به گزارش اگزیم نیوز، شاخص سهولت کسب و کار از شاخصهای بینالمللی تعریف شده توسط بانک جهانی و از موثرترین متغیرهای تعیین کننده وضعیت اقتصادی هر کشور است که با استناد به آن میتوان به بررسی، تجزیه و تحلیل شرایط اقتصادی پرداخت. بهبودفضای کسب و کار یکی از پارامترهای مهم برای بسترسازی اقتصادی جهت جذب سرمایههای داخلی و خارجی محسوب میشود. بانک جهانی هرساله با اندازهگیری ۱۰ شاخص، فضای کسب وکار حاکم بر کشورها را بررسی میکند. یکی از این شاخصها "تجارت فرامرزی" است که در بهبود محیط کسب وکار هر کشور تأثیر بسزایی دارد.
اطلاعات منشر شده از سوی دفتر طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت نشان میدهد که در سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ رتبه ایران در شاخص سهولت کسب و کار به ترتیب ۱۱۸، ۱۲۰، ۱۲۴، ۱۲۸ و ۱۲۷ بوده است.
در این میان شاخص تجارت فرامرزی، یکی از شاخصهای بانک جهانی در بررسی فضای کسب وکار است، که در بهبود محیط کسبوکار هر کشور تأثیر بسزایی دارد. در تجارت فرامرزی زمان و هزینه مربوط به فرآیند لجستیک صادرات و واردات کالا در نظر گرفته میشود. بنابراین، مفروضات کلی محاسبه شاخص تجارت فرامرزی براساس دو مولفه «زمان» و «هزینه» در دو مرحله "انطباق اسنادی" و"انطباق مرزی" اندازهگیری و گزارش میشود. رتبه بندی کشورها در تجارت فرامرزی با مرتبسازی امتیاز حاصل از میانگین سادهنمرات آنها در ارتباط با زمان و هزینه انطباق اسنادی و انطباق مرزی برای صادرات و واردات بدست میآید. مولفه زمان براساس ساعت و مولفه هزینه به دلار اندازهگیری میشود.
در سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰، ایران در شاخص تجارت فرامرزی، وضعیت مطلوبتری داشته و بهترین رتبه در این شاخص را در سال۲۰۱۹ به دست آورده و توانسته در بین ۱۹۰ کشور رتبه ۱۲۱ را کسب کند. همچنین بدترین رتبه ایران مربوط به سال ۲۰۱۷ است که دربین ۱۹۰ کشور رتبه ۱۷۰ را کسب نموده است. در سالهای ۲۰۱۶، ۲۰۱۸ و ۲۰۲۰ نیز رتبه کشور در این شاخص ۱۶۷، ۱۶۶ و ۱۲۳بوده است.
نتایج این پژوهش نشان میدهد، در این سالها دولت در جهت آسانسازی روند تجارت با دنیا توانسته زمان معطلی و هزینههای صرف شده در تجارت خارجی ایران را کاهش دهد.
جایگاه ایران در شاخص تجارت فرامرزی در بین کشورهای همسایه
در بین کشورهای منطقه کمترین زمان صرف شده در «انطباق مرزی در بخش صادرات»، مربوط به کشور قرقیزستان با پنج ساعت زمان بوده، اما بیشترین زمان معطلی در این زیرشاخص با ۱۰۵ساعت به کشور قزافستان تعلق دارد. زمان صرف شده ایران در این زیر شاخص ۱۰۱ ساعت ثبت شده است. از آن سو کمترین زمان صرف شده برای «انطباق مرزی در بخش واردات» از آن قزاقستان با دوساعت و در مقابل بیشترین زمان صرف شده در این زیرشاخص از آن مصر با ۲۴۰ ساعت است. این زیرشاخص برای ایران ۱۴۱ ساعت گزارش شده است.
همچنین مطابق داده ها، ارمنستان کمترین (۲ ساعت) و عراق بیشترین (۵۰۴ ساعت) و ایران (۳۳ ساعت) زمان را برای «انطباق اسنادی در فرایند صادرات» خود صرف کرده و ارمنستان، ترکیه و گرجستان کمترین (۲ ساعت) و افغانستان بیشترین (۳۲۴ ساعت) وایران (۴۰ ساعت) زمان را نیز برای «انطباق اسنادی در بخش واردات» صرف کردند.
قرقیزستان با هزینهکرد ۱۰ دلار کمترین و عراق با ۱۱۱۸ دلار بیشترین و ایران (۴۱۵ دلار) هزینه را برای «انطباق مرزی در بخش صادرات» خود صرف کردهاند. در بخش واردات نیز قزاقستان و ارمنستان کمترین هزینه (تقریبا صفر) را در مرحله انطباق مرزی صرف کرده، اما سوریه با ۸۲۸ دلار بیشترین و ایران (۶۶۰ دلار) هزینهکرد را داشته است. همچنین مطابق داده های آماری، گرجستان کمترین هزینه (تقریبا صفر)را در بخش «انطباق اسنادی صادرات» داشته و عراق با صرف ۱۸۰۰ دلار بیشترین و ایران (۶۰دلار) هزینه را دراین بخش صرف کردهاند. قزاقستان کمترین (تقریبا صفر) و مصر با صرف ۱۰۰۰ دلار بیشترین و ایران (۹۰دلار) هزینه را در بخش«انطباق اسنادی واردات» داشتهاند.
کشورهای فرانسه و ایتالیا در تمام زیرشاخصهای تجارت فرامرزی، کمترین زمان و هزینه (تقریبا صفر) را داشتند. آلمان نیز درتمام زیرشاخصهای مربوط به بخش واردات کمترین زمان و هزینه (تقریبا صفر)را داشته و کره جنوبی در زیرشاخص «انطباق مرزی دربخش واردات» کمترین زمان را صرف کرده است. بیشترین زمان و هزینه صرف شده در بین کشورهای منتخب نیز مربوط به روسیه و ایران بوده است.
نظر شما