به گزارش روز دوشنبه، در مورد ضرورت حذف ارز ترجیحی تقریباً هیچ شک و شبههای در کشور وجود ندارد. اغلب کارشناسان و فعالان اقتصادی اذعان دارند که سیاست ارز ترجیحی کشور را با مشکلات عدیدهای روبرو کرده بود و باید حذف میشد. به عقیدهی این افراد، هر روز که حذف این سیاست به تأخیر میافتاد، کشور بیشتر دچار مشکل میشد.
اما به نظر میرسد در مورد نحوهی اعطای یارانه به مردم اختلاف نظراتی وجود دارد. برخی معتقدند برای حصول اطمینان در مورد به خطر نیفتادن سلامت مردم، باید یارانه را در قالب کالابرگ در اختیار مصرفکنندگان قرار دهیم؛ به عقیدهی این افراد، یارانهی نقدی باعث بروز تورم در کشور میشود، اما مخالفان کالابرگ اعتقاد دارند که اعطای کالابرگ به القای شرایط جنگی به مردم منجر میشود، اثرات تورمی دارد و نمیتوان اطمینان حاصل کرد که حتماً خانوارها این کالاها را مصرف میکنند و آنها را نمیفروشند.
ارز ترجیحی، ارز رانتی است/ اقدام قابل تقدیر دولت سیزدهم
«احمدرضا فرشچیان» عضو اتاق بازرگانی تهران، با اشاره به اینکه تمام فعالان بخش خصوصی بر این موضوع تاکید داشتند که ارز ترجیحی باید حذف شود، اظهار داشت: اعضای اتاق بازرگانی و تشکلهای مختلف به دولت اعتراض داشتند و خواستار حذف این سیاست مشکلآفرین بودند. همه اذعان داشتند که این ارز رانتی است و اعطای آن صحیح نیست، اما دولت قبل تمایل داشت این سیاست غلط را ادامه دهد.
وی ادامه داد: خوشبختانه دولت سیزدهم به حذف و اصلاح سیاست ارز ترجیحی پرداخت و به نحوی این موضوع حلوفصل شد، البته باید قبول کنیم که حذف ارز ترجیحی تبعاتی دارد، اما دولت قول داده است که اوضاع را مدیریت کند. قول مساعد دولت برای جبران گرانیها بهویژه برای اقشار ضعیف جامعه از طریق یارانه قابلتقدیر است.
به گفتهی این عضو اتاق بازرگانی تهران، حذف ارز ترجیحی یک ضرورت بود. متأسفانه این سیاست اشتباه از سال ۹۷ تا الان به دلایل مختلف ادامه یافت و کشور را مبتلا به مشکلات عدیدهای کرد.
پرداخت نقدی یارانه بهترین راهحل است
فرشچیان افزود: این موضوع که آیا دادن کالابرگ میتواند مثمر ثمر باشد یا نه، باید توسط دولت بهدقت مورد بررسی قرار بگیرد. اما به عقیدهی بنده، کالابرگ تکرار تجربه کوپن و مشکلات آن است که راه بسیار اشتباهی است و میتواند مشکلاتی را به وجود بیاورد. پرداخت نقدی یارانه بهترین راهحل است.
وی اضافه کرد: یارانه یک کمکهزینهی زندگی به افراد است که دولت آن را در اختیار اقشار مختلف و بهویژه دهکهای پایین قرار میدهد. دولت نباید روی این موضوع حساسیت زیادی داشته باشد که خانوارها این کمکهزینه را برای تهیهی کدام یک از ضروریات زندگیشان صرف میکنند. نباید خانوادهها را مجبور کنیم همان کالایی را که مدنظر دولت است تهیه و مصرف کنند.
این فعال اقتصادی تاکید کرد: دولت وظیفه دارد کمکهزینهای برای خانوارها در نظر بگیرد و این آزادی را به خانوادهها بدهد که خودشان در مورد نحوهی هزینهکردن این مبالغ تصمیم بگیرند. بهطورکلی، به نظرم بهتر است دولت وارد این بحثها نشود.
از بین بردن بستر رانت و فساد مهمترین مزیت حذف ارز ترجیحی
فرشچیان گفت: از بین بردن بستر رانت و فساد مهمترین مزیت حذف ارز ترجیحی و سیاست جدید هدفمندی یارانهها به شمار میرود. اگر یارانه بهصورت نقدی پرداخت شود، میتواند باعث افزایش قدرت خرید مردم شود و مشکلاتی را که ارز ترجیحی برای آنان به وجود آورده بود، حل کند.
وی افزود: اینکه آیا مبلغ فعلی یارانه برای جبران گرانیهای به وجود آمده کافی است یا خیر موضوع وسیعی است. این موضوع نیاز به بررسیهای کارشناسانه دارد، تا مشخص شود که با توجه به گرانیهای به وجود آمده، مبلغ یارانه باید چقدر باشد.
عضو اتاق بازرگانی تهران در مورد ملاحظاتی که دولت باید مدنظر داشته باشد تا طرح مردمی سازی و توزیع عادلانه یارانهها بهدرستی اجرا شود و به اهدافش دست یابد، پاسخ داد: اولین موضوعی که دولت بایستی در مورد آن حساسیت داشته باشد این است که یارانهها بهموقع پرداخت شود و تأخیر نداشته باشد.
نظر شما