همگرایی دستگاه های اجرایی برای ساماندهی سیستم بانکی

دکتر علی صالح آبادی، مدیرعامل بانک توسعه صادرات بر ضرورت همکاری همه دستگاه های اجرایی کشور برای تنظیم بخشی سیستم بانکی کشور به خصوص در موضوع موسسات مالی غیرمجاز تأکید کرد 

دکتر صالح آبادی شب گذشته با شرکت در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دوم صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ضمن مثبت شمردن جلسه روز گذشته بانکها با دادستانی کل کشور، روند فعالیت بانک مرکزی در ساماندهی موسسات غیرمجاز را رضایت بخش اعلام کرده و تاکید کرد که برای تسریع و تاثیرگذاری این فرایند، حمایت و همکاری همه نهادها و دستگاه های کشور مورد نیاز است.

دکتر صالح آبادی در ابتدای این گفتگو،  در مورد جلسه روز شنبه 30 آبان ماه با دادستانی کل کشور که با حضور مدیران عامل 16 بانک کشور برگزار شده بود، گفت: « امروز جلسه خیلی خوبی با دادستان محترم کل کشور برگزار شد. در این جلسه نکاتی راجع به اقدامات سیستم بانکی در خصوص مسائلی اعم از موسسات غیرمجاز و معوقات بانکی مطرح شد و دادستانی کل کشور از روند اجرایی ساماندهی سیستم بانکی که تاکنون از سوی بانک مرکزی اجرا شده است ابراز رضایت مندی نمودند».

وی همچنین در پاسخ به سوالی در رابطه با فعالیت موسسات غیرمجاز گفت: « این موسسات با توجه به نوع فعالیت و نرخ های سود بالا، کار را برای بانکها و موسسات تحت نظارت بانک مرکزی سخت می کنند». صالح آبادی تصریح کرد: از آنجایی که این موسسات ملزم به قوانین پولی و مالی کشور نیستند و  تحت نظارت بانک مرکزی فعالیت نمیکنند، شرایط یکسانی برای رقابت با بانک های کشور ندارند و کار را برای بانکهای مجاز سخت کرده اند. دکتر صالح آبادی در رابطه با عملکرد بانک مرکزی در راستای ساماندهی این موسسات افزود: با توجه به اقدامات مثبت انجام شده از سوی بانک مرکزی در این زمینه، در صورت حمایت قوه قضاییه از این اقدامات، روند اجرایی آن هرچه زودتر به نتیجه مطلوب خواهد رسید.

وی در پاسخ به چرایی کند بودن روند ساماندهی نظام بانکی کشور گفت: درست است که ایجاد این موسسات و جلوگیری ننمودن از فعالیت آنها در ابتدای امر اشکال نظام سیاستی و نظارتی بانک مرکزی بوده بوده است و اتفاقا این موضوع در جلسه با دادستانی هم مطرح شد.

وی افزود: با توجه به بزرگ شدن این موسسات و بسط فعالیت های  آن ها طبیعتا اعمال برخورد با آنها و ساماندهی فعالیتشان کار ساده ای نخواهد بود و ظرافت و دقت خاص خود را می طلبد. به ویژه اینکه بخش قابل توجهی از نقدینگی جامعه به علت نرخ های سود جذاب این موسسات به سمت آن ها هدایت شده است.

مدیرعامل بانک توسعه صادرات در ادامه از ورود بانک مرکزی در زمینه برخورد با این موسسات خبر دادند و در مورد علت کندی این روند افزودند: تعدادی از این موسسات در برخی مقاطع با هم ادغام شدند، برخی دیگر نیز اموراتشان به بانک ها واگذار شد.

دکتر صالح آبادی در ادامه گفت: هرکدام از این موسسات با توجه به شرایط خاص خود تعامل ویژه ای برای ساماندهی می طلبد.

وی افزود: آنچه که مشاهده می شود پیگیری و علاقمندی بانک مرکزی در حیطه ساماندهی فعالیت این موسسات است. فلذا همه دستگاه های اجرایی کشور باید کمک کنند تا این مراحل به نحو احسن طی شود.

دکتر صالح آبادی گفت: فعالیت این موسسات مانند یک گلوله برف است که در صورت عدم ساماندهی و نظارت هر روز بزرگتر خواهد شد و هرگاه جلوی ضرر گرفته شود منفعت است.

