به گزارش روز پنجشنبه اگزیم نیوز، مجتبی خیام نکویی با بیان اینکه در برخی محصولات هدفگذاری صادرات داریم، افزود: حدود ۸۲ میلیون تن تولیدات زراعی، ۲۳ میلیون تن تولیدات باغی، ۱۸ میلیون تن تولید گوشت قرمز و سفید اعم از مرغ و ماهی، شیر و عسل مجموعاً حدود ۱۲۵ میلیون تن تولیدات بخش کشاورزی است و ۱۰۶ میلیارد دلار نیز صادرات بخش کشاورزی است که بخش زیادی از آن مربوط به حوزه باغبانی است.
رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی گفت: در شرایط مطلوب اگر مشکل آفلاتوکسین وجود نداشته باشد سالانه یک میلیارد دلار صادرات پسته داریم و زمانی که در شرایطی نامطلوب قرار بگیریم این میزان کاهش پیدا مییابد. بنابراین میتوان گفت که مهمترین عامل محدود کننده در صادرات پسته بحث آفلاتوکسین است.
وی تصریح کرد: باید یک تصویر کاملاً درست و شفاف با یک میزان خطای کم از میزان تولید به مسئولان ارائه کنیم که اگر به این مهم دست یابیم تحول چشمگیری در افزایش درآمد تولیدکنندگان خواهیم داشت. افزایش درآمد از این جهت که گاهی ممکن است تولیدکنندگان مجبور شوند قیمت محصولات خود را به نصف کاهش دهند زیرا متناسب با نیاز جامعه تولید نکردهاند و بازار صادراتی هم ندارند. ولی اگر آمار دقیقی وجود داشته باشد این مشکل هم ایجاد نخواهد شد.
خیام نکویی افزود: اهمیت دسترسی به آمار دقیق به حدی زیاد است که باید چندین شرکت دانش بنیان در این موضوع به هم ملحق شوند و زیرساخت فوق العاده قوی را ایجاد کنند و ما نیز از آنها حمایت خواهیم کرد.
معاون وزیر جهادکشاورزی توصیه کرد به سمتی نرویم که اطلاعات و دادهها را از ماهوارهای بگیریم که ممکن است فردا قابلیت دسترسی نداشته باشد.
وی با بیان اینکه یکی از اهداف ماهواره خیام این بود که بخشی از اطلاعات مورد نیاز حوزه کشاورزی را تامین کند، درخواست کرد که همکاریهای لازم دراین حوزه اتفاق بیفتد تا با تکیه بر تولید دادههای ماهوارههای داخلی در این راستا قدمهای موثری برداریم.
خیام نکویی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین چالشهای بخش کشاورزی که شرکتهای دانش بنیان باید به سمت آن بروند ضایعات در این بخش است، گفت: براساس برآوردها ۲۵ تا ۳۰ درصد از مزرعه تا سفره ضایعات داریم. این یعنی بیش از ۳۰ میلیون تن تولیدات از ۱۲۵ میلیون تن از دسترس مردم ما خارج میشود و این غذای مردم حدود ۲۰ میلیون جمعیت است.
رئیس سازمان تات با بیان اینکه بخشی از این ضایعات ناشی از برداشت است، گفت: مثلا ممکن است کمباینهایی داشته باشیم که ۱تا ۲ درصد از محصولات را در موقع برداشت از دسترس خارج کند که وقتی این عدد در سطح زیر کشت ضرب شود رقم بسیار بالایی خواهد شد. همچنین سطح زیر کشت گندم آبی ما ۲ میلیون هکتار و سطح زیر کشت گندم دیم ۴ میلیون هکتار و به طور کل ۶ میلیون هکتار سطح زیر کشت آبی و دیم است که یک رقم بسیار بالایی است. حالا اگر در حوزه برداشت این محصول، این میزان ضایعات را به صفر یا کمتر از نیم درصد برسانیم قطعا در تولیدات موثر خواهد بود.
وی عنوان کرد: علاوه بر بحث ضایعات شرکتهای دانش بنیان میتوانند در بخش مصرف هم ورود کنند. متاسفانه الگوی مصرف غلطی داریم و تقریباً هر ایرانی به طور متوسط ۹۰ تا ۹۳ گرم برنج استفاده میکند که هر دانه برنج حدود ۹۰ میلیلیتر آب استفاده میکند. اگر هر ایرانی روزی یک دانه برنج دور بیاندازد غذای ۲۳ هزار نفر در روز به ضایعات تبدیل میشود.
معاون وزیر جهادکشاورزی با اشاره ضایعات موجود در گندم نان، گفت: در نان روزانه ضایعات زیادی داریم که بخشی از آن به فرهنگ و بخشی نیز به تولید ارتباط دارد. شرکتهای دانش بنیان میتوانند در بخش تولید متمرکز شوند و اقدامات خوبی انجام دهند.
وی در پایان گفت: هیچ حوزهای به اندازه حوزه امنیت غذایی اهمیت ندارد. ارزش۱۲۵ میلیون تن غذایی که در حال حاضر تولید میشود معادل ۷۰ میلیارد دلار است. در شرایط فوق العاده مطلوب که تحریم وجود ندارد ۵۰ میلیارد صادرات نفت داریم. بنابراین یک سال و نیم زمان نیاز است تا با هزینه زیاد آن را تامین کنیم. به همین دلیل نیاز است در این بخش اقدامات متمرکزتری صورت گیرد تا نتایج خوبی حاصل شود.
نظر شما