به گزارش روز جمعه اگزیم نیوز، علیاصغر زبردست، به نقش تعیینکننده انتظارات تورمی، تحولات سیاسی و سیاستهای پولی در بازار ارز و طلا اشاره و تصریح کرد: کاهش قیمت ارز و طلا در بازار آزاد، بیش از آنکه حاصل تغییرات بنیادی در ساختار اقتصادی یا تحولات معنادار سیاسی باشد، محصول جو روانی حاکم بر جامعه است. در واقع بازار به حالت سکون رسیده و منتظر است ببیند این ثبات مقطعی ادامه مییابد یا نه.
وی افزود: اخبار منتشرشده از مذاکرات، با وجود ابهامات مختلف، اثر روانی مثبت فوری بر بازار گذاشته و باعث کاهش قیمتها شده است. مطمئنا اگر وضعیت سیاسی بهطور ناگهانی تغییر کند، بازار هم سریعاً واکنش نشان خواهد داد که این اثرگذاری مستقیم و آنی اتفاقی است که بارها شاهدش بودهایم.
این فعال اقتصادی به افزایش توان تسهیلات و وامدهی از سوی بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: در شرایطی که دولت به دنبال افزایش سرمایه بانکهاست، باید آثار عملی این سیاستها نیز به سرعت در شبکه بانکی دیده شود. باید دید که چرا سپردهگذاری مردم دیگر به سمت بانکها نیست و عمدتاً سرمایهها به بازار طلا و ارز میرود. بیتردید بانکها هم وقتی سپرده کافی ندارند، توان تسهیلاتدهی شان پایین میآید. البته اگر وعده افزایش سرمایه ۱۰۰۰ همت در بانکها از سوی بانک مرکزی محقق شود، هرچند شاید عدد بزرگی نیست، اما میتواند شروعی مؤثر برای تحرک در بازار سرمایه و تولید باشد.
وی با اشاره به ضرورت باز شدن فضا برای سرمایهگذاری خارجی، تصریح کرد: سرمایه گذاران باید احساس امنیت کنند. وقتی اولین سرمایهگذار با خیال راحت وارد بازار شود، بقیه هم جسارت پیدا میکنند که به میدان بیایند. ضمن اینکه سرمایه در گردش کارخانهها اگر تأمین شود، بهطور واقعی شاهد رونق خواهیم بود.
این عضو اتاق بازرگانی ایران در خصوص واردات نیز گفت: روند واردات باوجود تداوم تأمین ارز کالاهای اساسی با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان جای امیدواری دارد و باید آن را گامی مثبت در جهت ثبات سفره مردم خواند. البته اگر در این زمینه نظارت مؤثر نباشد، تفاوت قیمتها بین بازار آزاد و نرخ رسمی ادامه خواهد یافت؛ مشابه چیزی که اکنون شاهد آن هستیم.
وی به عملکرد بانک مرکزی در تامین ارز طی سال گذشته اشاره کرده و گفت: تأمین ۶۶ میلیارد دلار ارز برای واردات و کالاهای اساسی نشان میدهد مشکلی برای تأمین ارز کشور وجود ندارد. صادرات نفت هم در حال افزایش بوده، اما برخی هنوز نرخ بازار آزاد را مبنا قرار میدهند که این مساله احتمالاً به دلیل منافع کلان دارندگان ارزهای آزاد است.
زبردست درباره نقش پررنگ دلالی و سفتهبازی در بازار ارز و طلا هشدار داد و گفت: این فعالیتها با سودهای بادآورده، بدون پرداخت مالیات و هزینه، موجب بیثباتی در اقتصاد شدهاند که دولت و مجلس باید برای مقابله با این پدیده وارد عمل شوند. مقابله جدی و تصویب قانون کارآمد، تنها راه کنترل سفتهبازی و کاهش التهاب در بازار است. در غیر این صورت، این روند افسارگسیخته ادامه پیدا خواهد کرد.
او بار دیگر بر لزوم شفافیت در سیاستگذاری ارزی و اقتصادی تأکید کرد و گفت: تا زمانی که برخورد واقعی با دلالها صورت نگیرد و فضای سرمایهگذاری داخلی و خارجی امن نباشد، نمیتوان به ثبات پایدار در بازار امیدوار بود. تصمیمسازان اقتصادی باید با سرعت و دقت بیشتری در راستای کاهش نااطمینانیهای ذهنی و واقعی حرکت کنند؛ چرا که ثبات، پیشنیاز هر نوع رونق اقتصادی است.
نظر شما