به گزارش اگزیم نیوز به نقل از فایننشال تایمز یکی از اقتصاددانان برجسته شرکتکننده در مجمع جهانی اقتصاد 2016 نوشت اقتصاد جهان به طور ناپایداری در حال ایجاد توازن بین رونق مستمر و سومین پایه از بحران مالی جهانی است.
این روزنامه در ادامه نوشت، نظرات بسیار متناقض کارشناسان شرکتکننده در اجلاس مجمع جهانی اقتصاد در داووس تاکیدی است بر ابهامات چشمانداز جهانی 2016 و افزایش هراس در مورد رکود چین، کاهش قیمت کالاهای اساسی و سطوح بالای بدهیهای شرکتی دلاری در اقتصادهای نوظهور.
به گفته این اقتصاددانان، بیثباتی موجود آسیبپذیری خانوارها و شرکتهایی را که در حال حاضر در حال پاسخگویی به تحولات تکنولوژیک مخل هستند، تشدید میکند. ابهاماتی که در نظرات اقتصاددانان وجود دارد در آخرین بهروز رسانی «چشمانداز اقتصاد جهانی» صندوق بینالمللی پول نشان داده شده است. با اینکه هسته پیشبینی صندوق بینالمللی پول خوشبینانه است و گفته شده رشد اقتصادی در سالهای 2016 و 2017 افزایش نسبی خواهد داشت، اما این میزان پیشبینی رشد کاهش یافته و به وجود ریسکهای کاهنده اذعان شده است. موریس آبستفلد، اقتصاددان ارشد صندوق بینالمللی پول اعلام کرد: «بازارهای مالی که به واسطه نوسانات از ابتدای امسال در تزلزل هستند، واکنش بیش از حدی داشتند، اما بازارهای نوظهور به سختی میتوانند خود را تطبیق دهند.» برخی از اقتصاددانان مطرح شرکتکننده در داووس نیز به طور قابل توجهی بدبین هستند و هماهنگ شدن کشورهای نوظهور را سختتر از آنچه صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده میدانند.
کنث راگوف از دانشگاه هاروارد گفت: «به نظر میرسد سومین ابرچرخه افزایش بدهیها پیش روی ما باشد. هر کس هنوز میگوید این بار داستان چین فرق دارد، سر خود را داخل برف کرده است.» همچنین ریچارد بالدوین، استاد اقتصاد بینالملل در موسسه Graduate گفت: «آسیبپذیریهای فراوانی وجود دارد که به تنهایی عامل مشکلات و رکود هستند. اما این آسیبپذیریها میتوانند به بحرانی جدید منجر شوند.» به گفته پروفسور مایکل اسپنس از مدرسه کسبوکار استرن دانشگاه نیویورک و برنده جایزه نوبل، «جهان در موقعیت وخیم و متزلزلی قرار دارد و به نظر نمیرسد اقدامات متقابل چندان موثری برای مقابله با آن صورت گیرد.» با این حال، تعداد برابری از اقتصاددانان هنوز به رشد چین در سال جاری امید دارند.
به هر حال، آنچه در نخستین روز گفتوگوهای داووس مورد توجه قرار نگرفته این است که دیجیتالی شدن باعث از بین رفتن تعداد زیادی از مشاغل در بازارهای نوظهور مانند چین و هند خواهد شد. این جایگزینی در دنیای در حال توسعه شدت بیشتری دارد، چرا که اقتصاد این کشورها به شدت بر کارهایی با مهارت کمتر وابسته است که روباتها میتوانند آن را انجام دهند. بر همین اساس، پروفسور ایان گولدین از دانشگاه آکسفورد به یکی از دلایلی که نباید نگران بازگشت به رکود جهانی بود اشاره کرده است. او گفت: «با وجود تعدد موتورهای رشد، اقتصاد جهان اکنون انعطاف بیشتری نسبت به دهههای گذشته دارد. اگر چین دچار مشکل شده، هند به سرعت رشد میکند و هر دو کشور به جایی میرسند که در اقتصاددهای پیشرفته بیسابقه بوده است.»
در نهایت، بیشتر شرکتکنندگان در اجلاس مجمع اعلام کردند تلاش جوامع پیشرفته برای هماهنگ شدن سریع با تکنولوژیهای پیشرفته ریسک بالایی برای اشتغال دارد؛ به خصوص اگر این تکنولوژیهای تازه نقشی در تحریک رشد بهرهوری نداشته باشند.
فایننشال تایمز در گزارشی نخستین روز اجلاس داووس را ناامیدکننده خواند
کد خبر 3122
نظر شما