اقلام صادراتي از توليد به دست مصرف‌كننده برسد

مسئول دفتر امور تجاري عراق در سازمان توسعه تجارت با انتقاد از برخی هزینه‌تراشی‌های تجارت ایران و عراق گفت: ۸۰ درصد حجم صادرات ایران به عراق از مرزهای شمالی وارد و در جنوب این کشور به مصرف می‌رسد

به گزارش اگزیم نیوز به نقل از روابط عمومي سازمان توسعه تجارت، مهدي نجات‌نيا در ديدار با راجح الموسوی سفير عراق در تهران كه در محل آن سفارتخانه برگزار شد، گفت: حجم واردات عراق سالانه 40 ميليارد دلار است، در حالي كه سهم ايران از بازار اين كشور تنها به 6.5 ميليارد دلار در سال مي‌رسد و با وجود نزديكي مهران به بغداد، ما شاهديم كه 80 درصد صادرات ايران به عراق از طريق اقليم كردستان و ساير مرزهاي شمالي اين كشور انجام مي‌شود.

به گفته نجات‌نیا در 9 ماهه امسال از ميزان 4.5 ميليارد دلار صادرات به عراق، 3.5 ميليارد دلار آن از مرز پرويزخان و شمال عراق به اين كشور وارد شده است.

مسئول امور تجاری عراق در سازمان توسعه تجارت، ادامه داد: این موضوع هزینه تمام شده کالای ایرانی را در عراق افزایش می‌دهد از همین رو از سفیر عراق درخواست رسیدگی و حل این معضل را داریم.

**قطع دست واسطه‌ها از بازار عراق

نجات‌نيا ادامه داد: استراتژي امروز وزارت صنعت، معدن و تجارت ايران بر كاهش قيمت تمام‌شده كالاهاست و اينكه اقلام صادراتي از توليد به دست مصرف‌كننده برسد، يعني تعداد واسطه‌ها تا حد ممكن كاهش يابد.

وي با پيشنهاد فروش مستقيم كالاي ايراني به عراقي‌ها خاطرنشان كرد: به نظر مي‌رسد در اختيارداشتن انبارهايي در عراق براي ذخيره‌سازي توليدات بسيار مفيد و موثر باشد. از اين طريق توليدكننده ايراني بدون حضور واسطه‌ها، محصولش را در اين انبارها نگهداري و به مراتب به بازار عرضه مي‌كند.

مسئول دفتر تجاري امور عراق در سازمان توسعه تجارت در ادامه به تجارت دوسر بُرد براي دو طرف تاكيد كرد و افزود: پيشنهاد ما براي افزايش سهم عراق در بازار ايران اين است كه تعرفه واردات كالاهاي عراقي به ايران را كاهش دهيم؛ از اين طريق روابط دوطرفه با سود متقابل تقويت مي‌شود.

نجات‌نيا در ادامه به تاييديه‌هاي متنوع براي ورود كالا به عراق اشاره كرد و گفت: ايران با بسياري از كشورها تبادلات تجاري دارد، اما براي صادرات به عراق تجار ايراني مجبورند كه تاييديه كالاي خود را از سفارت عراق در تهران دريافت كنند، در حالي كه اين فرايند در مورد هيچ يك از كشورهاي طرف تجاري ايران انجام نمي‌شود.

 

** اجرایی شدن حمل مستقیم کالا به عراق

نكته بعدي در صحبت‌هاي نجات‌نيا در مورد حمل مستقيم كالا به عراق بود. وي در اين خصوص گفت: بين ايران و عراق بارها توافقنامه حمل مستقيم كالا امضا شده است،‌ اما هيچ كدام از اين توافقنامه‌ها اجرايي نشده است. ما مي‌خواهيم اين مشكل به سرعت رفع شود.

وي در ادامه به سفر سال گذشته مقامات ايراني به عراق اشاره كرد و افزود: سال گذشته در كميسيون مشترك عالي ايران و عراق، در مورد تاييد استاندارد كالاهاي ايراني در عراق به تفاهم رسيديم، اما اين مشكل نيز هنوز به قوت خود باقي است و عراق همچنان استاندارد كالاهاي ايراني را قبول نمي‌كند كه نتيجه آن افزايش هزينه تجارت بين دو كشور است.

وي در پايان درخواست صدور كارت تردد براي تجار دو كشور را نيز مطرح كرد و گفت: از اين طريق هزينه رفت و آمد تجار دو كشور كاهش مي‌يابد و كارها به سرعت انجام مي‌شود.

