فروردین بهاری صادرات غیرنفتی

آمارهای قطعی شده نشان می دهند میزان صادرات غیرنفتی کشور در فروردین ۸ درصد رشد کرده و میزان واردات نیز ۰.۷ درصد کاهش را تجربه کرده است

آمارهای صادرات و واردات محصولات غیرنفتی کشورمان در اولین ماه سال جاری حکایت از آن دارد که به رغم کاهش محدود واردات (0.7 درصد) میزان صادرات با 8 درصد رشد روبرو شده است. به این ترتیب میزان صادرات کشور در یک ماهه اول سال به 8 میلیون و 183 هزار تن رسیده است. در برابر میزان واردات از منظر حجم به یک میلیون و 925 هزار تن بوده است.  از منظر ارزشی نیز میزان ارزش صادرات محصولات غیرنفتی کشور 3 میلیارد و 6 میلیون دلار بوده و واردات نیز به یک میلیارد و 980 میلیون دلار رسید و به این ترتیب کماکان روند تراز مثبت تجاری ایران به تبعیت از ماه های آخر سال گذشته مثبت است. لازم به ذکر است حجم صادرات در مقایسه با فروردین ماه سال قبل 37.89 درصد رشد را تجربه کرده است.
با نگاهی به اقلام عمده صادراتی در فروردین ماه امسال درمی یابیم که عمده صادرات کشور شامل میعانات گازی به ارزش 545 میلیون دلار با سهم ارزشی 18.12 درصد، گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده به ارزش 135 میلیون دلار و سهم ارزشی 4.49 درصد، پروپان مایع شده به ارزش 132 میلیون دلار و سهم ارزشی 4.39 درصد و قیر نفت به ارزش 92 میلیون دلار و سهم ارزشی 3.06 درصد بوده است.
عمده صادرات کشور در فروردین ماه امسال (با احتساب میعانات گازی) به کشورهای چین، امارات متحده عربی، عراق، کره جنوبی و هند بوده که بیشترین آن متعلق به چین به وزن 2 میلیون و 655 هزار تن و ارزش 797 میلیون دلار بوده است.
مجموع صادرات به کشورهای پیش گفته و سایر کشورها در همسنجی با فروردین ماه 1394 از نظر وزنی 37.89 درصد و از نظر ارزش دلاری 7.91 درصد رشد نشان می دهد. همچنین، میانگین قیمت هر تن کالای صادراتی در این مدت 367 دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 21.75 درصد کاهش داشته است.

لازم به ذکر است ارزش صادرات ایران در فصل سوم سال 1394 نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن 11.6 درصد رشد کرد. رشد ارزش صادرات در این فصل، با وجود رشد منفی ماه‌های مهر و آذر، به دلیل رشد 58.8 درصدی ماه آبان اتفاق افتاد.
با وجود رشد مثبت ارزش کل صادرات در این فصل، صادرات هر سه گروه اصلی کالاهای سنتی و کشاورزی، کلوخه‌های کانی فلزی و همچنین کالاهای صنعتی از رشد منفی برخوردار بود.
رشد منفی کالاهای سنتی و کشاورزی در این فصل بیشتر به دلیل کاهش حجم صادرات این کالاها و رشد منفی کلوخه‌های کانی فلزی و کالاهای صنعتی به‌دلیل افت قیمت جهانی آنها روی داد.
در این فصل، پلیمرها از کلرید وینیل و الفین، محصولات تخت نورد شده، روغن‌های نفت و الکل بیشترین تاثیر مثبت را در رشد ارزش صادرات داشتند؛ در برابر، هیدروکربن‌های گازی، آجیل تازه یا خشک، پلیمرها از اتیلن و سنگ آهن و کنسانتره دارای بیشترین تاثیر منفی در رشد ارزش صادرات این دوره بودند.
براساس گزارش موسسه آموزش و پژوهش مدیریت و برنامه ریزی، در فصل سوم سال 1394، با اثرگیری از تداوم کاهش قیمت نفت و کاهش قیمت جهانی کالاهای پایه، شاخص قیمت دلاری صادرات نسبت به دوره مشابه سال پیش از آن با رشد منفی 16.9 درصد و شاخص قیمت دلاری واردات با رشد منفی نزدیک به 17.2 درصدی روبرو شد.
رشد منفی شاخص قیمت واردات افزون بر اینکه توضیح دهنده بخش مهمی از کاهش ارزش واردات در این فصل است، به طور موثر به روند کاهشی نرخ تورم قیمت مصرف کننده و بویژه قیمت تولیدکننده نیز کمک می کند.

بر پایه این گزارش، مهمترین کالاهای وارداتی در فروردین ماه امسال «لوبیای سفید» به ارزش 87 میلیون دلار و سهم ارزشی 4.41 درصد، «ذرت دامی» به ارزش 59 میلیون دلار و سهم ارزشی سه درصد و «جو به استثنای بذر» به ارزش 54 میلیون دلار و سهم ارزشی 2.74 درصد بود.
در مرحله بعدی «دانه گندم خوراکی» به ارزش 46 میلیون دلار و سهم ارزشی 2.34 درصد و «کنجاله سویا» به ارزش 40 میلیون دلار و سهم ارزشی 2.03 درصد قرار داشت.
مهمترین کشورهای طرف معامله با ایران از نظر ارزش واردات به ترتیب چین با 383 میلیون دلار، امارات متحده عربی با 368 میلیون دلار و ترکیه با 156 میلیون دلار بود.
آلمان با 113 میلیون دلار و هند با 108 میلیون دلار جایگاه های چهارم و پنجم را به خود اختصاص دادند.
سایر کشورها در مجموع 852 میلیون دلار به ایران صادرات داشتند.
بر پایه آمارهای گمرک، میانگین قیمت هر تن کالای وارداتی در این مدت یک هزار و 29 دلار بود که در مقایسه با مدت مشابه پارسال نزدیک به یک دهم درصد در ارزش دلاری افزایش داشت.
بر اساس این گزارش، افزون بر یک هزار و 694 دستگاه خودرو سواری در فروردین ماه 1395 به کشور وارد شد که در مقایسه با فروردین ماه پارسال بیش از 164 درصد افزایش یافت.
این شمار خودرو وزن نزدیک به دو میلیون و 814 هزار تن و ارزش 40 میلیون و 763 هزار دلار داشتند که به ترتیب افزایش 162.2 و 125.7 درصدی را نشان می دهد.

کد خبر 9774

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 5 =