به گزارش روز چهارشنبه اگزیمنیوز، جعفر مهدی زاده مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی، گفت: در بانک مرکزی همواره تاکید داشتیم که دولت بودجه خود را از طریق درآمدهای مالیاتی تامین کند و به درآمدهای ناپایدار وابسته نباشد. یکی از پایههای مالیاتی که در این زمینه اهمیت دارد، پایه مالیات بر سود سپردههای بانکی است که در دیگر کشورها نیز سابقه دارد. بر اساس بررسی ما کشورهای مختلف بر حسب شرایط اقتصادی و نظام مالیاتی، اخذ مالیات از سود سپردههای بانکی را در دستورکار قرار دادهاند و در واقع ۶۷ کشور این پایه مالیاتی را اخذ میکنند.
به گفته وی، افزایش درآمدهای دولت، بهبود عدالت مالیاتی و سوق دادن سرمایههای شرکتها به سمت سرمایهگذاری منابع به جای سپردهگذاری، از جمله اهدافی است که برای این پایه مالیاتی در نظر گرفته شده است. به طور خاص مقایسه سود حاصل از سپردهگذاری بانکی با سود حاصل از فعالیتهای تولیدی مطرح است که عدم دریافت مالیات از اولی با عدالت مالیاتی همخوانی ندارد.
مهدی زاده افزود: یک مسئله در زمینه اخذ مالیات از سود سپردههای بانکی، منفی بودن نرخ سود حقیقی است که انگیزه سپردهگذاری را کم میکند و به تعبیری به عنوان یک مالیات مضاعف محسوب میشود. نکته مهم دیگر اینکه وجود جایگزینهایی همچون صندوقهای درآمد ثابت، موجب میشود وضع مالیات بر سود سپرده اشخاص حقوقی صرفا منابع آنها را از سپردهگذاری مستقیم در بانکها به سمت این صندوقها یا ابزارهای مشابه ببرند و عملا درآمدهای دولت افزایش پیدا نکند.
مدیرکل اقتصادی بانک مرکزی می گوید: مساله مهم دیگر که در زمینه مالیات بر سود سپردههای بانکی حائز اهمیت است، رقابت بانکها برای پرداخت سود بیشتر به سپردهها به منظور جذب سپردههای بیشتر است؛ بنابراین ممکن است وضع این مالیات به جای اصابت به دریافت کنندگان سود از بانکها، به بخش تولید به عنوان تسهیلات گیرندگان یا به خود بانکها اصابت کند که خلاف هدف سیاستگذار است و ممکن است مسائلی همچون افزایش نوسانات در سایر بازارها از جمله ارز و سکه و همچنین اضافه برداشت بانکها را در پی داشته باشد.
به گفته مهدی زاده، آثار مالیات بر سود سپردههای بانکی را متفاوت از پایههایی همچون مالیات بر خودروهای لوکس یا مالیات بر خانههای خالی است. باید از اثرات منفی احتمالی این پایه مالیاتی جلوگیری شود. هم اکنون شرکتها این امکان را دارند که تسهیلات ارزان قیمت بگیرند و همان منابع مالی را در بانک سپردهگذاری کرده و سود کلان دریافت کنند. چنین مشکلی باید در جای دیگری حل شود و وضع مالیات بر سود سپردههای بانکی نمیتواند این مشکل را رفع کند. شرکتها مشکلات انگیزشی زیادی برای سرمایهگذاری دارند و وضع مالیات بر سود سپردهها نمیتواند انگیزه کافی برای سرمایهگذاری ایجاد کند. یکی از مسائل در این زمینه بالا بودن نرخ سود در بازارهای رقیب تولید است که موجب میشود اگر بر سود سپرده بانکی هم مالیات وضع شود، این سرمایهها به جای بخش تولید به بازارهای موازی سوق پیدا کند.
وی در پایان گفت: وضع مالیات بر سود سپردههای بانکی موجب خروج نقدینگی از بانکها نمیشود، اما ترکیب سرمایهها را تغییر میدهد و سیالیت نقدینگی را افزایش میدهد که در شرایط فعلی اقتصاد کشور مطلوب نیست. در مجموع ما در بانک مرکزی از وضع مالیات بر سود سپردههای بانکی استقبال میکنیم، ولی شرایط فعلی اقتصاد کشور را مناسب اجرای این قانون آن هم به شکل دفعی نمیدانیم.
نظر شما