وی همچنین در مورد روند ساماندهی افزود: این کار به یک باره قابل انجام نیست و نمیشود که صبح فردا همه این موسسات تعطیل شوند بلکه می توان آن ها را ملزم نمود که به تدریج خود را با نظام قانونی کشور تطبیق دهند و به رعایت قوانین پولی و بانکی بانک مرکزی روی بیاورند. به عنوان مثال سپرده قانونی نزد بانک مرکزی بگذارند و به تدریج با سیستم بانکی مشور هماهنگ شوند.

دکتر صالح آبادی در ادامه از تمایل مقامات پولی نسبت به ساماندهی تدریجی و بدون مشکل این موسسات خبر داد و افزود: مقامات پولی نمی خواهند مشکلی برای مردم و وجوه آنها نزد موسسات پیش بیاید.

ایشان همچنین به سوالی در زمینه آسیب رساندن موسسات غیرمجاز به بازار سرمایه، با توجه به سابقه 10 ساله خود در سازمان بورس، این چنین پاسخ داد: ارایه آمار و ارقام در این زمینه مشکل است چراکه بازار سرمایه متاثر از عوامل داخلی و بین المللی بسیاری می باشد. برخی از عوامل موثر بر بازار سرمایه عبارتند از: قیمت نفت، قیمت جهانی محصولات پتروشیمی، فولاد و سنگ آهن؛ که اگر از این ها بگذریم نرخ سود بانکی نیز به عنوان عاملی اثرگذار مطرح می شود.

وی افزود: نرخ های سود بالا، PBE بازار سرمایه را پایین آورده و از قیمت سهام می کاهند. هرچه نرخ سود پایین بیاید به نفع خود بانک ها هم خواهد بود، چراکه در آن صورت سود کمتری نیز به سرمایه گذاران پرداخت خواهند کرد.

وی تاکید کرد که عامل مهم از نظر سیستم بانکی، همواره کاهش تدریجی نرخ های سود و متناسب با شرایط اقتصادی بوده است.

دکتر صالح آبادی افزود: بهتر است که مردم از ریسک بالای سپرده گذاری در موسسات غیرمجاز آگاه باشند. بعضا دیده شده است که سپرده گذاران به سبب همین ریسک بالا دچار زیان شده اند.

وی به این سوال که  آیا در زمان فعالیتشان در سازمان بورس اقدامی در جهت کاهش نرخ سودهای بانکی صورت گرفته است یاخیر؟ ، چنین پاسخ داد: « ما در آن زمان فاکتورهای مهم اثرگذار را اعلام می کردیم که نرخ های سود بالا و موسسات غیرمجاز همواره جزو این عوامل بودند».

وی همچنین در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر مقایسه حجم نقدینگی در بازار سرمایه و موسسات غیرمجاز افزود: طبعا حجم بازار سرمایه از موسسات غیرمجاز بزرگتر است.

صالح آبادی در ادامه از اهمیت همکاری و حمایت مجلس شورای اسلامی در راستای ساماندهی نظام بانکی یاد کرد و افزود: مجلس در کنار وضع قانون و نظارت، باید فعالیت های حمایتی هم داشته باشد. همچنین تمام دستگاه های کشور باید از این اقدام حمایت نمایند.

وی افزود: طبعا کارهای بزرگی مانند ساماندهی حدود 25 درصد از نقدینگی جامعه که در موسسات غیرمجاز جمع شده است، برای بانک مرکزی به تنهایی سخت و دشوار خواهد بود.

اگر بانک مرکزی به اعمال نفوذ در هیات مدیره یا فعالیت های این موسسات وارد شود، آن ها موارد نقض قانونی این ورود بانک مرکزی را از قوه قضاییه می گیرند و لذا قوه قضاییه باید در جهت هماهنگی و حمایت از این اقدام با بانک مرکزی همراه شود.

دکتر صالح آبادی در پاسخ به سوال آخر مبنی بر زمان بندی طرح ساماندهی افزود: تعیین تاریخ مشخص در این مورد کار دشواری است اما بانک مرکزی قاطعانه روند ساماندهی را در دستور کار خود دارد و در حال بررسی موسسات غیرمجاز می باشد.

وی در ادامه پایان فرآیند ساماندهی را منوط به همکاری و هماهنگی خود موسسات دانست و افزود: بستگی دارد این موسسات تا چه حد بخواهند خود را با بانک مرکزی تطبیق دهند و همچنین بستگی به میزان حمایت و هماهنگی سایر نهادها و دستگاه های کشور دارد.

 

 

 

 

کد خبر 313

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 8 + 2 =