به گزارش اگزیم نیوز، «سعید محمد» امروز پنجشنبه در نشست خبری با خبرنگاران اظهار داشت: براساس آمارها صادرات از مناطق آزاد به خارج از مرزهای کشور یک میلیارد و ۹۶ میلیون دلار و از مناطق ویژه اقتصادی ۱۵ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار انجامشده که در سال ۱۴۰۰ مجموعاً به ۱۵ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار رسیده است که البته این آمارها شامل ترانزیتهای انجامشده نمیشود تماماً مربوط به تولیدات مناطق میشود.
وی افزود: با وجود تمام اخبار کذب مبنی بر سکوی وارداتی بودن مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در سال ۱۴۰۰ شاهد یک میلیارد و ۱۰۶ میلیون دلار در مناطق آزاد و سه میلیارد و ۵۹۰ میلیون دلار در مناطق ویژه اقتصادی بودیم که مجموع آن به چهار میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار رسیده است.
محمد تاکید کرد: تراز تجاری در مناطق ویژه اقتصادی در سال ۱۴۰۰ به ۱۱ میلیارد دلار رسید البته در مناطق آزاد این تراز منفی است، اما فاصله ۱۰ میلیون دلاری دارد؛ این رقم در سال ۹۵ حدود ۹۰۰ میلیون دلار منفی بود؛ ولی با برنامهریزیهای صورت گرفته در سال ۱۴۰۱ تراز تجاری مثبت خواهد شد.
۱۰۰ هزار میلیارد سرمایهگذاری در مناطق آزاد/ بازگشت ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار متر زمین به دولت
وی در خصوص سرمایهگذاری در این مناطق در سال ۱۴۰۰، گفت: ۳۶ هزار میلیارد تومان در مناطق آزاد تجاری و ۶۴ هزار میلیارد تومان در مناطق ویژه اقتصادی سرمایهگذاری شده که مجموع آن به ۱۰۰ هزار میلیارد سرمایهگذاری داخلی میرسد.
مشاور رییس جمهوری با اشاره به وضعیت معاملات در مناطق آزاد، خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته معاملات ملکی بسیاری شکل گرفته و در ابهام قرار داشت که با بررسیهای حقوقی به آنها رسیدگی شد.
وی افزود: از شهریورماه سال گذشته تاکنون ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار متر به ارزش ۸۳ هزار میلیارد تومان که نزدیک به رقم بودجه عمرانی کشور است با روشهای حقوقی و قضایی به نفع مناطق آزاد برگشته است و در سال جاری بیش از این میزان بازخواهد گشت.
محمد با بیان اینکه در ۱۵۰ کشور جهان بیش از پنج هزار و ۷۰۰ منطقه آزاد و ویژه اقتصادی وجود دارد، گفت: در ایران با توجه به سیاستهای توسعهای هشت منطقه آزاد در کشور داریم که هفت منطقه ازجمله اردبیل، قصر شیرین، مهران، بوشهر، زابل و اینچهبرون نیز مصوب و در حال راهاندازی است، ۳۳ منطق ویژه اقتصادی داریم و ۴۶ منطقه دیگر نیز باید ایجاد شود.
وی با بیان اینکه ظرفیت بسیاری در این مناطق وجود دارد، گفت: ۱۰ درصد از کل هزینههای توسعهای و زیرساختی توسط دبیرخانه مناطق آزاد تامین میشود و ۹۰ درصد دیگر توسط بخش خصوصی انجام میشود و در عوض یک واحد هزینه ۹ واحد سرمایهگذاری بخش خصوصی است.
مشاور رییس جمهوری با بیان اینکه در سال گذشته دبیرخانه شورای عالی مناطق ۶ هزار و ۳۷۰ میلیارد تومان هزینه توسعه زیرساختها شامل حملونقل عمران منطقهای گردشگری صنعت و معدن را انجام داده است، اظهار داشت: درزمینه ایجاد شغل ۵۳۱ هزار شغل مستقیم ایجادشده که ۳۶۰ هزار شغل مربوط مناطق آزاد و ۱۷۱ هزار شغل مربوط به مناطق ویژه اقتصادی است.
وی تصریح کرد: دو هزار و ۵۳۰ واحدهای تولیدی فعال داریم که یک هزار و ۷۷۰ واحد آن در مناطق آزاد و ۷۵۴ واحد آن در مناطق ویژه اقتصادی واقعشده است و بیش از ۴۷ هزار واحد صنفی مستقر هستند و دو هزار و ۳۰۰ واحد خدماتی تخصصی مانند پولی، لجستیکی و بانکی فعالیت میکنند.
محمد خاطرنشان کرد: ارزش تولیدات واحدهای مستقر در مناطق آزاد در سال ۱۴۰۰ به ۵۹۲ هزار میلیارد تومان رسید که ۴۷ هزار میلیارد تومان آن در مناطق آزاد و ۵۴۵ هزار میلیارد تومان آن در مناطق ویژه بود.
وی در خصوص گردشگری در مناطق آزاد نیز گفت: نوروز امسال چهار میلیون و ۹۰۰ هزار گردشگر به این محدودهها سفر کردند که این رقم نسبت به نوروز سال ۹۸ و پیش از آغاز کرونا رشد ۳۰ درصدی را نشان میدهد.
خودروهای برقی به مناطق آزاد وارد میشوند
دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی با بیان اینکه بعد از ممنوعیت واردات خودرو در سال ۱۳۹۷، مناطق آزاد نیز وارداتی نداشت، افزود: در این سالها با مشکل خودرو مواجهه بودیم که چهره کیش و قشم بهعنوان جزایر گردشگری را خراب کرد.