 

سفير عراق در تهران: ايران از تحريم‌هاي اقتصادي مانند يك قهرمان بيرون آمد

راجح الموسوی، سفير عراق در ايران در ادامه اين ديدار گفت: ايران ثابت كرد كه يك ملت بزرگ است و از ميان محاصره اقتصادي كشورهاي جهان عليه خودش مانند يك قهرمان خارج شد.

وي ضمن خوش‌آمدگويي به ميهمانان ايراني‌اش گفت: از شنيدن مشكلات تجارت بين ايران و عراق ناراحت شدم و قول مي‌دهم كه تا جايي كه مي‌توانم براي حل موانع و مشكلات دو طرف سعي و تلاش كنم.

وي در مورد پيشنهاد صدور كارت تردد براي تجار ايراني و عراقي گفت: ما آمادگي داريم تا برای تجار معتمد معرفی شده از سوی ایران کارت تردد صادر كنيم.

وی به اهميت روابط تجاري ايران و عراق اشاره كرد و گفت: دولت عراق جايگاه خاصي براي دولت و مردم ايران قائل است و تاكنون نيز با هماهنگي‌هاي مسئولان دو طرف توانسته‌ايم بسياري از مشكلات و موانع را از سر راه برداريم، اما به نظر مي‌رسد اگر تاكنون نيز مسائلي باقي مانده است، به عدم اجراي توافقنامه‌هاي پيشين برمي‌گردد.

الموسوی با انتقاد از اینکه بسیاری از توافق‌نامه‌های دو کشور به اجرا نمی‌رسد، خاطرنشان کرد: سال گذشته در اجلاس كميسيون مشترك شاهد همین اتفاق بودیم؛ الان با توجه به شرايط دو كشور، بايد از مقام حرف و سخن به مقام عمل درآييم و ما در اين زمينه آمادگي كامل داريم.

سفير عراق در تهران پيشنهاد تشكيل اتاقی عملياتي را نيز داد كه بر اساس آن مسائل و مشكلات اقتصادي و تجاري دو كشور احصا شده و به صورت مرتب پيگيري و براي آن‌ها چاره‌انديشي شود.

وي در پايان گفت: مي‌توانيم با توجه به شرايط كنوني دو كشور، تقاضاي برگزاري اجلاس كميسيون مشترك اقتصادي را داشته باشيم.

در ادامه رايزن بازرگاني عراق در تهران نيز نظرات خود را در مورد بهبود روابط تجاري دو كشور مطرح و بر حل فوري آن‌ها تاكيد كرد.

عقيل الموسوي به عدم هماهنگي نهادها و سازمان‌هاي دو كشور اشاره كرد و گفت: در بسياري از موارد ديديم كه مثلا سازمان استاندارد دو كشور با يكديگر به‌صورت شفاهي تفاهم مي‌كنند، اما رايزني بازرگاني و سفارتخانه از آن بي‌اطلاع است. اين عدم هماهنگي‌ها، سرعت انجام كار را كند مي‌كند.

انتقاد ديگر رايزن بازرگاني عراق در تهران به عدم كارايي اتاق‌هاي بازرگاني مشترك دو كشور برمي‌گشت. وي در اين خصوص گفت: با كمال تأسف بعضي از اعضاي اين اتاق‌ها به دنبال منافع شخصي كوتاه‌مدت خود بوده و منافع ملي را در نظر نمي‌گيرند.

رايزن بازرگاني عراق در تهران در پایان این جلسه به فعال‌سازي صندوق ضمانت صادرات ايران در عراق اشاره كرد و گفت: چندين بار در اين زمينه بحث و تبادل نظر شده است، اما هنوز به اجرا نرسيده است. ما معتقديم اگر صندوق ضمانت صادرات در عراق نقش فعالي را ايفا كند، سهم تجارت ايران در عراق مانند تركيه به سرعت جهش مي‌يابد.

به گزارش روابط عمومی سازمان توسعه تجارت، سال گذشته سومین اجلاس عالی کمیسیون مشترک ایران و عراق در بغداد با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری و 5 تن از وزرای کابینه در بغداد برگزار شد و مقامات دو کشور 9 سند همکاری در زمینه‌های بهداشت دام و دامپزشکی، همکاری نمایشگاهی، حمل‌ونقل جاده‌ای کالا و مسافر، همکاری‌های تجاری، گردشگری، استاندارد، زمین‌شناسی و معدنی و پایداری خاک و ریزگردها را به امضا رساندند اما هنوز برخی فعالان اقتصادی از اجرایی نشدن این یادداشت‌تفاهم‌ها سخن می‌گویند.

کد خبر 3193

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 9 + 7 =