یک عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرد که از 42 میلیارد دلار صادرات صورت گرفته در سال گذشته تنها 14 دلار منابع ارزی به کشور بازگشته است که این امر نشان می دهد صادرکنندگان برخلاف همه تلاش هایی که دولت و بانک مرکزی اعمال کردند اما ارز خود را به کشور باز نگردانده اند.
به گزارش اگزیم نیوز این موضوع به چند دلیل اتفاق افتاده است؛ نخست آن که صادرات زیر یک میلیون دلار از الزام به بازگرداندن ارز ناشی از صادرات معاف هستند و در مورد واردات با ارقام بالاتر هم معافیت هایی وجود دارد. اما این همه ماجرا نیست زیرا بسیاری از صادرکنندگان بزرگ نیز حاضر نیستند منابع ارزی خود را به سامانه نیما وارد کنند و این موضوع نیز مزید بر علت شده است.
صادرکنندگان در عین حال می گویند به بخشی از ارز صادراتی خود برای واردات نیاز مبرم دارند و به همین دلیل بخشی از ارز مصروف واردات شده است و در نتیجه تمام ارز وارد نشده است. با این حال محمود بهمنی، معتقد است از زمانی که ارز حاصل از صادرات روی سامانه نیما قرار گرفت و صادرکنندگان مجبور شدند که ارز خود را در سامانه نیما ارائه دهند، بخشی از صادرکنندگان به دلیل نرخ ارز در این سامانه از این اقدام خودداری کردند.
در این بین اما دولت تصمیمات جدیدی را برای بازگشت ارز ناشی از صادرات در پیش گرفته است که این تصمیمات سر از معافیت های مالیاتی صادرات سر در می آورد. در این ارتباط مدیر کل دفتر رسیدگی و استرداد سازمان امور مالیاتی تاکید کرد نرخ صفر مالیاتی برای مالیات عملکرد سالهای ۹۷ و ۹۸ درصورت بازنگرداندن ارز صادراتی به چرخه اقتصادی کشور اعمال نخواهد شد.
مدیر کل دفتر رسیدگی و استرداد سازمان امور مالیاتی در بخشنامهای به ادارات کل امور مالیاتی، تاکید کرد هرگونه نرخ صفر مالیاتی و معافیت مالیاتی برای درآمدهای حاصل از صادرات کالا و خدمات از جمله کالاهای غیر نفتی، محصولات بخش کشاورزی، مواد خام و همچنین استرداد مالیات و عوارض موضوع ماده 13 قانون مالیات بر ارزش افزوده در مواردی که ارز حاصل از صادرات طبق مقررات بانک مرکزی به چرخه اقتصاد کشور بازگردانده نشود، برای عملکرد سالهای 97 و 98 قابل اعمال نخواهد بود.
همچنین در این بخشنامه تاکید شده است، اعطای هرگونه مشوق و جوایز صادراتی برای صادرکنندگان منوط به حصول اطمینان از برگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصاد کشور براساس قوانین و مقررات (دستورالعمل بانک مرکزی) است.
درانتهای این بخشنامه امده است، تا زمان ارسال بخشنامه و ابلاغ مقررات و دستورالعمل بانک مرکزی و رعایت کلیه مقررات از سوی مودیان، از هرگونه استرداد مالیات ارزش افزوده صرفا به صادرکنندگان کالا در سالهای 97 و 98 خودداری شود.
بهمنی اما می گوید طرح فروش مستقیم ارز صادراتی به واردکنندگان در سامانه تجارت از اردیبهشت ماه انگیزه صادرکنندگان را بیشتر می کند تا این افراد ارز خود را وارد کشور کرده و در داخل آن را به فروش برسانند.
وی با بیان اینکه طرح فروش مستقیم ارز صادراتی به واردکنندگان در سامانه تجارت از اردیبهشت ماه به این دلیل اعلام شده تا ارز بیشتری به بازار عرضه شود، اظهار داشت: این طرح به این دلیل اعلام شده تا ارز با قیمت مدنظر صادرکننده به واردکننده ارائه شود که با این اقدام قیمت ارز صادراتی فاصله کمتری با بازار ارز بیرون پیدا می کند.
این نماینده مردم در مجلس دهم، افزود: طرح فروش مستقیم ارز صادراتی به واردکنندگان در سامانه تجارت از اردیبهشت ماه انگیزه صادرکنندگان را بیشتر می کند تا این افراد ارز خود را وارد کشور کرده و در داخل آن را به فروش برسانند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه فروش مستقیم ارز صادراتی از سوی صادرکنندگان به واردکنندگان به ثبات ارز در بازار کمک می کند، تصریح کرد: این اقدام سبب می شود که صادرکننده ارز خود را به صورت متغیر و شناور به واردکننده بفروشد و دیگر مجبور نباشد ارز را با یک قیمت ثابت در یک بازار و یا در یک سامانه بفروشد که با نرخ بازار متفاوت باشد و این موضوع عرضه را بیشتر کرده و به صادرکننده انگیزه می دهد تا ارز خود را بیشتر در این بازار به فروش برساند.
در این بین اما محمد لاهوتی رییس کنفدراسیون صادرات با اشاره به تصمیم جدید بانک مرکزی، اعلام کرد مهلت استفاده از بسته مشوق ارزی تا پایان شهریورماه ۹۸ تمدید و در کنار آن، روش واردات در مقابل صادرات نیز عملاً اجرایی شده است. به گفته لاهوتی، در عین حال بسیاری از کالاهایی که با ارز حاصل از صادرات، از سوی واردکنندگان به کشور وارد شده بود نیز تا پیش از این، در سامانه جامع تجارت ثبت نشده بود که با شرایطی که اعلام شده، واردکنندگان توانستند این کالاها و واردات صورت گرفته خود را ثبت کرده و شفاف سازی نمایند.
وی از تصمیم جدید سامانه جامع تجارت برای ایجاد پنجرهای جهت تعامل هر چه بیشتر صادرکننده با واردکننده خبر داد و آن را راهکاری برای تسریع در برگشت ارز حاصل از صادرات دانست و گفت: مجموعه این تدابیر و تصمیمات، تعامل بخش خصوصی و دولت را نشان میدهد و البته صادرکنندگان هم آمادگی دارند که ارز را به کشور برگردانند و نه تنها این را مطالبه به حق دولت میدانند، بلکه خود را متعهد میدانند که در این شرایط اقتصادی، ارز را سریعتر به کشور برگردانند؛ اما این کار مستلزم آن است که بسترهای لازم از سوی مدیران اجرایی کشور فراهم شود.
نظر شما