به گزارش روز جمعه اگزیم نیوز از پایگاه خبری اتاق ایران، «کیوان کاشفی» با بیان اینکه امروز صنعت و تولید ایران در بیم و امید به سر میبرند، افزود: چند چالش اصلی موجب نگرانی صنعت کشور شده که مهمترین آن، نامساعد بودن فضای کسبوکار کشور و ایستایی این فضای نامناسب در سالهای اخیر است.
وی با بیان اینکه نبود ثبات در قوانین و مقررات یکی دیگر از مواردی است که بخش صنعت و تولید را در بیم فرو برده است، گفت: فضای کسبوکار نامساعد موجب شده تولید در کشور پرهزینه و فرسایشی شود و با وجود همه تلاشهای صورت گرفته بهبودی در این محیط حاصل نشود.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران تصریح کرد: با وجود آنکه در چند وقت اخیر تا حدودی شاهد ثبات نرخ ارز در کشور بودیم اما همچنان شاهد سیل قوانین و بخشنامههای متعدد و گاهی متضاد هستیم که فضا را برای فعالان اقتصادی تنگ میکند.
وی با بیان اینکه دستگاههای مختلف مانند سازمان تامین اجتماعی، سازمان امور مالیاتی، محیط زیست و غیره بدون درگیر بودن مستقیم با روند تجارت و تولید، بلافاصله خود را با دستورالعملهای جدید وفق میدهند، اظهار داشت: از آنجا که همه تار و پود صنعت و تولید با فعالیت این دستگاهها گره خورده، اکنون شاهد پیچیده شدن وضعیت کسبوکار در کشور هستیم.
حجم بالای نقدینگی و دست خالی بخش تولید
کاشفی تامین نقدینگی را چالش دیگری دانست و گفت: با وجود حجم نقدینگی بالای کشور که هر سال روند افزایشی دارد و پیشبینی میشود امسال به بیش از پنج هزار میلیارد تومان هم برسد، واحدهای تولیدی همچنان برای تامین مالی خود با مشکل مواجهاند، اکنون روند تامین نقدینگی بسیار پرپیچ و خم است و به سختی میتوان از آن عبور کرد.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران در ادامه از نبود حمایت لازم از صادرات انتقاد کرد و یادآور شد: صادرکنندگان ایرانی بین تمام کشورهای منطقه و همسایه کمترین حمایت، پوشش بیمه، ضمانت و غیره را دارند و اگر در تجارت به مشکلی بر بخورند تک و تنها هستند.
وی در عین حال نبود امکان گشایس اعتبار، بسته بودن سوئیفت، محدودیتهای ناشی از تحریم که نقل و انتقلات مالی را دشوار کرده را از دیگر موارد پیش روی صادرکنندگان دانست که به صادرات کشور به شدت صدمه زده است.
چشم امید تولید به حمایتهای رهبری و دولت سیزدهم
این فعال اقتصادی در بخش دیگری از سخنان خود به امیدهایی که پیش روی صنعت و تولید کشور وجود دارد اشاره کرد و گفت: مهمترین امید، تاکیدات مقام معظم رهبری بر حمایت از تولید است که طی چند سال گذشته همواره شاهد آن بودیم. ایشان از دقایق ابتدایی هر سال حمایت از تولید و اشتغال را در قالب نامگذاریهای سالانه مورد تاکید قرار میدهند.
کاشفی اظهار کرد: این مهم سبب شده اکنون حمایت از تولید به یک فرهنگ تبدیل شود و امیدواریم این فرهنگ در دولت سیزدهم رنگ و بوی عملیاتیتری به خود بگیرد.
وی خوشبینی دیگر پیش روی تولید را آغاز به کار دولت جدید عنوان کرد و گفت: به طور معمول هر دولتی که بر سر کار میآید به ویژه در دوره چهار سال اول، بسیار باانگیزه است و در دولت آقای رئیسی این خوشبینی بیشتر وجود دارد زیرا او در برنامهها و شعارهای تبلیغاتی خود نیز مدام بر حمایت از تولید تاکید داشت و در زمان ریاست قوه قضاییه نیز از معدود روسای این قوه بود که در سفرها و برنامههای کاری خود بازدید از کارخانجات و رفع مشکلات آنها را پیگیری میکرد.
