افزایش صادرات و نقش آن در آینده اقتصاد سیستان و بلوچستان

موقعیت استراتژیک سیستان و بلوچستان، وجود مرزهای طولانی و تنها بندراقیانوسی و نیاز کشورهای همسایه به کالاهای تولیدی ایران این استان را به مرکز ثقل صادرات و ترانزیت تبدیل کرده است.

به گزارش روز سه شنبه اگزیم‌نیوز، خبرهای خوب می‌شنویم آن هم در روزگار تحریم، روزگاری که رحم نظام جهانی و استکبار بر هیچ کشور در حال توسعه‌ای نمی‌آید و تا جانی برایش هست می‌تازد که نباشد نقطه‌ای امید برای پیشرفت کشورهای حاشیه، اما در میدان همین تاخت و تاز و ناملایمات نظام اقتصادی جهان بر شرایط اقتصادی کشورمان استانی در جنوب شرق منظورم «سیستان و بلوچستان» که خیلی‌هایتان تصویر متفاوتی از آن دارید نقش بسیار مهمی در صادرات دارد بطوریکه تنها در ۹ ماه امسال۳ میلیون و ۲۸۶ هزار و ۵۱۶ تن کالا از طریق این استان صادر شده است.

اقتصاد سیاست بین‌الملل در سال‌های اخیر تحولات مهمی به خود دیده که یکی از آن‌ها خیزش کشورهای درحال توسعه در اقتصاد و پررنگ شدن نقششان در نظام تجاری جهان است اتفاقی که ثقل قدرت را در جهان به هم ریخت و این کشورهای در حال توسعه توانستند روزی غیر از واردات و بازاری برای شرکت‌های فراملیتی بودن خود به یک قطب تجاری و صادراتی تبدیل شوند.

توسعه شهرهای مرزی مستلزم توجه به موقعیت جغرافیایی و عواملی مانند مبادلات اقتصادی و صادرات است.

موقعیت خاص جغرافیایی سیستان و بلوچستان در کنار وجود بنادر شهیدبهشتی و شهید کلانتری در چابهار به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران، زمینه‌های صادرات این استان را پررنگ‌تر ساخته است.

وجود بازارچه ها و گذرهای مرزی مزیت دیگر استان پهناور سیستان و بلوچستان برای صادرات محصولات غیرنفتی است.

به گواهی تاریخ کشورمان ایران هم که از یک اقتصاد ساده و تک‌محوری نفتی بهره‌مند بود در تحولات نظام اقتصادی شرایط را برای یک اقتصاد متنوع ایجاد کرد شرایطی که ایجاد کردنش به این راحتی‌ها نبود و جنگ‌های گوناگون اقتصادی و کارشکنی‌های مختلف دست به گریبانش مانع‌های گوناگونی ساخته و می‌سازد.

با تشدید تحریم‌ها در چند سال اخیر که هدفی جز نابودی قطعی کشورمان نداشت صحنه اقتصاد برای اینکه روی پایش بایستد تکانه‌های شدیدی را تحمل کرد تکانه‌هایی که او را قوی‌تر و به خود متکی ساخت تا روزی بتواند به این آمار بیشاز ۳ میلیون تنی کالای صادراتی آن هم از یک استان دور افتاده جنوب شرقی کشور برسد.

امروزه مسلم شده که بین رشد اقتصادی و صادرات از کشور ارتباط تنگاتنگی وجود دارد نظریه‌پردازان اقتصاد بین‌الملل با اعتقاد فوق العاده به نقش رشد و توسعه اقتصادی در صادرات از آن به عنوان موتور رشد این مفهوم نام می‌برند.

صادرات بیش‌از سه میلیون تن کالا از گمرکات سیستان و بلوچستان

ناظر گمرکات سیستان و بلوچستان و مدیرکل گمرک زاهدان گفت: ارزش کل کالای صادراتی خروجی از طریق گمرکات این استان در ۹ ماهه اخیر یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون و ۸۷۰ هزار و ۹۰۰ دلار و از نظر وزنی سه میلیون و ۲۸۶ هزار و ۵۱۶ تن بوده است.

محمدعلی خاشی افزود: این میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ ارزش ۲ درصد و از نظر وزن هشت درصد افزایش داشته است.

وی بیان کرد: صادرات قطعی از گمرکات زاهدان، میرجاوه، میلک، چابهار و منطقه آزاد، بازارچه پیشین، گمشاد، کوهک و جالق سراوان و بازارچه ریمدان بوده است.

