به گزارش اگزیم نیوز، محمدباقر قالیباف در جلسه امروز(سهشنبه)صحن علنی مجلس شورای اسلامی پس از ارائه گزارش کمیسیون انرژی مجلس در خصوص قطعی برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور و سخنان وزرای نفت و نیرو در این زمینه افزود: در این زمینه باید مجلس و دولت به همراه نخبگان کشور توجه کرده و برای این موضوع چاره اندیشی دقیقی انجام دهند. البته دو وزارتخانه نفت و نیرو وظیفه دارند دو کار انجام دهند که نخست تامین انرژی پایدار در کشور است تا مردم بتوانند از این انرژی استفاده کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: دوم اینکه امروز موضوع انرژی در بخش نفت و گاز و فرآورده های آن، مهمترین ثروت و پیشران کشور محسوب میشوند. البته ما در این بخش تولیدی انجام نمیدهیم. بلکه این انرژی نعمت خداوند است که به کشور عطا کرده و باید از این نعمت به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم. به عبارتی وظیفه دوم این دو وزارتخانه این است که از این نعمت برای رشد اقتصادی، افزایش ارزش افزوده و رشد GDP کشور (تولید ناخالص داخلی) استفاده کنند.
وی با بیان اینکه در تابستان ۱۴۰۳ بیش از ۱۵ هزار مگاوات ناترازی در مصرف انرژی وجود داشت، تصریح کرد: طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، در تابستان امسال صنایع کشور به میزان ۱.۵ درصد افت در تولید و رشد اقتصادی داشتند که به معنای خسارت به تولید کننده و خسارت به دولت است که دولت نمیتواند مالیات بگیرد و در حقیقت هم تولید کننده و هم دولت زمین خوردند.
قالیباف با بیان اینکه در حوزه گاز در زمستان سال ۱۴۰۲ به میزان ۲۵۰ میلیون متر مکعب ناترازی انرژی وجود داشت، یادآور شد: البته برای این موضوع صنعت تعطیل شد و افت فشار وجود داشت که خسارت داخلی محسوب میشود.
وی با اشاره به زمانی که وقتی دشمنانمان، کشور را تهدید می کردند ما می گفتیم نفت خود را به روی شما می بندیم و این اهرم تهدید کشوربود، تصریح کرد: اما امروز کدام نفت را می بندیم و چه اهرمی داریم؟ حتی اگر تحریم هم نباشیم تکلیف ما در این حوزه روشن است و باید این موضوع جزو سیاستگذاری های کشور باشد و مجلس و دولت ها نسبت به آن مسئول هستند.
وی درباره سخنان وزیر مبنی بر وجود معضل حمل و نقل گفت: این موضوع نشان میدهد مسائل امروز ما بسیار پیچیدهتر از سوزاندن یا نسوزاندن مازوت است. دوستان وزارت نفت و نیرو قول دادند تا با همکاری یکدیگر سوخت رسانی کنند تا قطعی برق نداشته باشیم. اما اگرسوخت هم برسد، آیا مشکل مردم حل می شود؟
مردم سختیهای کوتاه مدت را برای رفع مشکلات تحمل میکنند
قالیباف درباره وجود چالش بزرگ کشور در عرصه انرژی، عنوان کرد: همانگونه که بودجه را بودجه مردمی می دانیم و معتقدیم بودجه دولتی نیست باید بدانیم سایر مسائل کشور نیز اول مسأله مردم، دولت و مجلس است. اما حل این مشکل باید با عزم و اراده مجلس و دولت و همراهی مردم باشد.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه اگر دولتمردان پای کار باشند، مردم حتما پای کار خواهند بود و همکاری می کنند، گفت: مردم سختی های کوتاه مدت را به این امید که ۳ سال بعد مشکل آنها به طور قطع حل می شود، تحمل می کنند. البته باید حدود ۳۰ درصد مشکل در سال اول حل شود که در غیر این صورت اعتماد نخواهند کرد.
