به گزارش روز چهارشنبه اگزیم نیوز از سازمان توسعه تجارت ایران، «علیرضا پیمانپاک» اظهار داشت: موافقتنامه تجارت ترجیحی بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا از ۵ آبان سال ۱۳۹۸ اجرایی شده و به مدت سه سال دارای اعتبار است.
وی تصریح کرد: در این موافقتنامه پیشبینی لازم برای انجام مذاکرات مجدد بین طرفهای توافق برای تبدیل آن به موافقتنامه تجارت آزاد صورت گرفته است و برهمین اساس سازمان توسعه تجارت از یک سال گذشته تاکنون مذاکرات با طرف اوراسیا را برای تبدیل این موافقتنامه به موافقتنامه تجارت آزاد شروع کرده است.
پیمان پاک خاطرنشان کرد: در فرآیند مذاکرات توافق شده که نرخ تعرفه ۸۰ درصد کالاها(موسوم به فهرست مثبت)از هر دو طرف به تدریج و در طول سالهای اجرای توافق به صفر برسد. در مورد ۲۰ درصد باقی مانده (موسوم به فهرست منفی) نیز توافق شده که دو طرف نرخ فعلی تعرفههای خود را بدون هر گونه کاهشی حفظ کنند.
وی افزود: برای تعیین ۲۰ درصد اقلامی که به دلیل حساسیت، نرخ تعرفه آنها مشمول کاهش نخواهد شد، سازمان توسعه تجارت از سال ۱۳۹۹ جلسات متعددی را (بیش از ۲۰ جلسه) با ذینفعان متعدد این حوزه برگزار کرده و در خلال این جلسات ضمن تشریح موضوع، زمینه لازم را برای تشریک مساعی و تبادل نظر کارشناسی بین مدیران و کارشناسان دستگاههای ذیربط فراهم کرده و نهایتاً بر اساس نظرات واصله نسبت به تعیین ۲۰ درصد کالاها به عنوان فهرست منفی اقدام کرده است.
پیمانپاک با اشاره به این فهرست، گفت: فهرست منفی شامل حدود یک هزار و ۵۰۰ قلم از کدهای نظام هماهنگ کدگذاری کالاها (HS) می باشد که در اختیار دستگاههای دولتی مربوطه و بخش خصوصی قرار گرفته است و این فهرست مبتنی بر نظرات و فهرستهای درخواستی دستگاههای ذیربط تنظیم شده است.
وی افزود: سازمان توسعه تجارت ایران جز در مواردی که ضرورتهای مذاکراتی اقتضا داشته از دخالت محتوایی در تعیین فهرستها اجتناب کرده و دخالتهای موردی خود را به رعایت معیارهای مذاکراتی ضروری مورد توافق محدود کرده است.
معاون وزیر صمت از دستگاههای مربوطه خواست نسبت به بررسی فهرست منفی در اسرع وقت اقدام کرده و در صورتی که نظرات اصلاحی و تکمیلی ضروری در آن وجود داشته باشد، نظرات خود را به سازمان توسعه تجارت ایران ارسال کنند.
این فهرست در اختیار رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، معاون توسعه بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی، معاون وزیر و رییس سازمان غذا و دارو، معاون امور صنایع عمومی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، معاون امور صنایع، ماشینآلات و تجهیزات، وزارت صنعت، معدن و تجارت و معاون صنایع حمل و نقل، وزارت صنعت، معدن و تجارت برای بررسی و اعلام نظرات پیشنهادی قرار گرفته است.
دور جدیدی از مذاکرات با اتحادیه اقتصادی اوراسیا هفته بعد در تهران برگزار خواهد شد. در این دور انتظار می رود موارد باقی مانده از متن موافقتنامه تجارت آزاد بین مذاکره کنندگان دو طرف مطرح شده و نهایی شود. پس از نهایی شدن متن موافقتنامه تجارت آزاد، موضوع فهرست های کالایی دو طرف مطرح شده و مذاکره برای نهایی کردن این فهرست ها آغاز خواهد شد. با توجه به اینکه موافقتنامه های تجاری نقش مهمی در کاهش موانع تجارت فیمابین ایفا می کنند ، سازمان توسعه تجارت با جدیت این مذاکرات را دنبال می کند. موافقتنامه فعلی بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال اول اجرای خود باعث شد میزان صادرات اقلام تحت پوشش این موافقتنامه به اوراسیا ۸۳ درصد افزایش پیدا کند.
نظر شما