ضرورت بومی‌سازی تجارب جهانی بیابان‌زدایی/ بن بستی وجود ندارد

معاون پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری با تاکید بر ضرورت تدوین سندی با هدف مدیریت حوضه آبخیز جازموریان گفت: در عین حال باید تجارب جهانی بیابان‌زدایی را بومی سازی کنیم و هیچ بن بستی در این زمینه وجود ندارد.

به گزارش روز پنجشنبه اگزیم نیوز، پرویز گرشاسبی در نخستین همایش ملی جازموریان در جیرفت با بیان اینکه تجاربی در دنیا وجود دارد که مناطق خشک از دست رفته را چگونه احیا کنیم، افزود: تکنیک جدید می گوید به جای مالچ پاشی روی ماسه بادی از آن به عنوان مصالح ساخت و ساز استفاده شود.

وی ادامه داد: روند بیابان زایی خشکیدن تالاب جازموریان به علت مریض بودن حوضه آبریز جازموریان که علت در سرحوضه و میان‌حوضه است.

به گفته وی، این همایش ها گام اولیه خوبی است اما در گام بعدی باید راهکار ارائه و برای مدیریت حوضه آبخیز جازموریان نیز باید سندی با مشارکت همه ذینفعان دولتی و غیردولتی تنظیم شود و راهکارها مورد بررسی و تصویب قرار گیرد.

این مسئول تاکید کرد: وقتی آب نداریم یا محدودیت آب ایجاد می شود باید برای کشاورزی و فعالیت های دیگر بر روی معیشت جایگزین کار کنیم.

گرشاسبی افزود: بر روی محصولات کم آب بر کار شود یا اگر آب وجود ندارد به جای کشاورزی فعالیت دیگری انجام گیرد.

معاون پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری با بیان اینکه سندی را برای این منطقه پیشنهاد می دهیم که برگرفته از دانش جهانی است، گفت: در چین پنج سال با سند و کار مشارکتی دولتی و مردمی ۴۸ درصد منابع آبی رودخانه‌ای از دست رفته را بازیابی کردند.

گرشاسبی اضافه کرد: اگر هم نتوانیم منابع آبی را بازیابی کنیم و تهدیدهای گرد و غبار وجود داشته باشد، می توانیم از آن فرصت ایجاد کنیم.

این مسئول گفت: روش‌های مدیریت منابع آب در حوضه آبریز جازموریان است که بتواند حقابه زیست محیطی تالاب را هم تامین کند، به جای بندها و سدهای روی زمین، بندها و سدهایی زیر زمین ایجاد می‌شود که نمونه آن در رَمِشک(قلعه گنج) مطالعه شده است.

وی افزود: اگر به این روش کارها صورت گیرد آب برای ارسال به حوضه آبریز جازموریان ذخیره می‌شود.

همایش مذکور به همت مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی جنوب کرمان برگزار و ۱۸۳ مقاله به این همایش رسید که ۱۶۳ مقاله پذیرفته، ۲۰ مقاله به صورت شفایی ارائه و ۱۴۳ مقاله چاپ شده است.

اقلیم و منابع آب، بیابان زایی و تخریب سرزمین، فرسایش بادی و گرد و غبار، کشاورزی پایدار، محیط زیست جازموریان، گردشگری و صنایع دستی، مرتعداری و مدیریت دام، پتانسیل‌های اکوسیستم جازموریان، مدیریت جامع حوضه آبخیز جازموریان، مسائل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، کاربرد هوش مصنوعی در منابع طبیعی و اکوسیستم جازموریان محورهای همایش ملی جازموریان بود.

کد خبر 80342

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 8 =