وی با بیان اینکه از واردات سالهای گذشته حدود دو هزار و ۵۰۰ خودرو در اختیار سازمان اموال تملیکی قرار داشت، تاکید کرد: پیگیر بودیم تا با صدور رأی دادگاه مبنی بر عدم امکان استفاده این خودروها در سرزمین اصلی بتوانیم از آنها در مناطق آزاد بهره ببریم که موافقت اولیه نیز کسب شد اما با توجه به زمانبر بودن و نیاز به تامین خودرو در جریان جام جهانی، درخواست کردیم که خودرو را بهطور مستقیم به مناطق آزاد وارد شوند.
مشاور رییس جمهوری گفت: در دو هفته گذشته واردات خودرو در هیات دولت مطرح و مورد تایید قرار گرفت و مقرر شد که پس از تعیین شیوهنامه از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت، خودروی برقی بهصورت نامحدود وارد مناطق آزاد کشور شود.
همکاری در جام جهانی فوتبال قطر در دستور کار است
دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در مورد برگزاری جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ قطر، اظهار داشت: به دنبال جلب نظر تماشاگران هستیم و با در دستور کار قرار گرفتن این موضوع، زمینهای بازی فرسوده کیش بازسازی شد و سه زمینبازی دیگر نیز احداث کردیم که طی دو ماه آینده به بهرهبرداری میرسد.
وی با اشاره به هیبریدی بودن یکی از زمینهای بازی، گفت: مسئولان قطری در بازدیدها از کیفیت آن ابزار رضایت داشتند.
محمد با بیان اینکه تعداد هتلهای پنج ستاره را بهطور قابلتوجهی افزایش دادهایم و امکان برقراری ۴۰۰ پرواز از کیش به قطر در هفته فراهمشده است، تاکید کرد: مطابق پیشبینیها یکمیلیون و ۵۰۰ هزار مسافر عازم قطر هستند که در سه موج ۵۰۰ هزارنفری وارد این کشور میشوند که با توجه به ظرفیت حدود ۳۰۰ هزارنفری این کشور مابقی به منطقه سرازیر میشوند.
وی با اشاره به ظرفیتهای مناسب ایران که مهمترین آن هزینههای اندک سفر میتوانیم این مسافران مازاد را جذب کنیم، اظهار داشت: از کشور قطر درخواست کردیم تا امکان ورود به فضاهای تعیینشده از سوی ایران را در کارتهای گردشگری تماشاگران فراهم کند تا با رسمی بودن این فضاها، گردشگران از آن استقبال کنند.
به گفته محمد، قطر درخواست کرده تا آژانسهای هواپیمایی، بسته کاملی برای حمایت از مسافران و گردشگران تهیه و ارائه کنند تا بتوان اقدامات مناسبی انجام داد.
وی افزود: مطابق هماهنگیهای انجامشده در پروازهایی که در طول برگزاری جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ به ایران انجام میشود نیازی به صدور ویزا وجود نداشته باشد تا اگر کسی نخواهد مهر ایران در پاسپورت ثبت نشود.
موافقت بانک مرکزی برای ایجاد بانک آفشور در کیش
مشاور رییس جمهوری با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای ایجاد بانک آفشور، گفت: طی شش ماه گذشته با مذاکرات با بانک مرکزی مجوز تاسیس بانک آفشور صادر شد و اکنون به دنبال جذب سهامداران خارجی هستیم که بتوان مقدمات راهاندازی آن را فراهم کرد.
وی با بیان اینکه آفشور یک شعبه ارزی بانکی مستقل از بانک مرکزی در مناطق آزاد است، تاکید کرد: با راهاندازی این بانک ایرانیان خارج از کشور میتوانند ارز خود را برای سرمایهگذاری مناطق آزاد به کشور بیاورند و با توجه به تحریمها با مشکلی مواجه نشوند.
محمد افزود: باوجود مستقل بودن بانک آفشور از بانک مرکزی، بخشی از نظارت را برعهده دارد.
مالیات بر ارزشافزوده مهاجرت سرمایهگذاران را به دنبال دارد
دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی اظهار داشت: در حال حاضر مناطق آزاد ۲۰ سال و مناطق ویژه اقتصادی ۱۳ سال معافیت مالیاتی و گمرکی دارند اما در دیماه سال گذشته قانون مالیات بر ارزشافزوده باری تصویب شد که مشکلات فراوانی را ازجمله دو برابر شدن مالیات را به دنبال داشت.
وی با بیان اینکه به دنبال اصلاح این قانون هستیم، گفت: درصورتیکه این روند ادامه داشته باشد امکان کوچ سرمایهگذاران افزایش مییابد زیرا بهعنوان مثال امارات مزیت ۵۰ سال معافیت مالیاتی، اعطای زمین رایگان و اعطای تسهیلات ارزی معادل ۹۰ درصد سرمایه موردنیاز را ارائه میدهد.
محمد همچنین درباره احداث مناطق آزاد مشترک با کشورهای همسایه گفت: تفاهمنامههایی در این زمینه با قطر، ارمنستان و عمان نهایی شده که بهزودی به امضا خواهد رسید و همچنین از سوی روسیه، سوریه و اقلیم کردستان برای راهاندازی مناطق آزاد مشترک علاقهمندیهایی وجود دارد.
نظر شما