گزارش فائو از جایگاه اول تا پانزدهم ایران در تولید میوه‌ دنیا/ رشد ۳ برابری تولیدات کشاورزی ایران نسبت به سال ۵۷

براساس آمار سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد، ایران پس از انقلاب اسلامی با وجود تحریم‌ های مختلف در تولید ۶۸ محصول کشاورزی جایگاه اول تا پانزدهم دنیا را کسب کرده است و رتبه‌های خیره کننده ای در صادرات به بازارهای جهانی داشته است.

به گزارش روز شنبه اگزیم نیوز، براساس آمارهای جهانی تولیدات کشاورزی ایران به ویژه در محصولات باغی طی ۴ دهه اخیر رشد زیادی داشته و حدود سه برابر شده است؛ آمار سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد از جایگاه ویژه تولیدات کشاورزی ایران در جهان می‌گوید.

تولیدات کشاورزی ایران نسبت به ابتدای انقلاب ۳ برابر شد/ ایران در تولید ۶ محصول جایگاه نخست جهان را دارد

تولیدات کشاورزی ایران از ۴۶ میلیون تن به حدود ۱۳۰ میلیون تن پس از انقلاب اسلامی رسیده است و آمارهای سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) نشان می‌دهد ایران در تولید ۶ محصول جایگاه نخست جهان، در دو محصول جایگاه دوم، در تولید ۷ محصول جایگاه سوم و در تولید ۶ محصول جایگاه چهارم دنیا را دارد و در مجموع در تولید ۶۸ محصول کشاورزی جایگاه نخست تا ۱۵ دنیا را از آن خود کرده است و این یک پیشرفت فوق العاده در این بخش است.

گزارش فائو از جایگاه اول تا پانزدهم ایران در تولید میوه‌ دنیا/ رشد ۳ برابری تولیدات کشاورزی ایران نسبت به سال ۵۷

فائو: ایران در تولید میوه در خاورمیانه و شمال آفریقا مقام اول را داراست

براساس آمارهای فائو، ایران در تولید میوه در خاورمیانه و شمال آفریقا مقام اول را داراست. سرانه تولید میوه در دنیا ۸۰ کیلوگرم است و این رقم در کشور ما به ۲۰۰ کیلوگرم می‌رسد. همچنین در سال‌های مختلف ایران رتبه هشتم تا دهم دنیا را در تولید میوه در اختیار دارد و طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی این تولیدات به ۱۰۰ کشور جهان صادر می‌شود.

به دلیل تنوع اقلیمی، توپوگرافیک و ارتفاعی ایران انواع متنوعی از میوه‌ها در این کشور یافت می‌شوند، از خرماهای نیمه گرمسیری، گرفته تا میوه‌های روینده در مناطق معتدل و سردسیر. در ۱۵ محصول باغی در دنیا جزو ۱۰ تولید کننده برتر است و ۴ درصد از محصولات کشاورزی جهان را تولید می‌کند.

گزارش فائو از جایگاه اول تا پانزدهم ایران در تولید میوه‌ دنیا/ رشد ۳ برابری تولیدات کشاورزی ایران نسبت به سال ۵۷

ایران با داشتن رتبه پنجم تنوع اقلیمی در جهان تولیدکننده و صادرکننده بسیار متنوع انواع و اقسام سبزی و صیفی از قبیل خربزه، هندوانه، بادمجان، هویج، انواع کلم، انواع فلفل، کاهو، خیار، سیب‌زمینی، انواع سیر و انواع سبزیجات است، به‌طوری که در تولید خیار و خربزه در رتبه سوم جهان، در تولید هندوانه در رتبه چهارم، در تولید گوجه فرنگی در رتبه هفتم، در تولید سیب‌زمینی و سیر در رتبه سیزدهم جهان و در تولید کاهو در رتبه شانزدهم جهان قرار داریم.

ایران در رتبه دوم تولید خرمای دنیا

ایران با سطح زیر کشت ۲۴۴ هزار هکتاری خرما در دنیا مقام اول و از نظر تولید نیز با یک میلیون تن در رتبه دوم قرار دارد.

ایران در تولید محصولات پسته، زرشک، خاویار، زعفران، میوه‌های هسته‌دار و ‌انواع توت جایگاه نخست در جهان را در اختیار دارد. همچنین ایران در تولید خرما و زردآلو در رده دوم جهان قرار گرفته است. در تولید هندوانه، گیلاس، خربزه و انواع ملون، سیب، انجیر و ‌خیار ‌هم جایگاه ‌سوم جهان را از آن خود کرده است.

اینها نمونه ای از آمارهای تولید و جایگاه رفیع ایران در جهان و نقش مهم آن در تأمین مواد غذایی جهان است به طوری که در میان صادرکنندگان بزرگ محصولات غذایی در جهان قرار گرفته است.

موفقیت کشاورزی ایران با وجود بارش‌های نه چندان زیاد

همه این موفقیت های کشاورزی در حالی است که ایران با بارش ۲۳۰ میلی متر جزو کشورهای خشک محسوب می شود، طبق معیارهای جهانی هر کشور که میزان بارش کمتر از ۲۵۰ میلی متر داشته باشد کشوری خشک به حساب می آید؛ این اقلیم خشک موجب شده که فقط ۱۴ میلیون هکتار از زمین های کشور کشت شود.

شاهپور علایی‌ مقدم، معاون امور اقتصادی وزارت جهاد کشاوزری، به تازگی اعلام کرده است ‌که استفاده از دانش بومی کشاورزان و تجربه‌های آنها در مناطق خشک مهمترین عامل در افزایش تولیدات کشاورزی بوده است.

