به گزارش اگزیم نیوز، مسعود نیلی روز یکشنبه در نهمین کنفرانس و نمایشگاه بینالمللی مستربچ و کامپاندهای پلیمری ایران افزود: زیر پای صنعت خالی شده و در صورت عدم چارهاندیشی تا ۱۰ سال آینده بنگاهها و صنایع بزرگ، کوچک خواهند شد.
وی با بیان اینکه صنعت خود محور اشتغال نیست اما موجب اشتغال در سایر بخشهای اقتصادی میشود، گفت: از سال ۱۳۹۰ به بعد اقتصاد ما دچار صنعتزدایی شده است.
این اقتصاددان با بیان اینکه شدت انرژی در صنعت در سالهای اخیر افزایش یافته است، خاطرنشان کرد: به ازای یک واحد تولید، انرژی بیشتری در صنعت ما مصرف شده که عمده این افزایش شدت انرژی توسط بنگاههای بزرگی مثل مواد شیمیایی، فرآوردههای نفتی، فلزات پایه و مواد غذایی رخ داده و سهم آنها از صنعت نیز افزایش و دیگر صنایع سهم آنها کاهش یافته است.
نیلی ادامه داد: باتوجه به اینکه برخی صنایع مثل خودرو نمی توانستند ارز مورد نیاز برای تجهیزات و قطعات خود را تامین کنند، بنابراین صادرات نفت و فرآورده افزایش یافت تا ارز مورد نیاز صنایعی مانند خودرو تامین شود و همین منجر به بزرگ شدن بخش نفتی و شیمیایی کشور شد.
وی افزود: گروه دومی از صنایع که جایگزین واردات شدند، خود ارز آور بودند، اما به این صورت که به مواد خام نفتی یک ارزش افزوده اضافه و آن را صادر میکردند.
این اقتصاددان با بیان اینکه صنایع یاد شده به نفت وابسته هستند، گفت: در حال حاضر گروه اول صنایع به دلیل تحریمها کوچک شدند و گروه دوم هم با ناترازی انرژی مواجه شدهاند.
در ادامه مهدی خراسانی، رئیس کمیسیون بازرگانی انجمن تولیدکنندگان مستربچ و آمیزه های پلیمری ایران با بیان اینکه در حال حاضر صنعت پلیمر نیز متاثر از شرایط اقتصادی کشور است، خاطرنشان کرد: تغییرات قیمت ارز و ناترازی انرژی جز مسائل مطرح در این کنفرانس است و هدف این است که مسائل اساسی که صنعت را تحت تاثیر قرار داده است را مورد توجه قرار دهیم و برای آن راهکار پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه شرایط تولید بهگونهای است که نمیتواند هزینهها را پاسخ دهد، گفت: طبیعتا در شرایط فعلی که هزینه تولید بالاست اگر زیرساخت فراهم نشود نمیتواند پاسخگو باشد.
رئیس کمیسیون بازرگانی انجمن تولیدکنندگان مستربچ و آمیزه های پلیمری ایران افزود: باید تدابیری در ردههای بالا اندیشیده شود در این کنفرانس نیز به دنبال راهکار هستیم که در شرایط ناترازی بتوانیم مشکلات را حل کنیم.
خراسانی با اشاره به میزان تولید صنعت ادامه داد: ظرفیت تولید ۵ میلیون تن محصول وجود دارد و نیاز داخل حدود یک میلیون تن است و بعد از تامین نیاز داخل میتوان روی صادرات حساب کرد.
وی افزود: ظرفیتهای تولید بین ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش داشته اگر برای این موضوع راهکاری اندیشیده نشود با چالشهای زیادی مواجه خواهیم بود.
رئیس کمیسیون بازرگانی انجمن تولیدکنندگان مستربچ و آمیزه های پلیمری ایران با بیان اینکه اگر بخواهیم میزان صادرات را در چهار سال گذشته ارزیابی کنیم باید بگوییم که صادرات این صنعت افزایشی بوده است، خاطرنشان کرد: بحث چالش انرژی امسال بسیار جدی شد البته از سال گذشته نیز وجود داشت و اگر وضعیت ناترازی انرژی به همین صورت بماند قطعا جهت برعکس خواهد شد.
خراسانی افزود: علاوه بر این باید بتوانیم ارزش افزوده صنعت را ارتقاء دهیم تا اگر تناژ صادراتی کاهش مییابد بتوانیم با ارزش افزوده این موضوع را جبران کنیم یعنی با تولید محصولات با کیفیتتر چالشها را برطرف کنیم.
وی با بیان اینکه اگر میخواهیم فضا را تغییر دهیم باید بازار را توسعه دهیم، گفت: این صنعت این توان را دارد اما بیشتر روی محصولات با تناژ بالا متمرکز شدهاند و ناترازی انرژی و قیمت ارز مانع ایجاد میکند و اکنون این نیاز احساس میشود که به سمت صادرات محصولات با ارزش افزوده بالاتر برویم.
رئیس کمیسیون بازرگانی انجمن تولیدکنندگان مستربچ و آمیزههای پلیمری ایران با اشاره به نقش افایتیاف در توسعه این صنعت گفت: قطعا این موضوع اثرات مثبتی خواهد داشت، اکنون به خیلی از کشورها نمیتوانیم صادرات داشته باشیم چرا که شرط آنها واریز پول به حساب است و ما چنین شرایطی را نداریم و باید حسابهایی را از خارج ایران معرفی کنیم که این موضوع ایجاد هزینه میکند و قدرت رقابت را کاهش میدهد.
به گفته خراسانی باید برای این موضوع چاره اندیشی شود و قطعا با بهبود وضعیت تولید و شرایط اقتصادی و عضویت اف ای تی اف درصد خوب و قابل توجهی به ما اضافه خواهد شد.
نظر شما