منابع ژنتیکی، ضامن پایداری تولید غذا در کشور است

رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: حوزه منابع ژنتیکی در تضمین پایداری تولید غذا موثر بوده اما با بی‌مهری و بی‌توجهی مواجه شده است.

به گزارش اگزیم‌نیوز از وزارت جهادکشاورزی، «کامبیز بازرگان» در آیین بزرگداشت روز جهانی تنوع زیستی و اولین جشنواره ملی منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی افزود: توسعه در دنیا قدمت طولانی دارد اما مسأله پایداری حدود ۴۰ سال است در ادبیات توسعه در دنیا بروز پیدا کرده است.

وی با بیان این که اقدامات اجرایی بدون توجه به پژوهش ممکن است لزوما در مسیر توسعه پایدار نباشد به همین دلیل در موارد متعدد با شکست مواجه می‌شود، اذعان کرد: ما امروز اگرچه می گوییم به جاهایی آبرسانی کرده ایم اما در پایداری تامین آب به مشکل خورده ایم. آیا این نوع از توسعه، پایدار است؟ امروز در پایداری سلامت مردم به مشکل خورده‌ایم و در پایداری تامین برخی اقلام غذایی نیز به نظر می رسد به مرز هشدار رسیده‌ایم.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی افزود: در برخی اقدامات آبرسانی بدون در نظر گرفتن شرایط منطقه عمل شده و امروز یا چاه‌ها خشک شده و یا سدها بدون آب مانده و با بروز خشکسالی، پایداری آب با مشکل مواجه شده است.

وی دلیل این موارد را کم توجهی به پژوهش های کاربردی دانست و به تضعیف زیرساخت های تحقیقاتی کشور اشاره کرد.

بازرگان بیان داشت: پژوهش به عنوان راهنما و راهگشا، موضوعات را بررسی و با مدارک مستند، راه را نشان می‌دهد؛ اگر با استناد به آن مدارک اقدام می‌ شد باید در احداث سد گتوند تجدید نظر می شد.

وی گفت: اگر حرکت های توسعه ای مبتنی بر نتایج تحقیقاتی صورت می گرفت، نباید توسعه نیشکر در استان خوزستان اتفاق می‌افتاد.

معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه پژوهش‌های کاربردی در کشور ما مظلوم واقع شده است، تصریح کرد: در بین پژوهش‌های کاربردی حوزه تنوع زیستی و منابع ژنتیکی، بیش از باقی بخش‌ها مورد بی مهری واقع شده‌اند؛ حوزه منابع ژنتیکی یکی از حوزه‌هایی است که به شدت در تضمین پایداری تولید غذا موثر است.

وی تصریح کرد: در سال ۹۳ قانون ذخایر ژنتیکی تصویب شد و در سال ۹۷، این قانون ابلاغ شد و در سال ۹۸ مرکز مدیریت منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی در وزارت جهاد کشاورزی شکل گرفته است، این مرکز در سال ۹۹ راه اندازی شد و در سال ۱۴۰۰ آیین نامه این قانون با کمک تیم اجرایی، استادان و محققان دانشگاهی و پژوهشگران مصوب و توسط هیأت وزیران ابلاغ شد و در حال حاضر کارشناسان ما برای بهبود هرچه بیشترآن دستورالعمل های مربوطه را با دقت دردست اقدام دارند.

فاز ۳ کار آزمایی بالینی واکسن رازی کوو پارس در انتظار مجوز سازمان غذا و دارو

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ادامه داد: واکسن رازی فاز ۱ و ۲ کارآزمایی بالینی را طی کرده اما بازهم این مؤسسه در انتظار مجوز نهاد مربوطه است.

وی افزود: اگر به دنبال توسعه پایدار و قدرت برای کشور هستیم باید از بخش تحقیقاتی حمایت شود همانطور که در جهان مسیر توسعه پایدار با توجه ویژه به پژوهش های کاربردی پیش می‌رود.

بازرگان از رویکرد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به تحقیقات کاربردی هم انتقاد کرد و گفت: متاسفانه این وزارتخانه به وزارت آموزش عالی برگشته است.

در پایان این مراسم از پیشکسوتان، محققین و پژوهشگران عرصه منابع ژنتیکی و زیستی توسط معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اهدا لوح یابود تجلیل شد.

کد خبر 45364

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 9 =