یک سال پیش لی که چیانگ، نخستوزیر فعلی چین، به مجمع جهانی اقتصاد اعلام کرد که کشورش میتواند از رکود اقتصادی جلوگیری کند. در آستانه برگزاری اجلاس مجمع جهانی اقتصاد 2016 در شهر داووس، اقتصاددانان مطرح دنیا در مورد تاثیر چین بر اقتصاد جهانی نظرات مختلفی ابراز کردهاند.
موضع این اقتصاددانان با تزلزل اخیر بازارهای مالی جهانی که به واسطه سقوط بازار سهام چین و کاهش ارزش پول این کشور ایجاد شده، در تعارض است. ضعیفترین سرعت رشد اقتصاد چین از سال 1990 باعث شده سرمایهگذاران به طور فزایندهای نگران وضعیت اقتصادی این کشور باشند.
چین دومین اقتصاد بزرگ دنیا است و حدود 15 درصد تولید جهانی را در اختیار دارد و این نگرانی وجود دارد که با توجه به کاهش واردات کالاهای اساسی و تولیدی توسط چین، مشکلات این کشور به دیگر کشورهای دنیا نیز سرایت کند. کاهش ارزش یوآن نیز تهدید جریان کاهش تورم را به دنبال دارد.
با این حال، از آنجایی که مصرفکنندگان چینی هنوز مصرف بالایی دارند، قیمت املاک به ثبات رسیده، تقاضا برای صادرات افزایش یافته و فضا برای محرکهای مالی و پولی زیاد است، برخی اقتصاددانان معتقدند هنوز جای خوشبینی وجود دارد. اگرچه رشد اقتصادی چین اکنون در حال کاهش است، اما بر اساس نظرسنجی بلومبرگ از جمعی از اقتصاددانان، این کشور در سال 2016 در مسیر رشد 5/6 درصدی قرار خواهد گرفت. از نظر این اقتصاددانان، روی آوردن چین به توسعه پایدار با تمرکز بر مصرف و خدمات به جای سرمایهگذاری و تولید، مشکلات این کشور را در نهایت مرتفع خواهد کرد.
تیجان تیام، از کارشناسان گروه کردیت سوییس، میگوید «مشکلات چین افزایش خواهد یافت، چرا که آنها در حال تغییر مدل از رشد صادرات محور به سوی رشد مصرفکننده محور هستند و من فکر میکنم میتوانند این شرایط را مدیریت کنند.»
دیگر شرکتکنندگان داووس تا این حد خوشبین نیستند. ویلیام بویتر، اقتصاددان ارشد سیتیگروپ، عنوان کرده ریسک اینکه چین اقتصاد جهانی را در دو سال آینده وارد رکود کند، 55 درصد است.
به هر حال، مباحثه 2500 شرکتکننده داووس در مورد احتمال سقوط چین، اجلاس امسال را نسبت به اجلاسهای یک دهه گذشته متمایز میکند، چرا که در سالهای گذشته بحث عمدتا در مورد ظهور چین به عنوان یک ابرقدرت اقتصادی بوده است. در اجلاس امسال، این مساله که «استراتژی شما در مورد چین چیست؟» با پاسخهایی کاملا متنوع روبهرو خواهد شد.
به عقیده نریمان بهروش، اقتصاددان ارشد موسسه IHS، «مساله چین و افزایش تنشها بین ایران و عربستان سعودی موضوع اصلی مکالمات اجلاس امسال خواهد بود. بازارها از ابهام متنفرند. ابهام در مورد چین در حال حاضر بسیار زیاد است.»

چین حدود ۱۵ درصد تولید جهانی را در اختیار دارد و این نگرانی وجود دارد که با توجه به کاهش واردات کالاهای اساسی و تولیدی توسط این کشور مشکلات این کشور به دیگر کشورهای دنیا نیز سرایت کند
کد خبر 3090
نظر شما