سید مسعود آریادوست: تحریم و قیمت گذاری داخلی، توان صنعت فولاد ایران را کاهش داده است. نتیجه این روند را باید در ارزان فروشی فولاد ایران در بازارهای جهانی مشاهده کرد.
سید بهادر احرامیان، نائب رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در گفتوگو با "اگزیم نیوز" ضمن بررسی اوضاع بازار فولاد ایران گفت: "موضوع ارزان فروشی فولاد ایران در بازارهای جهانی امروزه یکی از انتقادات جدی به تولیدکنندگان این حوزه از صنعت کشور ما است که البته امری کاملا واضح و روشن است.
احرامیان گفت: به جهت برخی موانع و مشکلات، تقریبا 20 درصد از جریان صادرات فولاد، تحت تاثیر قرار گرفته است. اما مهمتر از حد صادرات، این قیمتها هستند که 10 الی 20 درصد با ارزان فروشی در بازار جهانی مواجهاند. این موضوع را میتوان مهمترین ضربهای تلقی کرد که بر فولاد ایران تحمیل میشود.
به گفته وی پتانسیل صادرات ما بر اساس برنامههای تعیین شده به فروش نمیرسد. در حال حاضر تخفیفات بیشتری نسبت به گذشته جهت فروش و صادرات فولاد اعمال میکنیم.
او ادامه داد: مهمترین دلیل این مساله به الزام تنظیم بازار داخلی باز میگردد. با توجه به محدودیتهای اعمال شده بر صادرات و قیمتهای تصویب شده داخلی، قدرت چانهزنی صادرکنندههای ایرانی در مقابل خریدار خارجی کاهش یافته است. خریداران خارجی از شرایط داخلی ایران آگاهند. آنها به جای اینکه قیمتهای جهانی را معیار خرید از ایران قرار دهند، قیمتهای بازار داخلی ایران را به عنوان ملاک و شاخص محاسبه میکنند و انتظار دارند با قیمتهای نزدیک به قیمتهای داخلی، از ایرانیها فولاد خریداری کنند.
نائب رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران ابراز داشت: مبادلات تجاری با ایران در حال حاضر به واسطه تحریم محدود شده است. به همین دلیل خریداران برای پوشش ریسک تحریم نیاز به تخفیف بیشتری دارند. تخفیف انتظاری، به هیچ وجه مورد پسند ما نیست. اینکه قیمتهای صادراتی بر حسب قیمت داخلی تعیین گردد، معیار مناسبی برای صادرات فولاد محسوب نمیشود. این رویه باید تغییر یابد.
او در پاسخ به این سوال که چرا برخی افراد ارزان فروشی فولاد ایران را در بازارهای جهانی رد میکنند، تصریح کرد: موضوع ارزان فروشی فولاد ایران در بازارهای جهانی امری کاملا واضح و روشن است و کافی است قیمتهای فولاد در بازار جهانی و قیمت صادراتی فولاد ما مقایسه و بررسی شود.
به گفته وی ارزانترین فولاد دنیا با یک اختلاف بسیار زیاد نسبت به سایر فولادهای عرضه شده در بازار جهانی، از آن ایران است. این موضوع قابل کتمان نیست. چنین روندی تا کنون در مورد فولاد ایران بیسابقه است.
مدیر عامل فولاد یزد در مورد ظرفیتهای خالی فولاد کشور ابراز داشت: بخشهای مختلف این زنجیره ظرفیتهای خالی متفاوتی دارند. اکنون در بخش نورد حدودا 60 درصد ظرفیت خالی وجود دارد. اما در مورد فولادسازی با 70 الی 80 درصد ظرفیتمان در حال تولید هستیم. میزان ظرفیت خالی در حلقههای مختلف زنجیرهی فولاد، متفاوت است.
احرامیان در خصوص حاشیه سود تولید فولاد با توجه به ارزانفروشی جاری گفت: اثرات ارزانفروختن محصول نهایی، در کل زنجیره تولید پخش میشود. اما بار بیشتر این ارزانفروشی، بر دوش معدنیها و محصولات معدنی است.
نظر شما