امکان دروازه‌بانی تجارت و تنظیم دقیق بازار با تشکیل وزارت بازرگانی‌

عضو هیات مدیره اتاق بازرگانی ایران و عراق با بیان اینکه وزارت بازرگانی باید تنظیم بازار را بر عهده بگیرد، گفت: یکی از کارهای وزارت بازرگانی، دروازه‌بانی تجارت کشور است در حالی که اکنون تجارت کشور متولی ندارد و کسی نیست که از بازارهایمان حراست کند.

به گزارش روز جمعه اگزیم نیوز، سیدحمید حسینی با بیان اینکه دیپلماسی تجاری کشور به شدت دارای ساختار ناقصی است، اظهار داشت: با این ساختار ناقص تجاری هرگز نمی‌توانیم به اهداف صادراتی دست یابیم. 

عضو هیات مدیره اتاق بازرگانی ایران و عراق با اشاره به ادغام وزارتخانه‌های صنایع و معادن و بازرگانی در دولت‌های گذشته، گفت: آنچه تحت عنوان ادغام صورت گرفت در واقع ادغام نبود بلکه نابود کردن بخش بازرگانی کشور بود زیرا بعد از آن نتوانستیم سیستم درستی برای توسعه صادرات و رقابت طی این سال ها پیش بگیریم و نتوانستیم سیستم توزیع را ساماندهی کنیم. 

وی افزود: با حمایت‌های افراطی از بخش تولید و هزینه کردن برای احیای واحدهای ورشکسته کشور را مشغول کردیم در حالی که طی ۱۰ سال گذشته صادرات ما در محدوده ۳۷ تا ۴۸ میلیارد دلاری باقی ماند و افزایش صادرات نداشتیم. 

حسینی گفت: اگرچه در تولید اقلامی مانند فولاد و یا پتروشیمی ها رشد تولید داشتیم اما افزایش صادرات نداشتیم زیرا صادرات کشور طی سال‌های اخیر متولی نداشته است. 

وی ادامه داد: طی سال‌های اخیر هیچ وزیری که بتواند وزارتخانه بزرگی مانند صنعت، معدن و تجارت را اداره کند، نداشته‌ایم، افرادی مانند نعمت زاده و شریعتمداری با وجود سال‌ها تجربه وزارت باز هم، از وزارت صمت ناموفق خارج شدند چه برسد به افرادی که اصلا تجربه، سابقه و کار اجرایی لازم را در سطح کلان نداشته‌اند. 

عضو هیئت مدیره اتاق بازرگانی ایران و عراق، گفت: سال گذشته با واردات ۱۴ میلیون نهاده در قیاس با سال قبل از آن، ۴ میلیون تن خوراک دام به کشور بیشتر وارد شد اما باز هم نتوانستیم بازار را تامین کنیم که این عدم موفقیت در تنظیم بازار به علت نبود ساختاری به نام وزارت بازرگانی بود. 

حسینی اظهار داشت: ‌به نظر من ده‌ها دلیل از جمله رقابت، صادرات، نظام توزیع و غیره برای تشکیل وزارت بازرگانی وجود دارد که از همه مهمتر تمرکز بر وزارت بازرگانی خارجی است. 

وی افزود: پیوستن به پیمان‌های مختلف اقتصادی و منطقه‌ای از جمله بریکس و شانگهای نیازمند مقدمات فراوانی از جمله آئین‌نامه‌ها و پیگیری است، قطعا پیوستن به این پیمان ها نیازمند کار کارشناسی توسط یک وزارت خانه مستقل مانند بازرگانی است. 

عضو هیئت رئیسه اتاق مشترک ایران و عراق با بیان اینکه نبود وزارت بازرگانی به تولید و بازرگانی کشور ضربه زده است، بیان داشت: سال‌ها تولید کننده را به جای تمرکز به امر تولید، وادار کرده‌ایم که خودش واردکننده و خودش صادرکننده باشد و در نمایشگاه‌های مختلف شرکت کند و این در حالی است که این کار درست نیست و در هیچ جای دنیا تولید کنندگان را با این مسائل درگیر نمی کنند. 