وی با بیان اینکه این بحثها را از دهههای ۸۰، ۹۰ و تا کنون همواره در صحن مجلس شنیده ایم که حاکی از اشکال نهادی در حوزه انرژی کشور بوده که باید حل شود، اظهار داشت: مجلس، دولت و مرکز پژوهش های مجلس باید با کار کارشناسی بحث نهادی را به صورت اساسی برطرف کننند و بپذیریم میان این دو وزارتخانه تعارض منافع وجود داشته و قدرت هماهنگی میان آنها از دست مدیران ارشد و مسئولان عالی وزارتخانه ها خارج شده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت واردکننده منحصر به فرد فرآورده و تولیدکننده آن بوده که این موضوع را انحصاری کرده است، گفت: روزانه شاهد قاچاق بین ۲۵ تا ۳۰ میلیون لیتر فرآورده از کشور هستیم که بی تردید سازماندهی شده است و مراکز تولید و مصرف کنندگان اصلی، اولین تهیه کنندگان این قاچاق هستند.
وی اضافه کرد: سال گذشته هزار میلیارد تومان درآمد وزارت نیرو داشتیم و امسال که شهریور ماه امسال همین رقم ۴۰ هزار میلیارد تومان اعلام شد و معلوم نیست این رقم کجا تخصیص داده شده است. زمانی که قانون رفع موانع تولید به تصویب رسید وزیر نیروی وقت، آقای اردکانیان گفت شما با این قانون، حوزه نیرو در کشور را نجات دادید و درآمدی از محل تولید برای ما ایجاد کردید لذا اکنون قانون وجود دارد اما ببینید وضعیت اجرای آن چگونه است.
قالیباف ادامه داد: امروز باید ۲۵ درصد این درآمد را برای خرید تضمینی برقهای تجدیدپذیر و ۲۰ درصد هم بابت مطالبات تولیدکنندگان صنعت برق میدهیم آن هم اینگونه است که از طرفی به بخش خصوصی میگوییم برق تولید کند. اما زمانی که آن را تحویل میگیریم، پول آنها را نمیدهیم و مشتری بدحسابی میشود که باعث میشود سرمایه گذار، سرمایهگذاری نکند و تولیدکننده هم انگیزه تولید ندارد.
وی تاکید کرد: امسال نیز در جریان احکام بودجه سال آتی، ۶۰ هزار میلیارد تومان برای اوراق دیون وزرات نیرو به تولیدکنندگان پیش بینی کردهایم که البته هنوز به تصویب نرسیده است.
رئیس قوه مقننه اضافه کرد: ۲۰ درصد هم برای نوسازی شبکه فرسوده در نظر گرفته شده و حداقل نزدیک ۲۰ درصد هم در این زمینه هدررفت داریم که باید به آن توجه کنیم. ۱۰ درصد برای هوشمندسازی شبکه و ۱۰ درصد هم برای شرکتهای صنعتی است. به هر حال این ۴۰ همت فرصتی برای سرمایهگذاری است که برای آن قانون داریم اما بد اجرا کردهایم.
قالیباف ادامه داد: همچنین برای حل مشکل، درخواست ۶۰ هزار میلیارد تومان پول میکنیم و چارهای جز اوراق دادن نداریم که کسی از ما نمیخرد و آن را به صورت دستوری به بانکها میدهیم، آنها هم برای حل مشکل خود با اضافه برداشت از بانک مرکزی، پایه پولی را بالا میبرند و نتیجه آن تورم میشود لذا باید به صورت دقیق به این مسائل بپردازیم و کمیسیونهای تخصصی مربوطه اعم از اقتصادی، صنایع و انرژی و وزارتخانههای مربوطه باید شب و روز کنار هم این موضوعات را اصلاح کنند.
دولت، پروژه انتقال گاز فلر را در راستای بهینهسازی دنبال کند
وی در ادامه با اشاره به تصمیماتی که برای حل اشکالات نهادی گرفته شده، به جزء ۲ بند الف ماده ۴۶ قانون بودجه اشاره کرد که مربوط به سازمان بهینهسازی است و گفت: بر اساس این قانون، پیش بینی شده یک درصد از درآمد صادرات نفت خام و میعانات گازی، ۵ درصد از سود شرکتهای تابعه و تمام دریافتیها از گاز فلر که خود سرمایهای است که سوخت میشود و هدر میرود، صرف بهینهسازی شود.
وی با اشاره به هدر رفت قریب به ۲.۵ میلیون بشکه نفت که حدود یک میلیون بشکه آن مربوط به گاز فلر است، گفت: اخیرا در شرق کارون توانستهاند آن را انتقال دهند و باید مشابه این کار را با سرعت پیش ببریم.
