیمی در ایران را به وضوح نشان می‌دهد.

رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست گفت: حرکت به سوی تحول سبز کم‌کربن، گامی حیاتی در مقابله با تغییرات آب و هوایی و کاهش انتشار کربن است. این تحول نیازمند تغییرات چشمگیر به سمت منابع انرژی کم‌کربن، بهبود بهره‌وری انرژی، و حمایت از برنامه‌ریزی شهری و سیستم‌های حمل‌ونقل پایدار است.

انصاری اظهار داشت: اتخاذ این ابتکارات می‌تواند به‌طور مؤثری اثرات تغییرات آب و هوایی را کاهش دهد و در عین حال فرصت‌ های اقتصادی جدید ایجاد کند و کیفیت زندگی جوامع در سراسر جهان را بهبود بخشد. بنابراین، انتظار می‌رود که بریکس نقش مهمی در ارائه کمک‌های فنی، مالی، و مشاوره‌ای، از جمله تبادل دانش، اجرای پروژه‌های مشترک، تبادل تخصص حرفه‌ای، و تقویت همکاری جنوب-جنوب داشته باشد.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران از تلاش‌های کشورهای عضو بریکس برای همکاری در زمینه حفاظت از محیط زیست استقبال می‌کند و آمادگی خود را برای گسترش همکاری‌های محیط زیستی اعلام می‌کند. ما معتقدیم که بریکس ظرفیت مقابله با یک‌جانبه‌گرایی و ترویج چندجانبه‌گرایی را با هدف تقویت همکاری‌های محیط زیستی داراست. در این راستا، پیشنهاداتی را برای بهبود همکاری‌ها مطرح می‌کنیم.

وی ادامه داد: یکی از این پیشنهادات ایجاد صندوق نوآوری سبز بریکس است، ایجاد سازوکاری برای تأمین مالی پروژه‌های اقلیمی، با تمرکز بر کشورهای در حال توسعه ، دوم مرکز انتقال فناوری پاک که موجب تسهیل دسترسی عادلانه به جدیدترین فناوری‌های کاهش کربن می شود، پلتفرم نظارت محیط زیستی مشترک، بهره‌گیری از سنجش از دور و هوش مصنوعی برای مدیریت بحران‌های فرامرزی و چارچوب حقوقی بین‌المللی جدید و ممنوعیت استفاده از تحریم‌ها علیه پروژه‌های محیط زیستی هم از دیگر پیشنهادات ایران است.

معاون رییس جمهور گفت: در همین ارتباط، ایران برای میزبانی جلسه کارشناسان فنی بریکس برای تدوین برنامه اقدام مشترک ، اشتراک‌گذاری دانش در خصوص مسائل حیاتی، مانند کمبود آب و مشارکت در توسعه راه‌حل‌های مالی پایدار آماده است.

انصاری تاکید کرد: بگذارید به یاد داشته باشیم زمین تنها خانه مشترک ما است، حفاظت از آن نیازمند تلاش جمعی است و موفقیت ما به همکاری بستگی دارد.

یازدهمین اجلاس وزرای محیط زیست کشورهای عضو بریکس، صبح روز پنجشنبه(به وقت محلی) در برازیلیا پایتخت برزیل و در محل سالن اجلاس وزارت خارجه این کشور آغاز به کار کرد. این نشست با حضور مقام‌های بلندپایه کشورهای عضو بریکس، به‌عنوان فرصتی برای بررسی چالش‌های زیست‌محیطی جهانی و تقویت همکاری‌های چندجانبه برگزار می‌شود.

کد خبر 81117

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 10 =