عبده تبریزی: سرمایه کافی در اقتصاد ایران تشکیل نمی‌شود

اقتصاددان و استاد دانشگاه با بیان اینکه دولت چهاردهم می خواهد روی تامین مالی از بازار سرمایه بیشتر کار کند، گفت: یکی از مشکلات اساسی ما در اقتصاد این است که به قدر کافی سرمایه تشکیل نمی‌شود، مردم از ارز و سرمایه و نرخ تورم درک کافی دارند اما از تشکیل سرمایه اطلاعاتی ندارند.

به گزارش روز دوشنبه اگزیم نیوز، حسین عبده تبریزی در همایش «تامین مالی در دولت چهاردهم» افزود: پارسال که بانک مرکزی نرخ ۲۳ درصد سود سپرده بانکی را به ۳۰ درصد برای اوراق گواهی ارتقا داد و در خود دولت هم وزیر وقت اقتصاد موافق آن نبود، بانک مرکزی گفت ما این را به همه موارد تسری نمی‌دهیم، البته مشخص بود مسئولان بانک مرکزی نگران نرخ ارز بودند اما اقتصاددانان این پرش نرخ سود را به صلاح نمی‌دانستند و ناگهان رشد نرخ سودِ بدون ریسک، فشار مضاعفی به بازار سرمایه آورد.

وی گفت: بازگشت به نرخ سود سابق مطرح شد اما برای اقتصاددانان روشن بود که وقتی ساختار جدیدی از نرخ ها شکل گرفته و نرخ های بالاتر هم امکانپذیر است، امکان بازگشت به نرخ های سود قبلی نبود لذا بهتر است از منافع آن بهره ببریم که شامل بهبود وضعیت بانک‌ها می‌شود و دیگر رانتی در تسهیلات به کسی داده نمی‌شود.

وی ادامه داد: نرخ تورم ۳۰ تا ۴۰ درصد را نمی شود ناگهان به ۲۲ درصد بازگرداند و فشار زیادی به بانک‌ها می‌آورد، بنابراین این اتفاق سبب توجه به بازار سرمایه شد، عجیب است که وام مسکن و وام های بلندمدت نمی‌توانیم بدهیم و نرخ تورم اجازه نمی‌دهد بانک مسکن وام خرید بدهد و امیدواریم نرخ بهره سامان یابد.

این استاد دانشگاه اظهار داشت: برای ما عجیب است که پول گرانقیمت کجا می‌رود؟ به نظر می‌رسد بیشتر بخش بازرگانی در حال جذب این نرخ وام است و بخش مسکن نمی تواند در سال ۱۴۰۴ نرخ تورم را بگیرد و امکان پرداخت وام با نرخ‌های بالا را ندارد، بخش دیگری هم در وام‌های مصرفی می‌رود و مردم با وام های گرانقیمت موبایل می‌خرند و سفر می‌روند و جراحی می‌کنند.

وی افزود: سوال این است که بخش تولید چرا نمی تواند حتی با نرخ های گرانقیمت وام بگیرد؟ به نظر می‌رسد کنترل‌های بخش تولید اجازه این کار را نمی‌دهد، بخش بازرگانی این کنترل ها از جمله کنترل قیمت ها را ندارد. به جای کنترل نرخ های تورم باید درخواست کنیم تا از بندهایی که تولید را محدود کرده آزاد کنیم.

این اقتصاددان گفت: درباره تک نرخی شدن ارز هم باید گفت ما این تجربه را در دولت سیزدهم داشتیم و دولت قبل اقدام گسترده‌تری کرد و ارز ۴۲۰۰ تومانی را برداشت و فشار زیادی به مردم آمد، دولت به خاطر معیشت نمی آید ۱۵ میلیارد دلار ارز ترجیحی را بردارد، اما بازار توافقی را ایجاد کرده است که البته هنوز هم ۱۸ درصد تفاوت قیمت با نرخ ارز غیر رسمی دارد.

وی ادامه‌داد: بنابراین می‌شود گفت قیمت‌های متعدد ارز یکی نخواهد شد
و برخی مصارف را در سامانه نیاورده ایم و ارز ترجیحی داریم، اگر کسب و کار بداند هر زمان می تواند سرمایه را بیاورد و ببرد، مشکلی نیست اما روی افزایش قیمت دلار، مالیات می‌گیریم.

عبده تبریزی گفت: به نظر می رسد در شرایط فعلی شاید روی بازار سرمایه حساب باز کردن یکی از کانال‌هایی باشد که پول را بیشتر در کشور نگه داریم، باید این مسیر را برویم که نرخ تعریف شده‌ای بیاورد. به‌طور مثال نرخ ارز سامانه توافقی را همیشه ۱۰ درصد زیر نرخ ارز آزاد نگه می داریم، ابن باعث می‌شود مکانیزم حرکت به سمت رفتار قیمتی متوقف شود، درباره ارز کالاهای اساسی هم می شود این نسبت را نگه داریم و این مبالغ هر ساله بالا برود.

کد خبر 79633

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 16 =