به گزارش روز شنبه اگزیمنیوز، هرساله با رشد نرخ تورم شاهد افزایش قیمت برنج هستیم، اما در دولتهای گذشته با اعمال ممنوعیت واردات برنج در فصل برداشت رشد قیمت این محصول سرعت چشمگیری پیدا میکرد که همین امر موجب گران شدن برنج ایرانی میشد، به طوری که قیمت برنج ایرانی از کیلویی ۲۸ تا ۳۴ هزار تومان به ارقام بالاتر رسید و این افزایش قیمت منجر به کاهش تقاضا و در نهایت رکود بازار این محصول شد.
طبق آمارهای موجود نیاز سالانه کشور به برنج حدود ۳ میلیون تن است که طی سالهای اخیر به دلیل خشکسالیها و محدودیت منابع آبی سالانه به طور متوسط بین ۱.۵ تا ۲ میلیون تن از این محصول از محل تولید داخل و مابقی نیاز کشور بین ۱ تا ۱.۵ میلیون تن از محل واردات تامین میشود.
واردات برنج در فصل برداشت این محصول در کشور به مدت چهار ماه (از تیر تا مهرماه) هر سال ممنوع میشد که همین امر موجب افزایش قیمت برنج تولید داخلی شد تا جایی که روی قیمت برنج خارجی نیز تاثیر داشت.
«مسیح کشاورز» دبیر انجمن واردکنندگان برنج در این باره گفته است: کشورهای فروشنده برنج در فصل ممنوعیت واردات ما، محصول خود را برداشت میکردند و میشد برنج را با قیمت مناسب خریداری کرد؛ اما به محض خرید ایران بعد از فصل ممنوعیت واردات، برنج را با قیمتهای بالاتر میفروختند که همین امر موجب افزایش قیمت برنج خارجی در بازار میشد.
دولت سیزدهم با توجه به شیوع کرونا در دنیا و کاهش مبادلات تجاری و همچنین اصلاح نظام ارزی توانست بخش عمده برنج موردنیاز کشور را تامین و وارد کند تا اقشار کمدرآمد نگرانی برای تامین این محصول نداشته باشند؛ در عین حال با رفع ممنوعیت واردات برنج (آزادسازی واردات) در فصل برداشت موجب کاهش قیمت این محصول در بازار داخلی هم شد، به طوری که قیمت برنج ایرانی درجه یک (هاشمی و طارم) که قبل از برداشت محصول به ۱۲۰ هزار تومان در شمال کشور رسیده بود، اکنون به قیمت کیلویی ۸۵ هزار تومان رسیده و این موضوع در پایین آمدن قیمت برنج در سایر استانهای کشور از جمله تهران موثر بوده است.
براساس این گزارش، قیمت برنج ایرانی در ارقام پرمحصول با نرخ ۵۸ هزار تومان نیز در شمال کشور به فروش میرسد.
به گفته علی غلامی یکی از تولیدکنندگان برنج در شمال کشور، اکنون قیمت هر کیلوگرم برنج درجه یک در مراکز تولید به ۸۵ هزار تومان رسیده که با قیمت نزدیک ۱۰۰ هزار تومان در تهران عرضه میشود.
همچنین به نظر برخی کارشناسان بخش کشاورزی نیز امکان کاهش مجدد قیمت برنج در شمال کشور وجود دارد زیرا علاوه بر کاهش تقاضا با افزایش برداشت محصول طی هفتههای اخیر روبرو هستیم که همین امر موجب متعادل شدن بازار این محصول میشود.
طبق آمارهای شرکت بازرگانی دولتی ایران نیز همچنان برنج موردنیاز کشور برای حفظ ذخایر تامین است و هیچ کمبودی در تامین و ذخیرهسازی و عرضه این محصول به بازار با قیمتهای مناسب وجود ندارد.
نظر شما