به گزارش روز دوشنبه اگزیمنیوز، این تفاهمنامههای همکاری توسط سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، علی وحدت رییس صندوق نوآوری و شکوفایی، محمدرضا فرزین رییس شورای هماهنگی بانکهای دولتی و نیمهدولتی و کوروش پرویزیان رییس کانون بانکها و موسسات اعتباری خصوصی امضا شد تا همکاری مشترک برای گسترش اقتصاد دانشبنیان و توسعه زمینه تامین مالی نوآوری و فناوری این زیست بوم در همکاری بانکها با نهادهای حوزه فناوری و نوآوری ایجاد شود.
در این مراسم احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی، علی صالح آبادی رییس بانک مرکزی و محسن دهنوی عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی نیز حضور داشتند.
در ماده ۱۸ قانون جهش تولید دانش بنیان آمده است که سرمایهگذاری مشترک بانک ها و موسسات اعتباری با صندوق نوآوری و شکوفایی در طرح های مصوب شورای راهبری فناوری ها و تولیدات دانش بنیان از شمول ماده ۱۶ قانون رفع موانع تولید مستثنی شده و به عنوان فعالیت بانکی تلقی می شود.
از جمله ویژگی های اصلی بسته تامین مالی مرتبط با این ماده میتوان تنوع منابع، تنوع ابزارها و اثربخشی و کارایی را بیان کرد که همه تمهیدات فراهم شده کمک کرده است تا مجموع تامین مالی این حوزه به ۴۰ هزار میلیارد تومان برسد.
موانع پیش روی فعالیت نیروی انسانی دانشی را برداریم
سورنا ستاری در این مراسم با اشاره به اینکه ایجاد برج های فناوری در کشور ضروری است، گفت: این برج ها محلی برای شناسایی استعدادها، شرکت های دانش بنیان و سرمایهگذاران است و تمرکزی ملی در این حوزه محسوب می شود. یکی از بزرگ ترین مشکلات در زیست بوم فناوری و نوآوری موضوع سرمایه گذاری است و اینکه سرمایه گذاران چندان رغبتی برای ورود به این حوزه نداشتند، اما با رفع برخی نواقص و موانع که در قانون جهش تولید دانش بنیان دیده شده است؛ این موانع با همکاری نهادهای مرتبط رفع خواهد شد.
وی ادامه داد: مثلا از همان ابتدا سعی داشتیم چند بانک فعال در زیست بوم فناوری و نوآوری را به بورس وارد کنیم، اما موانع قانونی مانع این کار شد و این بانک ها با مشکلات جدی روبرو شدند. اما امروز این رویکرد تغییر کرده و موانع تا حدودی مرتفع شده و در تلاش هستیم روند فعالیت شرکت های دانش بنیان را تسهیل کنیم؛ به ویژه در حوزه های راهبردی و مهمی چون دارو که ارزش افزوده بالایی برای کشور دارند و می توانند نیازهای کشور را به شکل بومی و تخصصی پاسخ دهند.
رییس بنیاد ملی نخبگان تاکید کرد: حمایت از شرکت های دانش بنیان یعنی حمایت از جوانانی که جزو استعدادهای برتر و نخبه کشور هستند و این کار به معنای تحقق واقعی توسعه علمی و دانشی کشور است. باید تلاش کنیم مشکلات را از سر راه فعالیت این نیروهای دانشی برداریم. باید سعی کنیم ریسک سرمایه گذاری را در این حوزه کاهش دهیم. اجرای قانون جهش تولید دانش بنیان یکی از بهترین راهکارهایی است که در این زمینه داریم.
وی در خصوص قانون جهش تولید دانش بنیان بیان کرد: این قانون می تواند تا حد زیادی موانع تولید و توسعه علمی کشور را مرتفع کند، اما این کار نیازمند همکاری همه جانبه همه نهادهای مرتبط است. البته بخشی از مشکلات آنها با سرمایه گذاری های کوچک و محدود هم قابل رفع است.
خلق ثروت بدون نقش اثرگذار نظام و شبکه بانکی میسر نیست
سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی هم در این مراسم، گفت: خلق ثروت بدون نقش اثرگذار نظام و شبکه بانکی میسر نیست. همچنان که اقتصاد نفتی و صنعتی هم بدون کمک شبکه بانکی نمی توانست توسعه یابد. سرمایه گذاری شبکه بانکی در این حوزه بسیار مهم است.
وی افزود: باید مشارکت شبکه بانکی در زیست بوم فناوری و نوآوری و شرکت های دانش بنیان را بیشتر کنیم. با رصد روندهای جهانی و داخلی بررسی کنیم در کدام حوزه فناورانه بیشتر سرمایه گذاری داشته باشیم تا آینده علمی کشور تضمین شود.
رفع موانع توسعه زیست بوم فناوری و نوآوری با هم افزایی
محسن دهنوی عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی هم در این مراسم، گفت: تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان جز با همکاری دولت و مجلس به نتیجه نمی رسید و مهم ترین دستاورد این همکاری امروز به بزرگ ترین تامین مالی دانش بنیانی در کشور منجر شده است. بحث استقرار شرکت های دانش بنیان با کمک بانک ها هم می تواند به نتیجه برسید.
وی افزود: باید مرحله به مرحله مشکلات پیش روی شرکت های دانش بنیان را رفع کنیم؛ مشکلاتی که مانع فعالیت اثرگذار این شرکت ها و مجموعه ها در کشور شده است. باید بعد از به اجرا رساندن ماده ۱۸ قانون جهش تولید دانش بنیان به سراغ عملیاتی کردن ماده ۱۶ این قانون برویم.
علی وحدت رییس صندوق نوآوری و شکوفایی نیز اظهار داشت: ماموریت اصلی این صندوق استفاده از ظرفیت های مالی ملی برای تحقق اقتصاد دانش بنیان است. در تلاش هستیم از ظرفیت بانکی کشور هم استفاده کینم.
وی افزود: تاکنون تسهیلات و اعتبارات بانکی زیادی در اختیار شرکت های دانش بنیان قرار گرفته که این کار با کمک و همراهی بی دریغ شبکه بانکی کشور میسر شده است. اثرگذاری شرکت های دانش بنیان برای بانک ها اثبات شده است؛ به همین دلیل طی سال های اخیر سرمایه گذاری های بانکی در این زیست بوم افزایش یافته است.
این تفاهم نامه چهار جانبه با هدف «مشارکت تجمیعی بانکها در تاسیس نهاد یا نهادهای سرمایهگذاری خطرپذیر و تامین مالی پروژههای راهبردی با همکاری معاونت و صندوق در راستای اجرایی سازی ماده ۱۸ قانون جهش تولید دانشبنیان» و «پشتیبانی بانکها از صندوق در پذیرش ضمانت شرکتهای دانشبنیان در روشهای نوین تامینمالی نظیر انتشار اوراق صکوک و گام؛ به منظور تقسیم ریسک میان بازیگران در جهت اجرایی سازی بند الف ماده ۱۷ قانون جهش تولید دانش بنیان» منعقد شد.
همچنین از دیگر محورهای همکاری این تفاهم نامه می توان «تاسیس صندوق نیکوکاری دانشبنیان در بازار سرمایه به منظور تامین منابع زیستبوم دانشبنیان کشور» و «مشارکت در تامین مالی پروژههای راهبردی مورد نظر شورای راهبری فناوریها و تولیدات دانشبنیان موضوع بند یک بخش الف ماده ۱۸ قانون جهش تولید دانشبنیان و اجرایی شدن مواد فوق» را نام برد.
نظر شما