اقدامات آمریکا برای مهار تورم تاریخی، اقتصاد جهان را وارد رکود عمیق می‌کند

کارشناس بازارهای مالی معتقد است اگر بانک مرکزی آمریکا برای مهار تورم تاریخی در این کشور نرخ بهره را در یک جلسه تا ۱ درصد افزایش دهد، می‌تواند باعث فروپاشی در بازارهای مالی شده و جهان را وارد رکودی عمیق اما تورمی کند.

به گزارش روز پنجشنبه اگزیم نیوز، احمد جانجان کارشناس بازارهای مالی در تحلیل اقدامات آمریکا و اروپا برای مهار تورم تاریخی و بی‌سابقه اظهار داشت: اگر جنگ روسیه و اوکراین از چند ماه آینده (سپتامبر و اکتبر ۲۰۲۲) وارد مرحله جدیدی شود، آنگاه با آغاز فصل سرما در اروپا و کاهش ذخایر گازی کشورهای اروپایی تا اکتبر (پاییز امسال)، دست روسیه برای فشار بیشتر بر اروپا باز خواهد شد.

وی افزود: کاهش جدی یا قطع کامل گاز اروپا می‌تواند قیمت انرژی (نفت و گاز) و غذا را در سطوح فعلی و یا حتی بالاتر حفظ و تمایل کشورهای حوزه یورو برای بازگشت به سوخت‌های فسیلی مثل زغال‌سنگ را افزایش دهد و البته آلودگی‌های زیست‌محیطی را نیز باید رو به رشد تصور کرد. افزایش تقاضای مصرف زغال‌سنگ نیز می‌تواند روی قیمت متانول اثرگذار باشد.

به گفته جانجان، از طرف دیگر افزایش قیمت غذا نیز همچنان می‌تواند پیشران رشد نرخ کودها مثل اوره شود. این سناریو خصوصاً برای کشورهای سردسیر اروپا مثل فنلاند، ایسلند، استونی، بلاروس و آلمان محتمل است چراکه پیوستن برخی از این کشورها به ناتو نیز می‌تواند محل تسویه‌حساب روسیه قرار گیرد.

کارشناس بازارهای مالی درباره برنامه‌های بانک مرکزی آمریکا برای کنترل تورم هم اظهار داشت:‌ ثبات نرخ فعلی یا افزایش نرخ گازوئیل و بنزین در اروپا و آمریکا نیز می‌تواند بحران‌زا و تشدیدکننده آتش تورم باشد و واگرایی بدی با افزایش نرخ بهره فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) ایجاد کند. این یعنی فدرال رزرو همچون گذشته، قدرت مداخله مؤثر خود بر سافت کامادیتی مثل گندم و ذرت و کنجاله سویا و... و هارد کامادیتی مثل فولاد، نفت، مس، طلا و... را نخواهد داشت.

وی افزود:‌ در وانفسای اخلال عمده در زنجیره تأمین و تولید کالاها، متأثر از کرونا و جنگ روسیه-اوکراین، بالا گرفتن دعوای آمریکا با چین نیز می‌تواند برخلاف روند سیاست‌های کلان آمریکا در منازعه با شرق آسیا باشد. یعنی اگر آمریکا در جنگ تعرفه‌ای کوتاه بیاید، هر چه تاکنون به دست آورده را از دست خواهد داد و اگر روند فعلی را ادامه دهد، با مشکل تأمین کالا مواجه خواهد بود.

کارشناس اقتصادی در جمع‌بندی گفت: بعید نیست اگر فدرال رزرو در تنگنای بحران‌های فعلی و آتی دست به اقدامی بی‌نظیر بزند و نرخ بهره را در یک جلسه تا یک درصد افزایش دهد. چنین اقدامی می‌تواند باعث کلپس (collapse: فروپاشی) در بازارهای مالی شده و جهان را وارد رکودی عمیق اما تورمی کند.

وی با بیان اینکه جبهه‌های جدیدی در منازعه فعلی قدرت‌های جهانی در حال شکل‌گیری است، افزود: شاید این روزها اتحاد کشورهای حوزه بریکس بیشتر به چشم بیاید. نیاز یا احساس نیاز برای تعمیق روابط بین کشورهایی مثل هند و برزیل با چین و روسیه را می‌توان در همین خط روایی تفسیر کرد. یعنی اجماع بین کشورهای دارای جمعیت و منابع زیاد علیه اروپا و آمریکا.

کد خبر 53858

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 1 + 17 =