قالیباف درباره تدبیرمجلس برای اصلاح نهادی برای بهینهسازی گفت: در این قانون گفته شده دولت به منظور ایجاد هماهنگیهای فرابخشی، مدیریت کلان و متمرکز در حوزه بهینهسازی مصرف انرژی اقدام کند. زمانی که مصرف ما رشد ۵.۵ درصدی دارد و تولید تنها چند دهم درصد است، مشخص است که هر روز این ناترازی بیشتر میشود.
سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی هنوز تشکیل نشده است
رئیس مجلس با اشاره به قانون که سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی عنوان کرد: این قانون برای مدیریت بهینه ناترازی انرژی در طرحهای بهینهسازی بخشهای مختلف عرضه و مصرف انرژی و تعیین قانون هدفمند کردن یارانهها، زیر نظر رئیس جمهور باید تشکیل شود اما این اقدام صورت نگرفته است.
وی با تأکید بر اینکه امروز برای حل مشکل معیشت مردم، رشد اقتصادی و ثبات اقتصادی هیچ پیشرانی مهمتر از انرژی در کشور وجود ندارد، گفت: قسم یاد میکنم طی این ۵ سال میتوانیم همت کنیم و سالی حداقل ۷ تا ۸ میلیارد دلار درآمد از حوزه بهینه سازی، بدون فعالیت تولید و نه تنها از طریق کنترل مصرف بلکه از طریق کنترل هدررفتها کسب کنیم و با جلوگیری از بیعرضگیهای مدیریتی این میزان درآمد را کسب کرده و به چرخه تولید بازگردانیم.
دولت و مجلس برای اجرای قوانین و حل مشکلات مردم بهانهای نیاورند
قالیباف با بیان اینکه با جلسات روزانه و قانون نویسی مشکلی حل نمیشود، گفت: وفاق و همکاری اینجاست که دولت و مجلس باید با مدیریت و حمایت صحیح همین یک پیشران را به درستی پیش برده تا تحول رخ دهد. ظرفیت معدن نیز به اندازه ظرفیت نفت مهم است.
مشکل مسکن باید با وفاق مجلس و دولت حل شود
وی چالش های مسکن اشاره کرد و گفت: قانونی که برای تولید مسکن، جلوگیری از احتکار مسکن و کنترل اجاره بهای مسکن در مجلس به تصویب رساندیم در اجرا دچار مشکل شده که مجلس و دولت باید با وفاق، همت کنند و آن را حل کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی برنامه هفتم توسعه را میثاق ملی دولت و مجلس دانست و عنوان کرد: هم اکنون در ماه نهم سال اول اجرای برنامه هفتم هستیم اما وضعیت تحقق احکام آن مناسب نیست که البته به خاطر اتفاقات ۶ ماهه گذشته در دولت و کشور بوده اما بعد از شهریور نمیتوانیم بهانه بیاوریم و بگوییم تقصیر ما نبوده است.
نظارت مجلس نباید از جنس مچ گیری باشد
وی در ادامه با تأکید بر اینکه نظارت نباید از جنس مچگیری باشد، گفت: البته اگر قانون اجرا نشد حتما آن را پیگیری کرده و برخورد میکنیم اما نگاه نخست ما به موضوع باید برای کمک و حل مشکلات باشد. اگر میخواهیم تورم حل شود، به رشد اقتصادی ۸ درصدی و ثبات اقتصادی رسیده، باید همینجا بایستیم و مشکل را حل کنیم.
قالیباف اضافه کرد: ما در سیاستگذاری اشتباه میکنیم و بیش از ۹۰ درصد نیروگاههای کشور مصرف گاز دارند در حالی که در دنیا این میزان کمتر از ۲۵ درصد است.
تولید برق با استفاده از ظرفیت زغالسنگ امکان پذیر است
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ۳۲ درصد دنیا هنوز با زغال سنگ، برق تولید میکنند، گفت: بیش از ۱.۲ میلیارد تن زغال قابل حرارتی در طبس داریم که روی زمین مانده و نیروگاه زغال سنگی ۱۶۰۰ مگاواتی آنجا قریب به ۲۰ سال است که تنها ۲۵ درصد پیشرفت داشته است.
وی خاطرنشان کرد: ما حتی ۸ درصد هم تولید برق از طریق زغال سنگ نداریم و ۹۲ درصد گاز مصرف میکنیم. این مسائل سیاستگذاری بوده و مقصر آن مردم نیستند بلکه من و امثال بنده هستیم که باید پاسخگو باشیم و جواب دهیم لذا این مشکلات نهادی و سیاستگذاریها را باید حل کنید تا مردم نیز ما را همراهی کنند.
نظر شما