برنامه ریزی بهینه‌سازی مصرف نهاده‌های دام و طیور/ لزوم ارزش‌گذاری ریالی نهاده‌ه

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی از برنامه‌ریزی برای بهینه‌سازی مصرف نهاده‌ها بر اساس کیفیت و عیار ماده مغذی به ویژه پروتئین خبر داد.

به گزارش روز دوشنبه اگزیم نیوز از وزارت جهادکشاورزی‏،‏ «سیداحمدرضا سیدعلیان» با بیان اینکه در حال حاضر کیفیت کنجاله سویای استحصالی از کارخانجات روغن‌کشی داخلی، مطلوب و مورد تایید این دفتر نیست و توقع ما از حداقل عیار پروتئین کنجاله سویا ۴۲ درصد است، افزود: بنابر گزارش‌ های رسیده به این دفتر، درصد پروتئین در برخی کنجاله‌های استحصالی داخلی به زیر ۳۸ درصد کاهش یافته که مورد اعتراض ما و تولید کنندگان دام و طیور قرار گرفته است.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: در حالی که امروز کارخانجات روغن‌کشی دنیا با بهره‌برداری از نسل ۵ تکنولوژی این کارخانجات، اقدام به تولید می‌کنند، تکنولوژی کارخانجات روغن‌کشی ما نسل ۲ است و این باعث تولید کنجاله‌هایی با درصد رطوبت بالاتر و پروتئین پایین‌تر شده است.

وی گفت: ما با هدف افزایش بهره‌وری خوراک دام و طیور، طی مکاتباتی با معاونت بازرگانی وزارت جهاد، پیشنهاد داده‌ایم که کنجاله سویای عرضه شده در بازارگاه در صورتی امکان فروش با قیمت مصوب را داشته باشد که حداقل ۴۲ درصد پروتئین را تامین کرده و کنجاله‌های با عیار پروتئین پایین‌تر با قیمت کمتر امکان فروش در سامانه را داشته باشند.

سیدعلیان افزود: براین اساس تمام محموله‌ها در مبادی ورودی، کارخانجات روغن‌کشی و در زمان تحویل، مورد آزمایش قرار می گیرند و آنالیز آن در بازارگاه ارایه خواهد شد تا ارزش‌گذاری ریالی نهاده‌ها بر اساس درصد پروتئین در سویا، انرژی در ذرت و همچنین در خوراک‌های آماده انجام شود.

وی گفت: مقدمات و زیرساخت‌های این امر آماده شده و در اولین فرصت دستورالعمل ساماندهی آزمایشگاه‌های کشور نیز در این زمینه ابلاغ خواهد شد.

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: همزمان، دستورالعمل لزوم استفاده از تکنولوژی‌های رایج دنیا برای افزایش ضریب هضمی و ضریب جذبی خوراک در سیستم گوارش دام، مانند فلک کردن، ژلاتینه کردن و میکرونایز کردن را برای کارخانجات تولید خوراک دام و طیور در دست ابلاغ داریم تا در صورت افزایش کیفیت و عیار نهاده‌های تحویلی به صنعت، حداکثر بهره‌برداری از مواد مغذی آن محقق شود و کمترین هدررفت این مواد را از سیستم گوارشی دام و در نتیجه در صنعت دام و طیور کشور داشته باشیم.

سید علیان افزود: هدف ما از مجموع این اقدامات، ضمن کنترل کیفیت و افزایش بهره‌وری، دستیابی به وزن و کیفیت مطلوب گوشت مرغ است تا بتوانیم انتظار داشته باشیم به ازای دان تحویلی، گوشت مرغ مطلوب و استاندارد به بازار عرضه شود .

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: از سال ۱۴۰۰ که بهبود کیفیت و افزایش بهروری در مصرف نهاده‌های دامی و خوراک دام، در اولویت برنامه‌های دفتر بهبود تغذیه و جایگاه دام معاونت امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی قرار داشته است، ضریب تبدیل در تخصیص نهاده‌ها از ۲.۱۳ به عدد ۱.۸ در مرغ گوشتی رسیده و بر همین اساس در ارتباط با مرغ تخم‌گذار و دام صنعتی نیز شاهد روند رو به بهبود هستیم.

وی با بیان این که بیشترین سهم از خوراک مصرفی برای تولید گوشت مرغ، مربوط به ذرت و کنجاله سویا است‏، گفت: این نهاده‌ها ۹۴ درصد از حجم خوراک طیور شامل ۶۳ درصد ذرت و ۳۱ درصد سویا را شامل می‌شوند و با وجود این که عدد ضریب تبدیل مطلوب ذرت و کنجاله سویا براساس استانداردهای جهان ۱.۵ است، به دلیل کیفیت پایین این نهاده‌ها در کشور ما در مقایسه با دنیا، رسیدن به این عدد به عوامل زیادی همچون مدیریت پرورش، تغذیه، اصلاح نژادی و بهداشتی بستگی دارد .

سیدعلیان افزود: در نتیجه ما نهاده تخصیصی با ضریب تبدیل ۱.۸ را برای مرغ تولیدی با وزن مطلوب ۲۴۰۰ گرم و استحصال مرغ آماده طبخ ۱۷۰۰ تا ۱۸۰۰ گرم به بازار تخصیص می‌دهیم، در حالی که امروز در کشور برخی از واحدهای زنجیره‌ای و غیرزنجیره‌ای تولید گوشت مرغ، تحت عنوان مرغ سایز، لاشه با وزن ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰ گرم تحویل می‌دهند.

وی تصریح کرد: افزایش بهره‌وری در تولید گوشت مرغ در ازای عدد حداکثری نهاده‌ای که بابت هر قطعه مرغ به مرغدار تخصیص می‌دهیم برای ما حایز اهمیت است و انتظار داریم گوشت با کیفیت و وزن مناسب به بازار عرضه شود.

کد خبر 66002

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 0 =