موضوع واردات برنج خارجی همه ساله یکی از موضوعات مهم حوزه تنظیم بازار در کشور ما محسوب می شود و دولت ها تلاش می کنند تا با استفاده از ظرفیت هایی مانند تعرفه واردات و یا توقف ثبت سفارش واردات برنج مانع از شکست بازار داخلی شوند با این حال برخی معتقدند این سیاست کمکی به بازار داخلی نمی کند چراکه اصولا جنس خریداران برنج داخلی و خارجی با هم متفاوت است به طوریکه مصرف کننده برنج خارجی از طبقات متوسط و ضعیف جامعه بوده و خریدار برنج ایرانی از دهک های بالاتر درآمدی هستند بنابراین این سیاست ها رفاه را برای مصرف کننده های برنج خارجی سخت تر می کند و کمکی هم به تولید داخل نمی کند زیرا این مسأله رکود را در بخش مصرف تقویت خواهد کرد.
در این بین اما برخی دیگر معتقدند واردات بیش از حد برنج خارجی توازن را در بازار به هم زده و رکود فعلی زیر سر واردات است. به عقیده آنها امسال در بحث واردات برنج شاهد ورود یک میلیون و 60 هزار تن برنج بوده ایم که این رقم در حدود 400 هزار تن بالاتر از سال گذشته است و از این نوع واردات باید جلوگیری شود.
در این رابطه به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی اگزیم نیوز به نقل از وزارت جهاد کشاورزی انباشت برنج مرغوب و پرمحصول داخلی در شالیکوبیها نشان دهنده اشباع بازار بوده و نیازی به واردات نیست.
بر اساس این بیانیه که وزارت جهاد کشاورزی منتشر کرده است سالانه تا ۲.۴ میلیون تن برنج با توسعه کشت دوم در کشور تولید میشود و با توجه به جمعیت و سرانه مصرف در مجموع بخش عمده نیاز کشور به برنج از محل تولید داخلی تامین می شود.
این گزارش با اشاره به آن که براساس آمار گمرک از ابتدای سالجاری تاکنون بیش از یک میلیون تن برنج به کشور وارد شده، میافزاید: به موجب قوانین و مقررات متعدد نظیر ملوانی و ته لنجی پیشبینی میشود مقادیری برنج نیز از این طریق وارد شده که این میزان بیش از نیاز مصرفی کشور خواهد بود و بنابراین نیاز جامعه به این محصول تامین می باشد.
این گزارش تصریح می کند: با عنایت به سیاستهای ابلاغی اقتصاد مقاومتی و اولویت تولید و اشتغال ملی و همچنین تاکید مسئولان ارشد نظام مبنی بر همراهی و پشتیبانی همگانی از اجرای این سیاستها، متاسفانه عدهای همواره از واردات سخن به میان میآورند و از آن حمایت میکنند، این در حالی است که انباشت برنج مرغوب و پرمحصول داخلی در شالیکوبیها نشان دهنده اشباع بازار است.
در ادامه این گزارش با اشاره به اینکه سیاست وزارت جهاد کشاورزی حمایت از تولید داخلی و همزمان رعایت مصالح و منافع مصرفکنندگان است، خاطرنشان میکند: در اسفندماه سال گذشته کاهش ۲۰ درصدی تعرفه واردات برنج و حذف اخذ ما بهالتفاوت ۵۰۰ تومانی از هر کیلو برنج وارداتی با هدف حمایت از مصرف کنندگان اعمال شد اما متاسفانه با این شرایط و معافیتهای در نظر گرفته شده، قیمت برنج وارداتی برای مصرف مردم کاهش نیافت.
این گزارش اضافه میکند: انتظار میرفت انجمن و فعالان واردات برنج که حمایت از مصرفکننده را مستمسک واردات قرار میدهند، نسبت به کاهش قیمت برنج وارداتی اقدام میکردند، این در حالی است که در این مدت قیمت برنج وارداتی در بازار کاهش نیافته و علاوه بر محرومیت مصرف کنندگان از دسترسی به برنج ارزان، این امر نیز بر رکود بازار برنج دامن زده است. این گزارش اذعان می کند: همگرایی و هم افزایی دستگاهها، تشکلها و انجمنهای تولیدی و صنفی مرتبط با برنج می تواند در خروج این بازار از رکود موثر باشد.
نظر شما