وی افزود: وظیفه تولید کننده تولید کالای باکیفیت است در حالی که باید خیالش راحت باشد که واردکننده به موقع مواد اولیه مورد نیازش را تامین می کند نه اینکه او را درگیر واردات مواد اولیه کرد. 

حسینی گفت: واحدهای تولیدی را درگیر واردات مواد اولیه و صادرات کرده ایم در حالی موفقیتی را نیز حاصل نکرده‌ایم.  

وی افزود: در کشورهایی مانند چین، کره و ژاپن اصلا به تولید کننده اجازه صادرات نمی‌دهند و شرکت‌های حقوقی تجاری کار صادرات را انجام می‌دهند، عمده صادرات در کشوری مانند ژاپن بر عهده چند شرکت بزرگ است در کشور کره نیز صادرات توسط چند شرکت بزرگ تجاری انجام می‌شود و این در حالی است که ما در کشورمان شرکت‌های تجاری بزرگ را نابود کردیم و با یک نگاه افراطی فکر کرده‌ایم که همه کارها را باید به دست تولید کننده بدهیم. 

وی گفت: تشکیل وزارت بازرگانی با نگاه به بازرگانی خارجی و توسعه تجارت خارجی ضروری است و نباید در دولت تصمیماتی بر علیه صادرات اخذ شود. 

حسینی با اشاره به واردات کالاهای قاچاق اظهار داشت: نمی‌توان درهای مملکت را به نام حمایت از تولید داخلی بست در حالی که کالاهای مورد نیاز از طریق قاچاق وارد کشور می‌شود و آنگاه خوشحال باشیم که اجازه واردات نمی‌دهیم. 

وی اضافه کرد: با وجود اینکه گفته می‌شود جلوی واردات کالاهای قاچاق گرفته شده است اما ارزش واردات کالاهای قاچاق به کشور ۱۲ میلیارد دلار برآورد می‌شود و این نشان می‌دهد که کالاهای مورد نیاز از جمله پوشاک، لوازم آرایشی و بهداشتی، لوازم خانگی و غیره بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی به واسطه قاچاقچیان به کشور وارد می‌شود. 

حسینی گفت: اگر واردات این کالاها به‌صورت رسمی به کشور انجام شود و برای واردات این کالاها با کشورهای مختلف رایزنی شود نه تنها از طریق پرداخت حقوق گمرکی برای دولت درآمدزا خواهد بود بلکه با کشورهای مختلف می‌توان به ازای واردات این کالا به کشور ما از آنها نیز بازار گرفت و صادرات را ارتقا داد. 

وی افزود: به ازای واردات این قبیل کالاها که اکنون به صورت قاچاق به کشور وارد می‌شود می‌توان صادرات را افزایش داد و به جای ۴۸ میلیارد دلار صادرات، ۶۰ یا حتی ۷۰ میلیارد دلار صادرات داشت. 

حسینی بیان داشت: به جای اینکه دولت تنظیم کننده وارد کالای با کیفیت از کشورهای مختلف باشد با ممنوعیت واردات شرایط برای قاچاقچیان فراهم شده تا هر کالای بی کیفیتی را وارد کشور کنند. 

وی با انتقاد از اینکه بخشی از تنظیم بازار اکنون توسط وزارت جهاد کشاورزی و بخشی توسط وزارت صمت و بخشی توسط وزارت تعاون انجام می شود، گفت: این درحالی است که وزارت بازرگانی باید تنظیم بازار را بر عهده بگیرد. 

وی افزود: یکی از کارهای وزارت بازرگانی، دروازه بانی تجارت کشور است در حالی که اکنون تجارت کشور متولی ندارد و کسی وجود ندارد که از بازارهایمان حراست کند. 

کد خبر 54465

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 10 =