ساماندهی بازار سیمان از طریق عرضه در بورس کالا

سرپرست سابق وزارت صنعت، معدت و تجارت گفت: بارها اعلام کرده‌ام که راه نجات عمده صنایع مختلف و بهبود اوضاع آن ها، استفاده از ظرفیت بورس کالا است و اکنون هم معتقدم که در مورد سیمان باید این اتفاق رخ دهد.

به گزارش روز چهارشنبه اگزیم نیو از پایگاه خبری بورس کالا، «حسین مدرس خیابانی» با بیان اینکه  محصولات معدنی در بورس کالا می تواند به مشکل قدیمی ارزش گذاری محصولات در زنجیره فولاد پایان دهد، افزود: فعالان بخش فولاد از مدت ها قبل به طور دائم صحبت هایی را در زمینه ارزش گذاری حلقه های مختلف زنجیره فولاد مطرح کرده بودند اما نظرهای ارائه شده با اختلاف نظرهایی همراه بود.

وی افزود: ضرایب ۱۶، ۲۳ و ۵۰ درصدی کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی نسبت به نرخ شمش فولاد خوزستان، همواره مورد اعتراض بخش های مختلف قرار دارد. در این زمینه، منتقدان معتقدند که اکثر سود و درآمد حاصل از تولید به حلقه های پایین دست زنجیره تولید فولاد تعلق گرفته و اکثر تولیدکنندگان حلقه های بالادست یعنی سنگ آهن، کنسانتره، گندله و آهن اسفنجی از این سود محروم هستند.

مدرس خیابانی خاطرنشان کرد: در مجلس و همچنین وزارت صمت بارها بحث بازنگری در ارزش گذاری حلقه های مختلف فولاد مطرح بود که این موضوع را بنده هم در زمانی که مسوولیت وزارتخانه را برعهده داشتم مورد بررسی قرار دادم اما نشست های برگزار شده و پیگیری های صورت گرفته با نتیجه مثبت همراه نبود اما به نظر می رسد که این رویه امروز به جریان افتاده است. 

سرپرست سابق وزارت صنعت، معدت و تجارت گفت: در آن زمانی که قرار بود توسعه فولاد در بخش فولادسازی اضافه شود طبیعی بود که بیشترین درآمد را در آن حلقه ها مدنظر قرار دهند تا از این طریق بتواند در حلقه انتهایی سرمایه گذاری شود، اکنون هم در بخش های انتهایی مانند فولاد آلیاژی خاص یا ورق های عریض با کمبود مواجه هستیم و طبیعی است که نباید اجازه دهیم بخش سرمایه گذاری انتهای حلقه مخدوش شود.

اثر ورود کل زنجیره به بورس کالا

وی در ادامه به اتفاقات رخ داده در زمینه عرضه محصولات معدنی و زنجیره فولاد در بورس کالا اشاره کرد و گفت: بنده معتقدم که ورود کل زنجیره فولاد به بورس کالا می تواند به عمده مشکلات ارزش گذاری و قیمت کالاها در حلقه های مختلف زنجیره فولاد پایان دهد و با توزیع متوازن سود به توسعه مطلوب کل زنجیره کمک کرد. 

به گفته مدرس خیابانی، یکی از مزایای بزرگی که بورس کالا به دلیل جایگاهی که در بحث شفاف سازی و واقعی سازی قیمت ها دارد و کمک حال شرکت ها می شود، جلوگیری از موارد نظارتی شدید در خصوص عملکرد شرکت هاست به طوریکه وقتی شرکتی محصولاتش را در بورس عرضه می کند دیگر مشکلی در حوزه نظارتی به دلیل شفافیت بورس کالا برای آن شرکت ایجاد نمی شود. 

سرپرست سابق وزارت صنعت، معدت و تجارت در ادامه گفت: گاهی به دلیل تغییر قیمت های جهانی و نیز شوک های قیمتی ایجاد شده در داخل کشور، برای تولیدکنندگان فولاد به صرفه بود تا مواد اولیه را بالاتر از این ضرایب و از طریق حلقه های بالادست تامین کنند؛ بنابراین اصرار بر ادامه فروش محصولات معدنی با اعداد پایین تر که به ترویج واسطه گری منجر می شود، سود حاصل از تولید را به جیب عده ای واسطه انتقال می دهد و به نظر می رسد واقعی سازی قیمت ها از طریق مکانیسم بورس کالا بهترین راه حل در این حوزه باشد. 

اصلاح ارزش گذاری

سرپرست سابق وزارت صنعت، معدت و تجارت تاکید می کند که با عرضه مواد اولیه بالادستی صنعت فولاد در بورس کالا اتفاقی مثبت در جریان است.

به گفته او، اکنون تقریبا همه محصولات حلقه های زنجیره فولاد در بورس عرضه می شود و از این طریق ضمن از بین رفتن اختلاف قیمت و رانت ها، قیمت ها واقعی خواهند شد و شفاف سازی صورت می گیرد.

مدرس خیابانی خاطرنشان کرد: به نظر می رسد که در این میان دیگر بحث ارزش گذاری براساس نرخ شمش فولاد خوزستان، بازنگری و تا حد زیادی اعتراضاتی که به طور معمول در بخش فولاد وجود داشت با این اتفاق مرتفع خواهد شد.

سیمان هم بورسی شود

سرپرست سابق وزارت صنعت، معدت و تجارت افزود: بارها اعلام کرده ام که راه نجات عمده صنایع مختلف و بهبود اوضاع آن ها، استفاده از ظرفیت بورس کالا است و اکنون هم معتقدم که در مورد سیمان باید این اتفاق رخ دهد.

وی اظهار داشت: در صورت ورود و عرضه سیمان در بورس کالا اجازه داده می شود تا علاوه بر ارائه مجوز به کارخانه ها برای نوسازی و توسعه، زمینه افزایش ظرفیت های کارخانه و بهبود فعالیت در حوزه صادرات فراهم شود؛ بنابراین در مجموع شواهد نشان می دهد که ورود و معامله محصولات از طریق بورس به نفع کل صنعت خواهد بود.

مدرس خیابانی تصریح کرد: باید توجه کرد که هدف از عرضه محصولات در بورس کالا و انتقال سود به مجموعه کارخانه و بنگاه های اقتصادی این است که کارخانجات و بنگاه ها از محل این انتفاع و واقعی شدن قیمت فروش، اقدام به توسعه کمی و کیفی و زیرساخت ها کنند و در این زمینه همه بخش ها باید برای تحقق رشد تولید کمک کنند. 

سرپرست سابق وزارت صنعت، معدت و تجارت در پایان گفت: همچنین در کنار آن باید توسعه زیربناها در بخش های مختلف  کشور مانند انتقال آب خلیج فارس، راه آهن، جاده، نیروگاه، خطوط انتقال آب و همچنین توسعه بحث اشتغال که در زنجیره فولاد برای ما از اهمیت زیادی برخوردار است با موفقیت همراه شود.

کد خبر 43119

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 8 + 0 =