ناظر گمرکات سیستان و بلوچستان افزود: از ابتدای سالجاری تاکنون هشت هزار و ۴۷ فقره اظهارنامه صادراتی به ارزش ۲۰۰ میلیون و ۷۰۷ هزار و ۴۹۱ دلار به وزن بیش‌ از یک میلیون و ۳۳۳ هزار و ۴۰ تن تشکیل شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر تعداد اظهارنامه ۴۱ درصد، از نظر وزن ۵۹ درصد و از نظر ارزش ۲۸ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

وی افزود: عمده اقلام صادرات قطعی گمرکات سیستان و بلوچستان در این مدت سیمان، کلینکر، سنگ تراورتن، کک زغال، زغال سنگ حرارتی، خرما، گاز، تره بار، سم کشاورزی، گوجه فرنگی، پودر رختشویی، سیب درختی، آلو بخارا، کشمش تیزابی، میگو و سایر محصولات کشاورزی و مواد خوراکی مجاز بوده که به کشورهای پاکستان، افغانستان، هند، عراق، کویت، امارات، ترکمنستان، ازبکستان، اندونزی و تاجیکستان صادر شده‌ است.

خاشی با اشاره به صادرات کالاهای اظهارشده در سایر گمرکات کشور، خروجی از گمرکات سیستان و بلوچستان در بازارچه‌های مرزی گفت: پروانه اعلام وصول شده ۲۷ هزارو ۵۶۹ فقره به ارزش ۹۰۰ میلیون و ۱۶۳ هزار و ۴۰۹ دلار به وزن بیش‌از یک میلیون و ۹۵۳ هزارو ۴۷۶ تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر تعداد پروانه ۹ درصد، از نظر ارزش یک درصد و از نظر وزن ۱۱ درصد کاهش را نشان می‌ دهد.

وی ادامه داد: عمده اقلام خروجی این صادرات شامل گاز، قیر، سیمان، کاشی و سرامیک، آهن و فولاد، مواد غذایی مجاز و تره بار بوده است.

مدیرکل گمرک زاهدان به واردات قطعی سیستان و بلوچستان اشاره کرد و افزود: از ابتدای امسال تعداد پنج هزار و ۱۸۳ فقره اظهارنامه وارداتی به ارزش یک میلیاردو ۳۸۸ میلیون و ۲۴۶ هزارو ۷۶۵ دلار به وزن یک میلیون و ۴۰۷ هزار و ۲۸۵ تن تشکیل شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر تعداد پروانه ۴۲ درصد و از نظر ارزش ۳۸ درصد افزایش و از نظر وزن ۲۴ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

وی اظهارداشت: عمده اقلام وارداتی سیستان و بلوچستان شامل گندم، برنج، ذرت دامی، جو دامی، انبه، موز، کنجد، سیب زمینی، دام زنده، پارچه، چای، چتایی، لوازم یدکی خودرو سواری، لاستیک اتومبیل سبک و سنگین، دستگاه های خنک کننده، ادویه، ماهی و برخی اقلام مجاز بوده که از کشورهای روسیه، پاکستان، فرانسه، آلمان، هند، برزیل، امارات متحده عربی، چین، تایلند، کنیا و افغانستان وارد شده است.

خاشی با اشاره به خدمات مسافری از طریق گمرگ گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۲۳۸ هزارو ۶۵۳ نفر مسافر ورودی و ۱۹۹ هزار و ۵۶۴ نفر مسافر خروجی از خدمات گمرکی و تشریفات مسافری بهره‌مند شدند که مسافران ورودی نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۱۱ درصد و خروجی ۲۴۹ درصد افزایش داشته که این افراد از سالن‌های مسافری گمرک در مرزهای میلک، میرجاوه، ریمدان و فرودگاه های زاهدان و چابهار تردد کرده‌اند.

وی افزود: در ۹ ماهه امسال ۲۹ هزارو پنج کامیون و ۹۱۰ واگن به وزن ۵۹۲ هزارو ۱۴۸ تن شامل لوازم یدکی مستعمل خودرو، ماش، سنگ لاجورد، مغز بادام، گاز، سیب درختی، لاستیک، سیب زمینی، برنج خوراکی، گاز مایع، سیمان و گوگرد از طریق گمرکات میلک، میرجاوه و چابهار به کشورهای پاکستان، افغانستان، چین، جمهوری آذربایجان و عراق ترانزیت شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزن ۱۴ درصد کاهش داشته است.

کد خبر 59616

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 0 =