یادگیری از نمونه های جهانی بحران بانکی

مسعود گل شیرازی به نمونه های مشابه در دنیا اشاره کرد و گفت: تحقیقات نشان داده که مشابه اتفاقی که در نظام بانکی ما افتاده در کره، آلمان و حتی آمریکا افتاده است و این کشورها با یکسری برنامه های اصولی از این دوران عبور کرده اند

نارضایتی بخش خصوصی از عملکرد نظام بانکی موضوعی است که بارها از سوی فعالان اقتصادی غیر دولتی گوشزد شده است. مطالبه اول بخش خصوصی کشور، شفافیت نظام اطلاعاتی از دولت است، چرا که نیازمند فضای سالم و بدون رانت، دور از سفارشات و خاص‌دیدن‌هاست. مسعود گل شیرازی رئیس کمیسون سرمایه گذاری و تامین مالی اتاق بازرگانی ایران در گفتگو با اگزیم نیوز با بررسی وضعیت بانکداری و نظام بانکی در کشور گفت: آنچه مسلم و واضح است ناکارآمدی نظام پولی و بانکی کشور است که در جلسات متعددی که در اتاق ایران برگزار شده، هشدارهایی در زمینه مشکلات و آسیب های آن به دولت داده شد. نادیده گرفتن بخشی از قانون و عدم تفکیک فعالیت بانکهای سرمایه گذاری از بانکهای تجاری از آن جمله اند.

گل شیرازی گفت: ادامه این سیاست ها از سوی نظام بانکی، عرصه را برای فعالیت اقتصادی سخت تر کرد و حتی خود مدیران و مسئولان نظام بانکی اذعان دارند که وارد دوره سخت شده اند و شاید زمان آن فرا رسیده است که ریاضت بانکی را می بایست در پیش بگیرند تا بتوان این دوره سخت را پشت سر گذاشت.

وی به نمونه های مشابه در دنیا اشاره کرد و گفت: تحقیقات نشان داده که مشابه اتفاقی که در نظام بانکی ما افتاده در کره، آلمان و حتی آمریکا افتاده است و این کشورها با یکسری برنامه های اصولی از این دوران عبور کرده اند چرا که اگر قرار است چرخ اقتصادی ما بچرخد نیازمند سرویس دهی یک نظام بانکی پویا، سالم و کارآمد در کنار خود است.

گل شیرازی در رابطه با تاثیر برجام بر تحول بانکداری در کشور گفت: نتایج حاصل از برجام و برقراری گفتمان بین المللی اولین آثار خود را روی نظام بانکی ما نشان داده است. البته نمی توان توقع داشت که بعد از سالها تحریم و دور بودن از بانکداری جهانی یک شبه ره چند ساله را طی کنیم. لازم بود اصلاحاتی در صورت های مالی، ساختار بانکها و روابط کارگزاری ابجاد شود تا به مرور شاهد نشانه های این گشایش را بتوان مشاهده کرد.

وی به بحث بنگاه داری بانکها اشاره کرد و گفت: بانکها به جایی رسیده اند که برای پرداخت سود سپرده گزاران قبلی، سپرده اخذ می کنند و این اتفاق شومی است که بانکداری ما دچار آن شده است. اقدامات زیادی در مسیر اصلاح نظام بانکی می توان انجام داد که مهمترین آن از نظر من تفکیک فعالیت بانکهای تجاری  از بانکهای سرمایه گذار است.

مسعود گل شیرازی افزود: قطعا و با توجه به همه نشانه های یاد شده اصلاح حوزه بانکی یکی از مهمترین پیش شرط های رونق اقتصادی است اما باید اعتراف کرد که ما دچار عارضه ای فرهنگی شده ایم و کار نکردن به نوعی تبدیل به ارزش شده و تا این فرهنگ حاکم است نمی توانیم توقع جهش در اقتصاد را داشته باشیم.

وی گفت: اقتصاد ما یک اقتصاد دولتی و دیوان سالار است و امروز این بدنه دولتی بابت کار نکردن مورد سوال قرار نمی گیرد بلکه بابت کار کردن مورد سوال قرار می گیرد و این اتفاق بدی است که حتی شاهد گله مندی مقام معظم رهبری نیز در این خصوص بوده ایم. حال آنکه سالهاست راهکارهایی چون واگذاری اقتصاد به بخش خصوصی واقعی و کارآمد کردن نظام بانکی مطرح می شود که با وجود تسلط چنین فرهنگی، برون رفت از این بحران دشوار خواهد بود.

گل شیرازی تاکید کرد ارزشهای بروکراتیک در سازمانهای اداری و فرهنگ کار در کشور اهمیت بنیادی در اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی است. آسیبهای اقتصادی و موانع مسیر تولید در اتاق فکر شناسایی شده اند مهم رفع این آسیب هاست که به دلیل همان فرهنگ نا مناسب، عزم جدی برای اجرای عملی سیاست های اقتصاد مقاومتی وجود ندارد.

 

کد خبر 20227

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 8 + 4 =