اثرات مثبت تعرفه گذاری پلکانی پرمصرف‌ها جهت جبران ناترازی گاز؛ اتفاقی که در دولت‌های قبلی رخ نداد

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران گفت: چنانچه مدیریت مصرف انرژی از سال‌های قبل با مدل‌های سیاست‌گذاری مناسب نظیر تعرفه گذاری پلکانی مشترکان پرمصرف آغاز شده و تاکنون هم ادامه پیدا می‌کرد، شاهد رکوردشکنی مصرف در زمستان ۱۴۰۰ نبودیم.

به گزارش اگزیم نیوز، «رضا پدیدار»در گفت‌وگویی درباره تعرفه گذاری پلکانی مشترکان پرمصرف گاز و اقدامات دولت برای جلوگیری از قطعی گاز و خاموشی برق در زمستان امسال، اظهار داشت: شدت مصرف انرژی در ایران ۷.۵ برابر بیشتر از میانگین جهانی است. گاز یکی از منابع انرژی در ایران است که میزان مصرف آن مانند برق در کشور بسیار بالاست و باید برای مدیریت مصرف راهکارهای لازم ازجمله تغییر تعرفه‌ها سنجیده شود. 

وی اضافه کرد: مصرف بهینه گاز توسط مردم یک ضرورت است در هیچ‌کدام از کشورهای دنیا در زمستان درجه دمای منازل ۲۵ تا ۲۷ درجه قرار داده نمی‌شود، درحالی‌که به‌طور میانگین چنین درجه دمایی در زمستان برای منازل در نظر گرفته می‌شود. کشورهای اروپایی درجه دمای منازلشان را بین ۱۸ تا ۲۰ درجه قرار می‌دهند؛ بنابراین باید فرمولی برای صرفه‌جویی در میزان مصرف انرژی در کشور سنجیده شود که بتواند شتاب مصرف گاز و برق را بکاهد.

** ایران جزو بالاترین کشورها در میزان مصرف انرژی است

پدیدار با اشاره به اینکه ایران دارای دومین کشور دارنده منابع گاز است و درعین‌حال جزو بالاترین کشورها در میزان مصرف انرژی است، افزود: حامل‌های انرژی از گذشته با یارانه دولتی به مردم داده می‌شد ضمن اینکه منابع زیاد انرژی هم در کشور قرار داشت. به همین علت مردم ما عادت به استفاده بی‌رویه از انرژی کرده‌اند. اکنون‌که کشور با محدودیت در منابع روبرو شده و سرمایه‌گذاری در این صنعت با مشکلات متعددی همراه است، باید صرفه‌جویی در مصرف انجام بگیرد، اما مشترکان هم عادت به این روال نکرده‌اند. بحث تعرفه گذاری پلکانی پرمصرف‌ها اقدام مهمی در زمینه مدیریت مصرف مشترکان پرمصرف بوده است.  

** دولت قبل از  ابزار سیاستی استفاده نکرد

رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی تهران تصریح کرد: چنانچه مدیریت مصرف انرژی از سال‌های قبل با مدل‌های سیاست‌گذاری مناسب نظیر تعرفه گذاری پلکانی مشترکان پرمصرف آغاز شده و تاکنون هم ادامه پیدا می‌کرد، مشترکان هم به استفاده بهینه عادت می‌کردند و شاهد رکوردشکنی مصرف در زمستان ۱۴۰۰ نبودیم که متأسفانه در دولت قبل از این ابزار سیاستی استفاده نشد. با این‌ وجود از آذر ۱۴۰۰ وزارت نفت با تغییر در شیوه قیمت‌گذاری تعرفه‌ها و اصلاحات قیمتی، مشترکان پرمصرف را مجبور کرد که در میزان مصرف انرژی صرفه‌جویی کنند. 

پدیدار درباره قرارداد سوآپ گاز میان ایران و ترکمنستان بیان کرد: طبق این قرارداد ما به جای اینکه گاز را وارد کرده و سپس به آذربایجان منتقل کنیم، از ترکمنستان گاز دریافت می‌کنیم و از خط انتقال گاز که به آذربایجان می‌رود، گاز را به استان‌های شمالی می‌رسانیم. این قرارداد هزینه انتقال گاز را کاهش داده است. 

وی اظهار کرد: استان‌های شمالی ازجمله خراسان در زمان سرمای هوا با افت فشار گاز روبرو می‌شوند. طبق قرارداد بسته‌شده ما گاز را از ترکمنستان به خراسان منتقل می‌کنیم و از سوی دیگر مازاد این گاز را از خط لوله‌ای که به سمت آذربایجان کشیده شده به این کشور می‌رسانیم.

براساس این گزارش، ایران باوجود در اختیار داشتن ذخایر عظیم انرژی ازجمله گاز، در بخش مصرف انرژی وضعیت بسیار بدی دارد. به‌طور معمول به علت مصرف بی‌رویه و عدم کنترل و مدیریت به‌خصوص در بخش مشترکان خانگی در فصول سرد با افت فشار گاز و قطعی سوخت صنایع بزرگ و در تابستان با قطعی برق روبرو هستیم. ما سال‌هاست در بخش خانگی شاهد افزایش هدر رفت انرژی بوده‌ایم و تداوم روند مصرف انرژی و نا ترازی آن، انتقادهای فراوانی نسبت به سهم افراد پرمصرف را مطرح کرده است. یکی از این راهکارها اصلاح تعرفه‌ها و بهینه‌سازی تعرفه گذاری پلکانی پرمصرف‌هاست که در مجلس به تصویب رسید و به دولت ابلاغ شد تا در کوتاه‌مدت بتواند نقش بسزایی در کاهش و مدیریت مصرف گاز داشته باشد.

اصلاح تعرفه‌ها و قیمت‌گذاری به‌هیچ‌عنوان نباید به‌مثابه افزایش قیمت برای همه مشترکان در نظر گرفته شود زیرا طبق این طرح افرادی که بر اساس الگوی مصرف گاز مصرف می‌کنند، هزینه گاز کمتری واریز می‌کنند، اما مشترکانی که مصرف زیادی دارند و تلاش در جهت کنترل و مدیریت گاز ندارند، مجبور به پرداخت قیمت گاز بدون در نظر گرفتن یارانه دولتی می‌شوند. 

کد خبر 51225

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 7 + 10 =