به گزارش روز شنبه اگزیم نیوز، مجیدرضا حریری در گفتوگویی در خصوص کارکرد بازار تجاری ارز ناظر بر این موضوع که سایر مولفهها نیز باید برای کاهش نرخ ارز و عرضه بیشتر در راستای کمک به بازار ارز تجاری آماده باشند اظهار داشت: مرکز مبادله ایران یک ابزار اقتصادی در دست سیاستگذار پولی- مالی یعنی بانک مرکزی است؛ در حالی که سایر ابزارهای لازم برای ثبات اقتصادی در اختیار بانک مرکزی نیست.
وی در این باره افزود: بنده بر این باورم بانک مرکزی تاکنون در حوزه ارز و ترازنامه بانکها و نسبت کفایت سرمایه اقدام خوب و سختگیرانهای داشته است که چالشهای قبلی مقداری مرتفع شده است، اما همچنان در برخی موارد شاهد هستیم که برخی نهادها قدرت بیشتری از بانک مرکزی دارند که اجازه نمیدهند بانک مرکزی کار خودش را بکند!
وی گفت: اینکه ارز در بازار مبادله عرضه میشود خوب است و یک بحث است، اما اینکه آیا دولت در گمرک میتواند جلوی بیش اظهاری یا کم اظهاری ارزی را بگیرد نیز بحث دیگری است که خارج از کنترل بانک مرکزی است.
وی تصریح کرد: متاسفانه در گمرک باگی در حوزه صادرات و واردات یعنی کم اظهاری و بیش اظهاری وجود دارد که تحت مدیریت و نظارت بانک مرکزی نیست. وقتی در حوزه واردات بیش اظهاری میشود پس بخشی از ارز بی سند است لذا بانک مرکزی نمیتواند این ارز را وارد بازار ارز تجاری کند.
وی ادامه داد: به عنوان مثال من میخواهم صد دلار واردات داشته باشم؛ فاکتوری که میآورم ۱۲۰ دلاری است بنابراین ۲۰ دلار دارم بدون اینکه وارداتی داشته باشم؛ در نتیجه با این پول بازار را دچار اخلال میکنم. از سوی دیگر مثلا در صادرات رقم ۱۰۰ دلاری را ۸۰ دلار اظهار میکنم با ۲۰ دلاری که در دست دارم باز هم بازار را دچار اخلال میکنم. این یعنی روندهایی که تحت نظارت بانک مرکزی نیست لذا نباید در این موارد بر بانک مرکزی خرده گرفت.
حریری تاکید کرد: اختلالات بیش اظهاری و کم اظهاری موانع بزرگی در برابر عرضه و تقاضای درست ارز ایجاد میکند و مانع ثبات بازار ارز میشود. کافی است در برخی نهادها که عرضه کننده ارز هستند مثل سازمان صمت بعضا بنگاههای بزرگ و دارندگان ارزهای کلان در عرضه ارز اخلال ایحاد کنند؛ اینها خود به خود به بالا رفتن مصنوعی نرخ ارز کمک میکنند بدون اینکه بانک مرکزی در این موضوع مقصر باشد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین توضیح داد: بی تردید وزارت اقتصاد و سایر دستگاهها باید با بانک مرکزی همکاری مداوم و مستمری داشته باشند تا بازار ارز تجاری یا همان توافقی به اهداف خود برسد.
وی افزود: زمانی کشف نرخ در بازار ارز تجاری نتیجه میدهد که در مرکز مبادله به همه متقاضیان مشروع و قانونی ارز مانند ارز مسافری، دانشجویی؛ درمانی، شرکتهایی که در سمینارهای خارجی شرکت میکنند و سالانه باید حق عضویت بپردازند و.. پاسخ داده شود.
حریری اظهار داشت: در صورتی که تمام ارزهای حاصل از صادرات به بازار توافقی بازگردانده شود و بیش اظهاری وکم اظهاری نشود، بازار با عمقی که دارد میتواند مانع مراجعه به بازارهای کاذب غیررسمی و رواج سفته بازی شود.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در پایان گفت: در صورتی که همه نهادها برای این منظور با بانک مرکزی همکاری کنند آن زمان فقط کسانی به بازار آزاد ارز مراجعه میکنند که به دنبال ارز برای خروج سرمایه از کشور هستند یا ارز برای ورود کالای قاچاق میخواهند. در این صورت این اشخاص شناسایی میشوند و بانک مرکزی و دولت و نهادهای ذی ربط راحتتر میتوانند با سودجویان برخورد کنند؛ ضمن اینکه بازار ارز تجاری کارکرد مثبت خود را نشان خواهد داد.
نظر شما