فریال مستوفی روز یکشنبه در گفتوگو با خبرنگار اگزیمنیوز، ضمن اشاره به سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین، گفت: در سال ۲۰۱۶ و همزمان با اجرایی شدن برجام، رئیسجمهور چین به ایران سفر و پیشنهادی را در قالب سند همکاری دو کشور به مقامات ایران ارائه کرد. این پیشنهاد تا حدودی مسکوت مانده بود و اخیرا بحث و گفتوگوهایی در مورد آن صورت گرفت.
وی افزود: حدود یک سال پیش به موجب اخباری که از این سند به اتاق تهران رسید، کمیتهای برای بررسی صحت و سقم آن در اتاق شکل گرفت؛ براین اساس، طی سه تا چهار ماه با همکاری تیم خبرهای از کارشناسان به بررسی این موضوع پرداختیم و پیشنهادات خود را به مقامات ذیربط ارائه کردیم.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی اظهار داشت: این پیشنهادات با این رویکرد ارائه شد که اگر روزی سند همکاری به امضا رسید، دارای چه ادبیات و ویژگیهایی باشد.
رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران با تاکید بر اینکه سند به امضا رسیده، یک سند همکاری بوده و قرارداد یا تفاهمنامه نیست، ادامه داد: از آنجا که محتوای سند امضا شده منتشر نشده، نمیدانیم تا چه حد از پیشنهادات اتاق بازرگانی تهران در تنظیم این سند استفاده شدهاست.
مستوفی گفت: اکنون عدهای در صف مخالفان و گروهی در صف موافقان این سند ایستادهاند. به نظر میرسد هر دو گروه در اشتباه به سر میبرند؛ چرا که نه آنان که موافق هستند، سندی را مشاهده کردهاند و نه کسانی که مخالفت میکنند، از جزییات این سند اطلاعی دارند.
وی با طرح این سوال که چرا دستکم، بخش اقتصادی این سند برای بخش خصوصی و مردم ایران که ذینفعان آن هستند، منتشر نمیشود؟، تاکید کرد: چین، این نوع اسناد همکاری را با حدود ۷۰ کشور به امضا رسانده است. مهم آن است که کشورها بتوانند این سند را به سمت یک قرارداد برد- برد سوق دهند.
وی اظهار داشت: اهمیت این موضوع زمانی دو چندان میشود که بدانیم در برخی از کشورها که وضعیت مالی مساعد و مدیریت صحیحی حاکم نبوده، این قراردادها به ضرر کشور میزبان تمام شده است.
قابل ذکر است که محمدجواد ظریف و وانگ ایی وزرای خارجه ایران و چین روز هفتم فروردین سند جامع همکاریهای دو کشور را که نقشه راهی برای روابط دو کشور طی سالهای پیش رو است، در تهران امضا کردند.
نظر شما