رئیس اتاق کرمانشاه ابراز امیدواری کرد: در دوره جدید دولت شاهد بارقههایی از بهبود فضای کسبوکار کشور باشیم.
کاشفی عامل دیگری که زمینهساز امید برای تولید و صنعت کشور میشود را به نتیجه رسیدن مذاکرات مرتبط با برجام دانست و عنوان کرد: با این روند بخش قابل توجهی از تحریمها و فشار ناشی از آنها شکسته خواهد شد و مجدد شاهد رشد اقتصادی کشور خواهیم بود.
این فعال اقتصادی مثبت شدن فضای تعاملات بینالمللی را نیز از دیگر پیامدهای به نتیجه رسیدن برجام دانست و تاکید کرد: اتاقهای بازرگانی به ویژه اتاقهای مشترک از همین حالا آماده هستند تا بلافاصله پس از توافق احتمالی، مباحث اقتصادی مشترک با کشورها را پیگیری کنند.
تولید توانمند و رشید ایران در انتظار حمایت
عضو هیات رئیسه اتاق ایران به نقش صنعتگران در بحرانهای اقتصادی که با آن مواجه بودیم اشاره و تاکید کرد: اینکه با وجود مسائل اقتصادی ناشی از شیوع کرونا، افزایش تقاضاهایی که برای برخی از کالاها ایجاد شد و سایر اتفاقاتی که رخ داد، اما کمبودی برای تولید مایحتاج و ارزاق مردم نداشتیم، نشان از توانمندی بخش تولید کشور دارد.
وی نمونه این موضوع را در تامین به موقع اقلام بهداشتی مورد نیاز در شرایط کرونا مانند ماسک، مواد ضدعفونی و غیره دانست که به همت تولیدکنندگان ایرانی با قیمت بسیار کمتر از روزهای اول در اختیار مردم قرار گرفت، به علاوه اکنون توفیقات خوبی هم در صنعت داروسازی ایران در زمینه واکسن ایجاد شده و همه این موارد نشان از قابلیتهای صنعتی ایران دارد.
کاشفی همچنین پیشنهاد داد: استفاده از ظرفیت تشکلهای بخش خصوصی در تصمیمگیریهای اقتصادی کشور نکته مهم است که باید مورد توجه کلیه دستگاههای دولتی، تصمیمگیر و قضائی باشد، زیرا این تشکلها در خاکریز اول فعالیتهای اقتصادی قرار دارند و تجارب آنها در اختیار بسیاری از دستگاهها و سازمانهای دیگر نیست. از همین رو باید در راس مشورتها قرار بگیرند.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران تسهیل فضای کسبوکار را نیز از دیگر خواستههای بخش خصوصی برشمرد و گفت: امروز در فضای کسبوکار کشور با تابوهایی مواجه هستیم که هیچ اثربخشی هم ندارد و لازم است در حرکتی انقلابی یک بار برای همیشه کنار گذاشته شوند.
وی ثبات قوانین و بخشنامهها و قابل پیشبینی شدن فضای اقتصادی برای تولید و صنعت را نیز ضروری اعلام کرد.
کاشفی خواسته دیگر بخش تولید کشور را واگذاری تنظیم بازار به این بخش عنوان کرد و ادامه داد: باید به بخش خصوصی اعتماد کنیم زیرا تجربه ۴۰ سال گذشته با تنظیم بازار دستوری و تعزیراتی نتیجه موفقی نداشته است.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران حمایت از صادرات را نیز بسیاری ضروری خواند و گفت: هر واحدی که دستی بر صادرات دارد اشتغال آن نیز پایدار خواهد بود.
وی با بیان اینکه هیچ کشوری در منطقه به اندازه ایران مزیت صادراتی ندارد، خاطرنشان کرد: تعدد کشورهای همسایه، مسیرهای زمینی و دریایی متعدد در شمال و جنوب کشور، دسترسی به دریای مدیترانه و قرارگیری در مسیر جاده ابریشم همگی از جمله این مزیتها است.
کاشفی تاکید کرد: حاکمیت باید زمینه استفاده بهینه از این ظرفیتهای صادراتی را برای تقویت بنیه تولید و صنعت کشور فراهم کند.
نظر شما