به گزارش اگزیم نیوز، نشست تحلیلی «بررسی مبادی تورم و آسیبشناسی سیاست پولی در ایران» از سلسله نشستهای سیودومین همایش سیاستهای پولی و ارزی صبح امروز (شنبه) در پژوهشکده پولی و بانکی برگزار شد.
عضو هیئت علمی موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامهریزی در ارائه ابتدای نشست خود با موضوع مبادی تورم و آسیبشناسی سیاست پولی، اظهار کرد: در سالهای اخیر بانک مرکزی سیاستهای مختلفی را برای مقابله با تورم اجرا کرده ، اما همچنان شاهد تورمهای بالا هستیم. حال سوال اینجاست که آیا بانک مرکزی ابزارها و اختیارات لازم برای کاهش تورم را دارد و آیا استفاده از سیاستهای پولی مستواند در کاهش تورم موثر باشد؟ برای مشخص شدن این مسئله ابتدا باید ریشه و عامل اصلی تورم را پیدا کنیم. بررسی دادهها نشان میدهد جهشهای نرخ ارز باعث افزایش قابل توجه نرخ تورم از روند در کوتاهمدت است که به آن موجهای تورمی میگویند. در اقتصاد ایران وقتی نوسان نرخ ارز پائین آمده، نرخ تورم نیز کاهش یافته و با ثبات مانده است، اما در زمانهایی که نرخ ارز افزایش پیدا کرده ، به تبع آن نرخ تورم تولیدکننده و مصرفکننده افزایش یافته است.
سید احمدرضا جلالی نائینی افزود: در زمانی که ایران درآمد نفتی بالایی داشته، با اینکه نرخ رشد نقدینگی بالایی داشتهایم، اما نرخ تورم کاهش یافته است. این نشان میدهد که درآمدهای ارزی و ثبات نرخ ارز در کاهش تورم بسیار موثر بوده است؛ بنابراین میتوانیم بگوییم عامل دیگری غیر از نقدینگی تورم اقتصاد ایران را در دورههایی ایجاد کرده است. هر زمان که نرخ ارز انحراف از روند داشته است کمی بعد با انحراف تورم از روند مواجه شدهایم.
وی گفت: در یک دهه گذشته انبساط تقاضا پیشران تورم نبوده بلکه انبساط اسمی بودجه و ناترازی بانکی فشارهای ناشی از تکانههای عرضه و انتظارات تورمی را ماندگار کرده است. در این دوره تکانه مسلط بر اقتصاد ایران تکانه نرخ ارز بوده است.
وی ادامه داد: در اقتصاد ایران تکانههای خارجی ابتدا موجب افزایش نااطمینانی و ریسک میشود، سپس باعث افزایش تقاضای ارز و طلا و سیالیت نقدینگی و افت دارایی ریالی میشود و در مرحله بعدی افزایش نرخ ارز و تقویت انتظارات تورمی را خواهیم داشت.
عضو هیئت علمی موسسه عالی آموزش و پژوهش مدیریت و برنامهریزی اظهار داشت: وقتی سلطه مالی، تکانه ارزی، ناترازی بانکی و نارسایی در حکمرانی داشته باشیم لنگر اسمی مقام پولی تضعیف میشود و انتظارات تورمی به عنوان لنگر تورم تقویت خواهد شد. در چنین شرایطی با تکانه خارجی و ارزی مجاری تسری تورم هم از کانال عرضه و هم از کانال تقاضا حرکت میکنند.
نظر شما