محمدرضا مدیری کارشناس اقتصادی در مصاحبه با اگزیم نیوز مطرح کرد: اول باید اشاره کنم من با عرضه سهام شرکتهای دولتی در بازار سهام موافقم ولی در روش عرضه سهام در قالب ETF اختلاف نظرهایی وجود دارد، از اینرو که دولت تلاش می کند کنترل مدیریت شرکتهایش را ضمن واگذاری سهامشان در بازار سرمایه حفظ کند و این نوع از واگذاری نتیجه ای مانند فروش اوراق با درآمد ثابت به مردم خواهد داشت، زیرا هنوز اداره مدیریت شرکتها به بخش خصوصی واگذار نشده و همچنان مدیریت شرکت در دست بخش دولتی است.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به بحث خصوصی سازی در واگذاری سهام شرکت های دولتی، گفت: وقتی دولت سهام شرکتهای بزرگ دولتی را به عموم مردم می فروشد و سرمایه گذاران از مسیر بازار سرمایه در اداره کردن شرکت توان دخالت داشته باشند در این صورت علاوه بر تأمین مالی، اتفاق مثبتی در اقتصاد ایران روی خواهد داد و این روند به خصوصی سازی نیز کمک میکند. اتفاقی که از طریق ETF خواهد افتاد عملاً می شود گفت که تاثیری در خصوصی سازی نداشته و صرفاً جنبه تأمین مالی و فروش دارایی دارد. البته تأمین مالی و فروش دارایی در بازار سهام در شرایط فعلی به نظر من بهترین روش تأمین مالی برای کشور است زیرا با این روش میتوان بخشی از کسری بودجه دولت را کاهش داد. البته اگر میشد بخشی از این تأمین مالی صرف تشکیل دارایی ثابت میشد خیلی بهتر بود تا اینکه صرفاً صرف هزینه های جاری دولت شود. اما حتی اگر فقط صرف هزینه های جاری شود و از میزان استقراض از بانک مرکزی کاسته شود، روی رشد تورم تاثیرگذار است و اجازه رشد بالای تورم را نمیدهد.
وی در ادامه افزود: تنها چیزی که موجب نگرانی شده این است که یک تجربه چند دهه ای در کشور ما وجود دارد که وقتی ثروتمان را میفروشیم ما به ازای آن ثروت جدیدی خلق نمی کنیم یا وجوه به دقت خرج نمی شوند. چون برخلاف اتفاق نظر عمومی، مسأله تورم در کشور ما ریشه در اقتصاد سیاسی از مسیر سیاستهای مالی دارد نه سیاستهای پولی. یعنی تورم در کشور ما ابتدا در سیاستهای مالی و در قانون بودجه شروع میشود. در واقع شرایط اقتصاد سیاسی، خودش را در سند بودجه منعکس میکند و سند بودجه با واقعیتهای اقتصادی کشور فاصله میگیرد وقتی هم که فاصله میگیرد دولت برای تأمین خواستههای سند بودجه به خلق پول دست میزند. اگر ریشه تورم در ایران در سیاستهای پولی بود تا الان باید حل میشد علت حل نشدن این موضوع ارتباط تورم با مسأله اقتصاد سیاسی و سیاستهای مالی است.
مدیری با اشاره به کنترل تورم در اثر گسیل نقدینگی ها به بازار سهام، مطرح کرد: سلیقه من این است که با واگذاری سهام شرکتهای دولتی در بازار سرمایه، بخش خصوصی وارد اداره کردن شرکتها شود، ولی با وجود این، تأثیرات مثبت زیادی در این رویکرد دولت میبینم، به طور مثال ما هرچقدر بتوانیم عمق بازار سرمایه را افزایش دهیم و مخرج کسر را به اصطلاح بزرگتر کنیم به طوریکه سرعت رشد قیمت نمادهای غیربنیادی یا نمادهایی که پایه های بنیادی مناسبی ندارند کند شود، بازار سرمایه بر عموم بازیگران، حتی تازه واردان، شیرین خواهد شد و سرمایه ها به سمت سهمهایی که دارایی های بنیادی و واقعی دارند می رود و اگر خوشانس باشیم و بازار سرمایه موجب زیان بزرگ برای سهامداران تازه وارد و غیرحرفهای نشود، می توانیم همچنان امیدوار باشیم که در سال پایانی دولت، رشد قیمت ارزهای خارجی و رشد تورم، کند شود.
مدیری گفت: با همه انتقاداتی که به عملکرد دولت وارد است، باید از این دولت تشکر کنیم که در این شرایط سخت، کشور را به این آرامی و با تدبیر اداره میکند. به نظر میرسد دولت در سال 1398 موفق عمل کرده است، زیرا اگر موفق نبود این همه اعتماد عمومی به بازار سرمایه زیاد نمی شد. یعنی همه فکر میکردند دولت توان اداره اقتصاد را از دست داده و بازارها فرو می ریخت. در حالیکه معکوس این قضیه اتفاق افتاد. پس کنترل رشد قیمت ارزهای خارجی و تورم از نتایج تأمین مالی از طریق بازار سرمایه خواهد بود و به طور کلی و به عنوان یک نتیجه مهم عرضه سهام شرکتهای دولتی تاب آوری اقتصاد ایران را در شرایط سخت کنونی افزایش می دهد. البته یک نگرانی هم از نحوه مدیریت عرضه سهام ها وجود دارد و توصیه می شود این عرضه ها پرحجم نباشد و متناسب با سرعت ورود نقدینگی به بازار سرمایه، عرضه سهام ها صورت بگیرد.
نظر شما