معامله ۷.۴ میلیارد دلار در بازار ارز تجاری/تخصیص ۷۷ درصد ارز کشور به صنایع

بانک مرکزی اعلام کرد که از ابتدای تاسیس بازار ارز تجاری در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، تاکنون ۷.۴ میلیارد دلار معامله شده که از این ۷۷ درصد از این میزان به صنایع اختصاص یافته است.

به گزارش روز دوشنبه اگزیم نیوز از بانک مرکزی، حجم کل معاملات در بازار ارز تجاری از ابتدای فعالیت این بازار تاکنون بالغ بر ۷ میلیارد و ۴۰۸ میلیون دلار و از ابتدای سال ۱۴۰۴ مبلغ معاملات معادل ۴۸۸.۳ میلیون دلار بوده که از ابتدای سال جاری تا ۱۸ فروردین ماه، بانک مرکزی مبلغ ۶۹۵ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی و دارو، تجاری و بازرگانی و خدمات، تامین کرده است.

معامله ۷.۴ میلیارد دلار در بازار ارز تجاری/تخصیص ۷۷ درصد ارز کشور به صنایع

در این مدت برای کالاهای اساسی و دارو ۲۰۰ میلیون دلار، برای کالاهای تجاری و بازرگانی مبلغ ۴۲۹ میلیون دلار و برای خدمات ۶۶ میلیون دلار تأمین ارز صورت گرفته است.

بر اساس این گزارش، بانک مرکزی برای واردات کالاهای اساسی و کشاورزی ۱۷۱ میلیون دلار و برای دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی ۲۹ میلیون دلار ارز تأمین کرده است و در مجموع طی مدت مذکور ۲۰۰ میلیون دلار برای کالاهای اساسی و کشاورزی و دارو و تجهیزات پزشکی را با نرخ ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان و با هدف حمایت از مصرف‌کنندگان و دسترسی اقشار جامعه به کالاهای ضروری با قیمت ارزانتر تأمین شد.
بر این اساس از ابتدای سال جاری تا امروز میزان کل تأمین ارز صنایع مبلغ ۴۲۹ میلیون دلار بوده است که میزان ارز تأمینی برای گروه های «صنایع حمل و نقل و خودرو» ۱۲۹ میلیون دلار، «صنایع تجهیزات برق و الکترونیک» ۴۶ میلیون دلار، «ماشین آلات و تجهیزات تولید» ۴۴ میلیون دلار، «صنایع شیمیایی و پلیمری» ۳۳ میلیون دلار، «صنایع معدنی» ۱۹ میلیون دلار، «منسوجات و پوشاک» ۱۴ میلیون دلار و «سایر صنایع» ۱۴۴ میلیون دلار تا پایان روز ۱۸ فروردین ماه سال جاری بوده است.

تخصیص ۷۷ درصد ارز کشور به صنایع

براساس گزارش مرکز مبادله ارز و طلای ایران، بانک مرکزی در سال ۱۴۰۳ بیش از ۶۶,۸ میلیارد دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات پزشکی، صنایع و نیازهای خدماتی تامین ارز کرده که ۵۱.۳ میلیارد دلار از این حجم تامین ارز، به واردات بخش صنعت و معدن و تجارت تخصیص داده شده است.

جناب آقای «ابراهیم شیخ» معاون صنایع عمومی وزیر صمت اخیرا در مصاحبه ای مدعی شده است که هنوز مرکز مبادله ارزی نتوانسته میزان ارز مورد نیاز صنایع را تأمین کند و با اشکالات فنی مواجه است؛ وی ابراز امیدواری کرده که بانک مرکزی بتواند هرچه سریع‌تر این مشکل را حل کند.

به گزارش مدیریت ارتباطات مرکز مبادله ایران، آقای«شیخ» در حالی این ادعاها را مطرح کرده که به نظر می رسد نه تنها از آمار و ارقام تامین ارز صنایع توسط بانک مرکزی اطلاعی ندارد، بلکه در خصوص سازوکار بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران نیز با سوء برداشت هایی مواجه است. از این رو، برای تنویر افکار ایشان اطلاعات ذیل ارائه می شود:

۱- بانک مرکزی در سال ۱۴۰۳ بیش از ۶۶,۸ میلیارد دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، تجهیزات پزشکی، صنایع و نیازهای خدماتی تامین ارز کرده که ۵۱.۳ میلیارد دلار از این حجم تامین ارز، به واردات بخش صنعت و معدن و تجارت تخصیص داده شده است.

۲- این اعداد و ارقام نشان می دهد که ۷۷ درصد ارز تامین شده توسط بانک مرکزی برای واردات بخش صنعت مصرف شده است؛ این در حالی است که سهم واردات کالاهای اساسی، دارو و تجهیزات پزشکی که معیشت و سلامتی عموم مردم به آن وابسته است، حدود ۲۱ درصد بوده است. تامین ارز نیازهای غیربازرگانی (خدماتی-۶۳ سرفصل است) مانند ارز مسافرتی، دانشجویی، شرکت های هواپیمایی، درمانی، فرصت های مطالعاتی و ... فقط ۱,۳ میلیارد دلار یعنی کمتر از ۲ درصد کل تامین ارز کشور بوده است.

۳- صنایع حمل ونقل و خودرو، ماشین آلات و تجهیزات تولید و صنایع معدنی به ترتیب با ۹,۲، ۶ و ۵.۵ میلیارد دلار بیشترین سهم از واردات صنایع را به خود اختصاص داده است یعنی این سه گروه صنعتی به تنهایی بیش از ۲۰ میلیارد دلار ارز گرفته اند.

۴- انتقال معاملات ارز تجاری و بازرگانی به بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران از آذرماه سال ۱۴۰۳ صورت گرفته است؛ از مجموع ۵۱,۳ میلیارد دلار ارز تامین شده برای واردات صنایع طی سال ۱۴۰۳، حدود ۷ میلیارد دلار از طریق بازار ارز تجاری تامین شده است. این موضوع نه تنها هزینه مبادلات را کاهش داده ،بلکه فرآیند سهل و مکانیزه خرید و فروش ارز تجاری در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران رضایت بازرگانان و فعالان بخش خصوصی را نیز به دنبال داشته که گفتگو با این بازرگانان و مراجعه به رسانه ها می تواند اطلاعات درستی را در اختیار جناب آقای شیخ قرار دهد.

۵- مرکز مبادله ارز و طلای ایران ارتباط تنگاتنگ و مداومی با وزارت صنعت، معدن و تجارت دارد و به صورت مرتب اقدام به بررسی شرایط تولید و تبادل نظر با این وزارتخانه می کند و نمایندگان این وزارت خانه با حضور مرتب در جلسات مرکز مبادله در جریان مسایل هستند. به نظر می رسد اگر جناب شیخ پیش از انجام مصاحبه اقدام به اخذ اطلاعات از سایر بخش های وزارت صمت می کرد نیازی نبود این موضع گیری ها را داشته باشد.

کد خبر 81178

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 9 =