دستورالعمل‌های مربوط به مصرف انرژی در ساختمان‌ها اجرایی نشده است

عضو هیات مدیره نظام مهندسی ساختمان استان تهران درباره همراهی مردم در مدیریت مصرف سوخت در کشور بخصوص در منازل گفت: متاسفانه در اجرای دقیق دستورالعمل های مبحث ۱۹ ساختمان که به چگونگی مدیریت انرژی اختصاص دارد، ناکام بوده‌ایم.

به گزارش اگزیم نیوز، مهدی روانشادنیا روز پنجشنبه در گفت‌وگویی درباره مدیریت انرژی در مقررات ملی ساختمان افزود: بخش ساختمان اعم از زمان طراحی، اجرا و بهره برداری یعنی کل چرخه ساخت یک ساختمان حدود ۴۰ درصد مصرف انرژی و تولید آلاینده ها و کربن را در اختیار دارد.

وی با بیان اینکه موضوع ناترازی انرژی نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورهای دیگر دنیا نیز تجربه شده و کشورها ناگریز به بازنگری در سیاست ها و مقررات خود شده اند، اظهار داشت: برای نمونه در جنگ روسیه و اوکراین نیز شاهد آن بودیم که بحران انرژی در اروپا بوجود آمد و بسیاری از کشورهای اروپایی مانند انگلستان اقدام به تجدیدنظر در مقررات ساختمان و آیین نامه های آن کردند.

این عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران گفت: به دنبال این ناترازی ها، توجه به انرژی های پاک و دور شدن از انرژی های تجدیدناپذیر در سال های اخیر به شدت مطرح شده و نه تنها در ایران بلکه در تمامی دنیا مورد توجه قرار گرفته است.

روانشادنیا با بیان اینکه ایران رتبه دوم ذخایر گازی جهان را دارد و جزو ۵ کشور اول صاحب نفت در جهان است، افزود: برخورداری ایران از سبد انرژی جهان سبب شده تا سبد مصرف انرژی در ایران نیز بر پایه نفت و گاز باشد و به همین دلیل امروز دچار مشکل ناترازی های زیادی شده ایم.

وی ادامه داد: در بخش تولید، وابستگی کشور به انرژی های تجدیدناپذیر باعث افزایش آلودگی هوا و مشکلات بهداشتی و تنفسی برای مردم شده به شکلی که ایران در رتبه هفتم یا هشتم دنیا در حوزه تولید دی اکسید کربن و آلاینده هاست.

این فعال صنعت ساختمان افزود: از طرف دیگر بخاطر گازرسانی به تمامی نقاط کشور با اینکه اقدامی کاملا مثبت بوده، ولی در عین حال توجیه اقتصادی آن در نظر گرفته نشده‌تست زیرا می‌توانستیم برق بخش های مختلفی از کشور را با پنل های خورشیدی و انرژی های تجدیدپذیر تامین کنیم.

روانشادنیا درباره رعایت مبحث ۱۹ در ساخت واحدهای مسکونی نیز گفت: یکی دیگر از موضوعات که به ساختمان نیز مربوط می شود، درباره الگوی مصرف است و باید ساختمان از نظر نکات مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان که مربوط حوزه مباحث مربوط به انرژی است، کاملا رعایت شده و مورد توجه قرار گیرد.

وی با بیان اینکه مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان که موضوع آن مدیریت مصرف انرژی است، توجه ویژه ای به تاسیسات مختلف برقی، مکانیکی، سازه ای و ساختمانی دارد، افزود: بخش عمده ای از اتلاف انرژی در ساختمان ها از پوسته های خارجی آن رخ می دهد، که یک بخش مهمی از مقررات مبحث ۱۹ ساختمان سازی به پوسته خارجی اختصاص یافته است زیرا ما به دلایل زیادی در اجرای مبحث ۱۹ در کشور ناکام بوده‌ایم.

روانشاد نیا گفت: علت اول این است که انگیزه کافی برای سرمایه گذاری کافی در ساختمان در بحث انرژی بخصوص برای توجه به راهکارهایی که باعث کاهش مصرف انرژی شود، صورت نمی گیرد و به همین دلیل در کشور بطور عمومی ارزش گذاری ساختمان براساس میزان پایداری محیط زیست انجام نمی شود.

روانشادنیا تاکید کرد: این در حالیست که در دنیا استانداردهایی مانند LID و استاندارهای ساختمان سبز بسیار مورد توجه است و یکی از نشانه های سبز بودن ساختمان موضوع مصرف انرژی و تولید کربن بوده، که در ایران کمتر مورد توجه قرار گرفته است.

وی اظهار داشت: علت دوم به دلیل فشارهایی که در تولید و تسریع ساخت ساختمان ها صورت می گیرد، گاهی شهرداری ها یا نهادهای دیگری که مرجع صدور پروانه های مختلف هستند، با وجود اینکه گزارش هایی وجود دارد که بخش هایی مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان را رعایت نمی کنند اما در شرایط غیرواقعی اقدام به صدور پایان کار ساختمان می‌کنند که این معضل باعث افزایش مشکلات در این حوزه شده است.

روانشادنیا گفت: اعضای پروانه دار سازمان نظام مهندسی افرادی هستند که در ۴ رشته اصلی عمران، معماری، مکانیک و برق و سه رشته زیرمجموعه معماری، شهرسازی و نقشه برداری فعالیت می کنند. متخصصان تاسیسات مکانیکی و برقی و در درجه بعدی معماری و عمران توجه ویژه ای به موضوع مصرف انرژی دارند و در گزارش های مهندسان ناظر ذکر می شود و در طراحی ها مورد توجه قرار می گیرد، ولی تا زمانی که این بخش برای سرمایه گذاران جذابیت نداشته باشد و انگیزه ایجاد نکند، باعث ورود انبوه سازان در این بخش نخواهد شد.

وی با بیان اینکه به هر ترتیب باید عرضه و تقاضا به شکلی باشد که با هم تناسب داشته باشد ولی درحال حاضر این تناسب در کشور به هم ریخته است، تصریح کرد: در ساخت واحدهای مسکونی و غیر مسکونی در آینده باید به موضوع انرژی های تجدیدپذیر به شدت تاکید داشت.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی افزود: امروز که این اتفاق درحال وقوع است، قطعا بخش ساختمان به عنوان اولین مصرف کننده انرژی می تواند به صرفه جویی در انرژی کمک کند و شهروندان ایران می توانند با کاهش مصرف انرژی و تغییر الگو کمک کننده باشند.

وی درباره عدم تناسب استفاده از دمای رفاه در زیربنای ساختمان ها و جلوگیری از اتلاف انرژی در این بخش گفت: متاسفانه در تابستان و زمستان از میزان نرمال بیشتر استفاده می کنیم و به همین دلیل این رفتار که از سال های قبل شروع شده، امروز ایجاد مشکلات فراوانی برای کشور کرده است بنابر این در چنین شرایطی رعایت الگوی مصرف و کاهش دو درجه‌ای دما می تواند به دولت برای حل این مشکلات در جهت رفع ناترازی در کشور کمک کند.

کد خبر 78399

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 3 + 1 =