پتانسیل های صادراتی برق ایران به کشورهای همسایه

اگزیم نیوز به بهانه توافق ایران و پاکستان برای صادرات برق به پاکستان ظرفیت های صادراتی ایران به کشورهای همسایه را بررسی کرد

همزمان با سفر رئیس جمهوری اسلامی ایران به پاکستان توافق شد که صادرات برق ایران به پاکستان 40 درصد افزایش بیابد. این توافق در دیدار روز شنبه حمید چیت چیان، وزیر نیروی ایران و 'خواجه محمد آصف' وزیر آب و برق پاکستان انجام شد. 
این افزایش در پی الحاقیه ای به قرارداد قبلی مربوط به سال 2000 میلادی بین دو کشور برای صادرات برق ایران به پاکستان مورد توافق قرار گرفته است. همچنین در دیدار چیت چیان و خواجه آصف مذاکرات مقدماتی بین دو طرف برای افزایش ظرفیت صادرات یکهزار تا سه هزار مگاوات برق از ایران به پاکستان انجام شد. مقرر شد این موضوع در سفر آتی وزیر آب و برق پاکستان به تهران در اردیبهشت ماه سال جاری نهایی شود.


  کشورهای همسایه بازاری پرسود  برای صنعت برق ایران
  تبادل برق با کشورهای همسایه یکی از سیاست های کلیدی صنعت برق در دوران پساتحریم است. 
  به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی اگزیم نیوز،، صنعت برق ایران همگام با دیگر بخش های اقتصادی و صنعتی کشور، امسال و در سال اقدام و عمل در زمینه اقتصاد مقاومتی خود را آماده نقش آفرینی در دوران پسا تحریم می کند و در این مسیر افزون بر برنامه ریزی برای افرایش ظرفیت تولید برق در سراسر ایران ضرورت افزایش صادرات برق به کشورهای همسایه نیز مورد توجه ویژه ای قرار گرفته است.
با توجه به این که اتصال شبکه برق ایران به اروپا در دستور کار قرار ندارد در همین مسیر افزایش تبادل برق با کشورهای همسایه یکی از سیاستهای کلیدی صنعت برق در دوران پساتحریم است. هم‌اکنون ایران با هفت کشور همسایه از طریق مرزهای خشکی تبادل و ارتباط برقی دارد که پیش بینی می شود مبادلات برقی با آن کشورها در پساتحریم توسعه بیشتری یابد.
امروز نیروگاههای کشور افزون بر تامین نیاز داخل سالهاست که در زمینه صادرات نیز فعال هستند و تبادل برق با کشورهای همسایه به طور منظم در حال انجام است و کارشناسان امیدوار هستند در دوران پسا تحریم ایران به بزرگترین صادر کننده برق در منطقه تبدیل شود.
در یک دهه گذشته ایران گسترش ظرفیت تولید برق خود را، به منظور پاسخگویی به تقاضای رو به رشد مصرف داخلی و همچنین فرصتهایی برای صادرات منطقه ای، دنبال کرده است  و شاهد هستیم که کشورمان با سرمایه گذاری قابل قبولی در حال احداث خطوط انتقال در سراسرمرزهای خود است.
در این میان این نکته را نیز باید یاد آور شد که جمهوری اسلامی ایران با کشورهای ارمنستان، پاکستان، ترکمنستان، ترکیه، جمهوری آذربایجان، عراق و افغانستان انرژی مبادله می‌کند.
آمارها نشان می دهد که صادرات برق ایران در چند سال گذشته جهش خوبی را شاهد بوده است هر چند صنعت برق ایران با چالش های گوناگونی مانند فرسودگی خطوط انتقال و نیز هدرروی دست به گریبان است اما موقعیت خاص کشورمان در منطقه سبب شده است که کشورهای گوناگون خواستار خرید برق از ایران باشند و ایران قابلیت آن را دارد که با افزایش توان تولید برق صادرات خود را گسترش دهد.
استفاده از دانش روز جهان و فن آوری‌های نوین، ارتقای راندمان نیروگاه‌ها، هوشمندسازی شبکه برق، بازگشایی خطوط اعتباری، فاینانس و سرمایه گذاری خارجی از مهمترین اولویت‌های صنعت برق در دوران پساتحریم است بنابراین مهمترین برنامه فعلی صنعت برق کاهش اتلاف انرژی در سطح شبکه تولید، انتقال و توزیع برق کشور است.
کارشناسان انرژی اعتقاد دارند که لغو  تحریم ها جان دوباره ای به صنعت برق خواهد داد و بخش انرژی کشور را در موقعیتی مناسب قرار می دهد. امید به دوران پسا تحریم و فراهم ساختن زمینه های رشد اقتصادی موجب شده است تا بار دیگر سرمایه گذاری در حوزه برق و انرژی مورد توجه بخش خصوصی و سرمایه گذاران قرار گیرد.
