به گزارش روز شنبه اگزیمنیوز، کشت پنبه در شهرستانهای پارسآباد، اصلاندوز، بیله سوار و گرمی در منطقه مغان استان اردبیل به علت مساعد بودن شرایط اقلیمی و آب کافی از سالهای دور رواج دارد و در سالهای اخیر نیز کشت این محصول گسترش یافته است.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل روز شنبه از کشت پنبه در ۱۲ هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی منطقه مغان خبر داد و گفت: امسال سطح زیر کشت پنبه در استان بیش از پنج هزار و ۵۰۰ هکتار نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
احمد شهریار تاخیر در پرداخت مبلغ پنبه خریداری شده پارسال، پایین بودن نرخ خرید و نیز مقرون به صرفه نبودن تولید را از جمله علل کاهش حدود ۳۰ درصدی سطح زیر کشت این محصول در استان اردبیل طی سال جاری ذکر کرد.
وی پیشبینی کرد که امسال حدود ۴۸ هزار تن محصول وش پنبه از سطح مزارع منطقه مغان برداشت شود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل با اشاره به استفاده از هفت دستگاه برداشت پنبه در منطقه مغان، افزود: برداشت این محصول بسته به شرایط آب و هوایی تا سه ماه آینده ادامه خواهد داشت.
وی به کشاورزان استان اردبیل توصیه کرد که محصول را با دقت بالاتر و بدون ضایعات و در زمان مناسب برداشت کنند تا محصول آنها با کمترین افت خریداری شود و خوشنامی محصول پنبه مغان آسیب نبیند.
شهریار با اشاره به کشت ارقام مای، لودوز و لیدر پنبه در منطقه مغان، وضعیت مزارع پنبه این استان مطلوب ارزیابی و بیان کرد: با تولید این میزان محصول، ۹ کارخانه پنبه پاک کنی موجود در منطقه فعال شده و در حال خرید محصول هستند.
وی همچنین روند کشت پنبه مطابق با آب و هوای منطقه و نیز استفاده از ارقام بذری پربازده در منطقه مغان را رو به رشد عنوان کرد و افزود: به کارخانه داران خریدار وش پنبه نیز توصیه می شود که محصول را با افت عادلانه و قیمت منصفانهای خریداری کنند چرا که در صورت کاهش رغبت کشاورز و توقف کشت این محصول، کارخانههای پنبه پاککنی و خریداران وش پنبه بیشتر متضرر خواهند شد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی استان اردبیل با بیان اینکه قیمت کنونی خرید هر کیلوگرم محصول وش پنبه بسته به کیفیت محصول تعیین می شود، اضافه کرد: محصول نهایی وش پنبه تحویل شده به کارخانههای پنبه پاک کنی منطقه مغان پس فرایند صنعتی، به دو شکل پنبه محلوج و دانه پنبه به کارخانههای نساجی و روغن کشی تحویل داده میشود.
وی با اشاره به اهمیت کشت محصول پنبه در صنعت، اشتغال و به خصوص تناوب کشت با غلات، افزود: توسعه کشت پنبه در اولویت برنامههای سازمان جهاد کشاورزی این استان قرار دارد و برای این منظور، علاوه بر ارائه خدمات جانبی از قبیل تامین بذر مرغوب و گواهی شده و نظارت کارشناسان فنی کشاورزی به منظور افزایش برداشت محصول ادامه دارد.
شهریار اظهار داشت: پنبه تولید شده در منطقه مغان رتبه نخست کیفیت محصول را در کل کشور دارد و کارخانههای داخلی رغبت زیادی برای خرید پنبه محلوج منطقه مغان دارند.
وی تعداد زارعان پنبه کار استان اردبیل را ۷۵۰ نفر و میانگین تولید پنبه در هر هکتار از اراضی مغان را حدود ۴.۵ تن اعلام و با پیش بینی کاهش میزان کشت در سال زراعی پیش رو، خواستار بیمه مزارع و محصول کشت شده پنبه توسط زارعان و بهرهبرداران در سال زراعی آینده شد.
پنبه از مهمترین محصولات کشاورزی است که علاوه بر تامین مواد اولیه صنایع نساجی و روغن کشی، در اشتغال زایی نیز نقش مهمی ایفا میکند و کمتر محصول کشاورزی از نظر قابلیت ایجاد ارزش افزوده و تنوع فرآورده همردیف پنبه است.
اراضی زراعی دشت مغان در شهرستان پارسآباد، اصلاندوز و بیله سوار مهمترین مناطق کشت پنبه در استان اردبیل به شمار میرود و به علت شرایط آب و هوایی مناسب، کشت پنبه از سالهای دور در این منطقه رواج دارد.
۹ کارخانه پنبه کنی در منطقه وجود دارد که علاوه بر خرید توافقی، محصول خریداری شده را پس از فرآوری و تصفیه اولیه و تبدیل کردن به محلوج و دانه پنبه، به بازارهای هدف و کارخانههای نساجی و روغنکشی ارسال میکنند.
کشت پنبه در منطقه مغان سابقه طولانی دارد و این زراعت در حفظ مرغوبیت خاک زراعی و کاهش جمعیت حشرات، کنترل آفات و بیماریها نقش بسیار مهمی دارد.
سطح زیر کشت پنبه در منطقه مغان در سالهای گذشته تا سقف ۲۰ هزار هکتار نیز افزایش یافته بود ولی به علت اقتصادی بودن کشت سایر محصولات و جایگزین شدن محصولات دیگر، سطح زیر کشت این محصول طی چند سال اخیر کاهش یافته است.
نظر شما