به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی اگزیم نیوز به نقل از nationalinterest در شرایطی که دو سال از رفع تحریم ها می گذرد اما دولت ترامپ به دنبال تغیر و تحول در این قرارداد بین المللی و مهم است که در صورت موفقیت وی این مسأله یک پیروزی برای منتقدان برجام محسوب می شود با این حال به نظر می رسد که در این مسیر ترامپ تنهاست و سایر کشورهای طرف قرارداد به تصمیمات وی وقعی نمی گذارند.
منتقدان در این مسیر بهانه های مختلفی را برای زیر سوال بردن این توافق مطرح کرده اند اما آنچه به نظر می رسد آن است که آمریکا از موفقیت های بین المللی اقتصادی ایران نگران است. به عبارتی رکود و یخ زدگی که بر اقتصاد ایران حاکم شده بود به تدریج برطرف شده و ایران به اقتصادهای جهانی پیوند خواهد خورد و منتقدان برجام یکی از نگرانی هایشان همین موضوع است.
مسأله مهم در این زمینه بازپرداخت دارایی های ایران در بانک های خارجی در نتیجه برجام است که 150 میلیارد دلار تخمین زده می شود. اگرچه طبق برجام ایران بعد از رفع تحریم ها به سرعت به این مبالغ دست نیافته اما این مبلغ توانسته بدهی هایی که ایران به سایر کشورها مثل چین داشته که گفته می شود در حدود 60 میلیارد دلار است را تسویه کند. باقی مبلغ باقی مانده 55 میلیارد دلار است که رقم بسیار مناسبی برای رونق اقتصادی ایران است.
این گزارش در ادامه به ضرورت تقویت زیرساخت های اقتصادی در ایران پرداخته و می گوید: ایران به حدود 100 میلیارد دلار منابع نیاز دارد تا ظرف سال های آینده تا 2025 بتواند نیازهای خود را به این منظور برطرف سازد. از طرفی تقویت تراز تجاری یکی دیگر از مقوله هایی است که ایران به شدت به دنبال آن است به خصوص آن که نرخ ارز در ایران در حال حاضر در مقایسه با گذشته تقویت شده و در سال جاری نیز بعد از انتخاب ترامپ این وضعیت تشدید شده است.
آمارها نشان می دهد ایران در سال 2016 با رشد 64 درصدی در جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی روبرو شده است در حالیکه در سال های پیش از دولت حسن روحانی این رقم بسیار پایین تر بوده است. به علاوه نرخ مشارکت نیروی کار نیز در دولت روحانی افزایش یافته است و در حالیکه نرخ بیکاری هنوز بالا است اما میزان مشارکت افزایش یافته است.
این گزارش در ادامه می افزاید ایران با برجام می تواند آثار رکود اقتصادی و مشکلات را از اقتصاد پاک کند و منابعی که در اختیار دولت قرار می گیرند می توانند مشکلات را برطرف سازند. در این بین به گزارش اگزیم نیوز بر اساس نظرات کارشناسان حوزه اقتصادی که در دو سال گذشته با اگزیم نیوز گفتگو کرده اند چند نکته مهم در دوره پسابرجام قابل بررسی است. نخست آن که در فاصله دو سال گذشته بخش تولید با سرعت قابل ملاحظه ای در حال رشد و ترقی است.
اقتصاد ایران در سال 90 با رشد اقتصادی منفی 5.6 درصدی روبرو شده بود حال آن که این روند در دولت روحانی به سرعت اصلاح شده ورشد اقتصادی با نرخ های بالا به ثبت رسید به طوریکه نرخ رشد اقتصادی ایران در سال 95 معادل 12.5 درصد بود که یکی از بالاترین نرخ رشد های اقتصاد ایران محسوب می شود.
نرخ تورم نیز که در دولت قبل به بالای 35 درصد رسیده بود در حال حاضر طبق آخرین آمار اعلام شده 8.1 درصد است که نشان دهنده موفقیت کشور در کاهش غول تورم است. در حوزه جذب سرمایه های خارجی نیز اقتصاد ایران در دو سال گذشته 14 میلیارد دلار سرمایه خارجی مستقیم جذب کرده است. همه این موارد از رشد اقتصاد ایران در دوره پسابرجام حکایت دارد که به نظر می رسد همین موفقیت ها باعث شده تا ترامپ از ادامه برجام احساس نگرانی کند.
در این بین معاون اول رییس جمهور دیروز نرخ رشد اقتصادی کشور و برخی شاخص های رشد اقتصادی ایران را اعلام کرد. به گفته جهانگیری رشد اقتصادی کشور در سه ماهه اول امسال 6.5 درصد و بدون احتساب بخش نفت ۷ درصد بوده است و این در حالی است که برخی افراد تصور می کردند که به دلیل سهم بالای بخش نفت در رشد اقتصادی سال ۹۵، دولت نمی تواند در سال ۹۶ هم این رشد اقتصادی را ادامه دهد، اما خوشبختانه رشد اقتصادی در همه بخشهای اقتصادی کشور مثبت بوده و برای نخستین بار در بخش معدن و ساختمان پس از یک دوره طولانی، رشد منفی به مثبت تبدیل شد و روند منفی تشکیل سرمایه ثابت ناخالص داخلی که از فصل چهارم سال قبل به ۲ر۶ درصد تبدیل شد، در سه ماهه اول سال جاری با 7.1 درصد رشد مثبت همراه بود.
وی خاطرنشان کرد: میزان اشتغال خالص ایجاد شده در سال ۹۵ برابر با ۶۱۶ هزار شغل بود و این میزان اشتغال زایی در سال در فضای موجود بین المللی تنهادر میان کشورهای محدود و به اندازه انگشتان یک دست اتفاق می افتد. در سه ماهه سال جاری هم ۷۰۳ هزار شغل نسبت به سه ماهه بهار سال قبل اشتغال زایی انجام شده است.
نظر شما