وی گفت: انتقال یافته های علمی پژوهشگران و محققان به مزرعه هم توانسته بهره وری بخش کشاورزی را بیشتر افزایش دهد و گرنه به دلیل محدودیت آب، افزایش سطح زیر کشت چندانی صورت نگرفته است.

* ایران بزرگترین صادرکننده انجیر دنیا

ایران علاوه بر تولیدات مناسب و جایگاه های خوبی که در تولیدات کشاورزی تصاحب کرده است، توانسته بازارهای جهانی را در بسیاری از کالاهای مهم به چنگ بیاورد؛ بر اساس سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد ایران بزرگترین صادر کننده انجیر جهان است و در سال ۲۰۲۱ میزان ۸۷۶۳ تن انجیر صادر کرده و توانسته گوی سبقت را از کشورهای صاحب نام در این حوزه برباید و آنها را به جایگاه‌های دوم و سوم ببرد، شهرستان استهبان در استان فارس بزرگترین کشترزار انجیر دیم در دنیا است.

گزارش فائو از جایگاه اول تا پانزدهم ایران در تولید میوه‌ دنیا/ رشد ۳ برابری تولیدات کشاورزی ایران نسبت به سال ۵۷
انجیرستان استهبان

خاک و آب وهوای بسیار مناسب برخی مناطق ایران برای تولید پسته و انواع خشکبار، موجب شده است پسته ایران مشتریان خاصی در جهان داشته باشد، پسته ایران در هر جای دنیا معروف است و طبق گفته تجار آنها قیمت های بالایی را برای پسته ایرانی می پردازند و به این دلیل دومین جایگاه صادرات پسته در دنیا در دستان ایران است علاوه بر آن درصادرات کشمش و بادنجان هم همین جایگاه را داریم ایران در سال ۲۰۲۱ توانسته ۱۳۶ هزار تن پسته به کشورها جهان صادر کند. این محصول پس از نفت ارزآوترین محصول برای کشور است.

ایران همچنین رتبه سوم جهان در صادرات انگور فرنگی را دارد و ۷۲ تن از این محصول را صادر کرده است. لهستان با صادرات ۹۳۱ تنی در رتبه نخست و میانمار با ۷۹ هزار تن در رتبه دوم از این نظر قرار داشته‌اند.

ایران رتبه چهارمی صادرات خرما در جهان

ایران در صادرات محصول مهم خرما نیز جایگاه مهمی در جهان دارد. ایران در سال ۲۰۲۱ بیش از ۲۴۵ هزار تن خرما صادر کرده که تنها از صادرات سه کشور کمتر بوده است. عربستان با صادرات ۳۱۸ هزارتنی در رتبه نخست از این نظر قرار داشته و عراق و امارات دوم و سوم شده‌اند.

رتبه پنجمی صادرات خیار نیز به ایران اختصاص دارد. ایران ۱۶۶ هزار تن خیار در سال ۲۰۲۱ صادر کرده است که تنها از صادرات چهار کشور کمتر بوده است. مکزیک با صادرات ۸۴۰ هزارتنی خیار در تبه نخست جهان قرار داشته است.

ایران در صادرات کیوی و پیاز رتبه ششم جهان را دارد. ایران بیش از ۶۹ هزار تن کیوی در سال ۲۰۲۱ صادر کرده است. نیوزیلند با صادرات ۸۵ هزارتنی در رتبه نخست جهان قرار داشته است.

رتبه هفتم صادرات کاهو و رتبه هشتم صادرات گوجه‌فرنگی نیز به ایران اختصاص داشته است. ایران در این سال بیش از ۶۵ هزار تن کاهو و ۲.۹ میلیون تن گوجه فرنگی صادر کرده است.

ایران در صادرات سه محصول مغز بادام، سیب‌زمینی و کدو در رتبه دهم جهان قرار گرفته است. آمریکا بزرگ‌ترین صادرکننده مغز بادام بوده است و ایران با صادرات ۸۴۱۶ تنی در رتبه دهم قرار داشته است.

کلم و ملون دو محصولی بوده‌اند که ایران رتبه یازدهم را در صادرات آن‌ها کسب کرده است. ایران ۶۹ هزار تن کلم در سال ۲۰۲۱ صادر کرده است. چین با صادرات ۹۰۴ هزارتنی رتبه نخست جهان را از این نظر به خود اختصاص داده است.

جایگاه دوازدهمین صادرکننده بزرگ سیب درختی به ایران اختصاص دارد. ایران ۱۸۱ هزار تن سیب در سال ۲۰۲۱ صادر کرده است. چین با صادرات ۱.۰۷ میلیون‌تنی رتبه نخست جهان را به خود اختصاص داده است.

رتبه سیزدهم سیر سبز و فلفل سبز نیز متعلق به ایران بوده است. ایران ۵۷۵۸ تن سیر سبز و ۴۴۷۲۰ تن فلفل سبز در سال ۲۰۲۱ صادر کرده است. چین با صادرات ۱.۹ میلیون‌تنی سیر سبز در رتبه نخست صادرات این محصول قرار داشته است.

ایران در صادرات گردو رتبه ۱۵ جهان

طبق آمار فائو، رتبه چهاردهم صادرات هویج و زردآلو خشک در سال ۲۰۲۱ متعلق به ایران است، ایران ۶۷ هزار تن هویج و ۸۵۸ تن زردآلو خشک صادر کرده است.

ایران در صادرات گردو نیز جزو بیست کشور نخست جهان بوده و با صادرات ۲۱۳۰ تنی به‌عنوان پانزدهمین صادرکننده بزرگ این محصول شناخته شده است.

کد خبر 60585

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 6 + 8 =