هوشنگ فلاحتیان معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی چندی پیش درباره تاثیر توافق ایران با گروه ۱+۵ بر بهبود وضعیت صنعت برق گفته بود: تامین بخشی از اقلام صنعت برق متاثر از شرایط تحریم بوده که امید است با گره گشایی مبادلات کالا بیش از گذشته تسهیل شود و کالا و تجهیزات در زمان کمتر با قیمت مناسب‌تر در دسترس باشد.
فلاحتیان افزود: با توافق صورت گرفته امیدواریم پروژه‌های متاثر از تحریم‌ها در کمترین زمان ممکن به اتمام برسد؛ کاهش تحریم‌ها می تواند در تامین مایحتاج عمومی صنعت برق کشور یاری‌دهنده باشد. با وجود این که ایران جز کشورهایی است که توان نیروگاه‌سازی دارد.
علیرضا دائمی معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزیر نیرو نیز بر لزوم تخصیص ٧ هزار میلیارد تومان از دارایی های آزادشده بعد از لغو تحریم‌ها به بخش صنعت برق و ٥هزار میلیارد تومان به صنعت آب تاکید کرده بود و تزریق این میزان سرمایه را برای نگهداری صنعت برق در همین حال ضروری دانسته بود.
وی گفته بود: صنعت آب و برق نیازمند سرمایه گذاری مداوم است زیرا توسعه کشاورزی، شهرها، رفاه عمومی و اشتغالزایی وابستگی شدیدی دارد به تکمیل زیرساخت ها و سرمایه گذاری در صنعت آب و برق دارد.
لغو تحریم های موجود علیه کشورمان را می توان دمیدن خونی تازه در شاهرگ صنعت تولید برق کشور دانست. بخش خصوصی فعال در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی برق می تواند فعالانه در کشورهای دیگر حضور داشته باشد و تحریم های بانکی و اقتصادی آنرا آسیب پذیر نمی کند.
در این میان باید یادآوری کرد که دارایی های بانکی بلوکه شده سرمایه گذاران ایرانی آزاد شده و بخشی از آن به حوزه انرژی سرازیر می شود و یا توجه به این که شرکت های بزرگ و کمپانی های معروف دنیا بازار انرژی و برق ایران را برای سرمایه گذاری مورد توجه قرار داده اند  آنها در صورت فراهم شدن زمینه های حضور، مایل یه بازگشت دوباره به ایران هستند.
 وضع کنونی صنعت برق ایران
در حال حاضر ظرفیت تولید برق ایران به بیش از ۷۳ هزار مگاوات رسیده است، از این رو در کنار کاهش تلفات، مذاکرات متعددی با شرکت‌ها و سرمایه گذاران اروپایی و آسیایی به منظور احداث واحدهای جدید نیروگاهی و افزایش ظرفیت تولید برق در دوران پسا تحریم آغاز شده است.
به گزارش  خبرنگار اگزیم نیوزسرمایه گذاری های جدید و افزایش مشارکت بخش خصوصی در صنعت برق ایران با توجه به چالش های موجود می تواند مسیر رشد و توسعه را برای این صنعت  تسهیل کند و افزون بر تامین نیاز داخل در بحث صادرات نیز نقش آفرین باشد.
بدون تردید، ایران با توجه به موقعیت ممتاز جغرافیایی ، ذخایر گسترده هیدرو کربوری و نیز زیرساختهای موجود در آینده نزدیک می تواند یکی از تامین کنندگان بزرگ برق کشورهای همسایه باشد و در این مسیر همکاری وزارتخانه های نفت و نیرو می تواند نقش آفرین باشد.
کارشناسان انرژی اعتقاد دارند که توسعه صادرات برق می‌تواند عاملی باشد برای تعمیق ارتباط اقتصادی با کشورهای همسایه و با توجه به این که برآوردها نشان می‌دهد ظرفیت صادرات برق ایران می‌تواند تا ١٠ برابر اضافه شود، در این حالت مجموع توان تولید و صادرات انرژی کشور شامل نفت، گاز و برق، ایران را در موقعیت ممتازی در منطقه قرار خواهد داد.  
در این میان باید توجه کرد که به دلیل آن که امکان ذخیره انرژی الکتریکی وجود ندارد، وزارت نیرو به‌منظور استفاده حداکثری از انرژی تولیدی نیروگاه ها و جلوگیری از هدررفتن آن در ساعت های کم‌باری به صادرات برق و در ساعتهای پیک مصرف به‌منظور افزایش ضریب پایداری به واردات برق اقدام می‌کند که واردات برق درمقایسه با صادرات این حامل انرژی، حجم کمتری را به‌خود اختصاص می‌دهد. امروز تجارت برق به عنوان راهبردی استراتژیک مورد توجه متولیان امر است و  با بهره گیری از ظرفیتهای موجود ایران  می تواند به عنوان هاب برق در سطح منطقه مطرح شود.

 

کد خبر 5995

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 12 =