اصلاح بازارها با عبور از چالش تعرفه ها

خدا رحمی : ناکارآمدی بازارهای داخلی به دلیل دیوار تعرفه هایی بود که به دور اقتصاد کشیدیم و جلوی ورود مشابه خارجی را گرفتیم چون تولید داخل توان رقابت را نداشت . اما اگر قرار باشد تعامل جهانی داشته باشیم باید بپذیریم که در بازار کسب و کار بدون ملاحظه و بی رحمی باید رقابت کنیم که حضور در آن توانمندی، تعامل و پذیرش سختی را می طلبد.

خدا رحمی: ناکارآمدی بازارهای داخلی به دلیل دیوار تعرفه هایی بود که به دور اقتصاد کشیدیم و جلوی ورود مشابه خارجی را گرفتیم چون تولید داخل توان رقابت را نداشت، اما اگر قرار باشد تعامل جهانی داشته باشیم باید بپذیریم که در بازار کسب و کار بدون ملاحظه و بی رحمی باید رقابت کنیم که حضور در آن توانمندی، تعامل و پذیرش سختی را می طلبد.

دبیرکل اسبق کانون نهادهای سرمایه گذاری در گفتگو با اگزیم نیوز در خصوص ضرورت اصلاح بازارها و ورود به بازارهای جهانی، اظهار داشت: اقتصاد ایران پیش از این ضرورت تعامل با سایر کشورها چه به صورت صادرات، واردات، سرمایه گذاری و یا سرمایه پذیری را درک نکرده بود به همین دلیل مراوده جدی و بلند مدت که بتواند اهداف اقتصادی کشور را تضمین کند، نداشته ایم. بر همین اساس به راحتی یک دولت مانند امریکا می تواند تحریم و یا تهدید به تحریم را علیه  اقتصاد کشورمان اجرایی کند.

بهروز خدارحمی در ادامه با تاکید بر اینکه تعاملات همراه با برنامه ریزی بلند مدت از جنس سرمایه گذاری و سرمایه پذیری در سطح بین المللی می تواند اقتصاد ما را از تحریم ها و تهدیدها مصون و بیمه کند، یادآور شد: این تحریم ها فقط به اقتصاد ما ضربه نمی زند بلکه به اقتصاد دیگر کشورها نیز آسیب می زند، بنابراین آنها برای دفاع از منافع خود و حفظ تعاملات به پشتیبانی می پردازند. سیاست کارا در این زمینه این است که برای جلوگیری از تبعات تحریم ها، کار را با مجموعه های کوچک شروع کنیم تا شرکت هایی که در سطح بین المللی سرمایه گذاری و یا فعالیت اقتصادی دارند. مثلا در مورد شرکت های نفتی به جای کار با 3 مجموعه بزرگ نفتی مانند توتال بهتر است با تعداد زیادی شرکت در سطح متوسط که امکان ریسک پذیری بیشتری دارند همکاری شود که مشکلات شرکت های بزرگ را در زمان اجرای تحریم نداشته باشند.

خدارحمی با اشاره به اینکه باید به صورت تدریجی شبکه بین المللی تعاملات را گسترش دهیم تا بتوانیم به مرحله مقاوم بودن در عرصه اقتصاد جهانی برسیم، تصریح داشت: متاسفانه اقتصاد ایران در چند دهه با محدودیت فکری مواجه بود تا جایی که به دور خود مرزی از تعرفه ها را ایجاد کرد با این گمان که بدینوسیله می تواند جبران ناکارآمدی تولیدات داخلی را بکند، بدون آن که نیاز رقابت در عرصه بین المللی را داشته باشد و برای کیفیت پایین تولیدات فکری بکند. بنابراین دولت با تعرفه گذاری و ممنوعیت ورود کالاهای خارجی سعی در حمایت از صنایع داخل داشت آنهم به هر قیمتی، اما اکنون لزوم تعامل با بازارهای جهانی در بسیاری از صنایع ما حس می شود که باید سازوکارهای آن فراهم شود.

وی در ادامه افزود: اگر قرار باشد تعامل جهانی داشته باشیم باید بپذیریم که با بازار کسب و کار بدون ملاحظه و بی رحمی باید رقابت کنیم که ماندن در آن خیلی جدی و سخت است. با شاخص های موجود کارایی ما برای حضور در بازارهای خارجی جوابگو نیست بنابراین ضرورت تغییر نه تنها در سطح داخلی بلکه بین المللی احساس شده زیرا در فضای اقتصاد جهانی مدت ها است که این رقابت وجود داشته است. اکنون نیاز جامعه به سمت و سویی رفته است که دیگر حاضر نیست به هر قیمتی کالای مورد نیاز خود را تهیه کند و حداقل توقع دارد با کیفیت، کارایی و راندمان خوبی همراه باشد.

در بحث اجتناب از دخالت در قیمت گذاری دولت در سطح ارزی و برخی صنایع مانند خودرو خدارحمی معتقد است: تا جای ممکن باید از بازار ازاد حمایت شود. در همه جای دنیا بعضی مواقع به بحران هایی برمی خوریم که مکانیزم های عرضه و تقاضا در بازار ازاد نمی تواند کار کند و در این زمان بحران " شکست بازارها" پدیدار می شود، اینجاست که دولت ها ورود می کنند برای رفع مشکل و با دخالت در تنظیم بازار سعی می کنند آن را به حالت تعادل بر گردانند. اگر خارج از فضای کنونی که بر اقتصاد ایران حاکم است بودیم من هم به عدم دخالت دولت در قیمت گذاری تاکید می کردم تا عرضه و تقاضا خود تعیین کننده قیمت در بازار باشند، اما در شرایط حاضر دخالت دولت اجتناب ناپذیر است زیرا بازار در مقاطعی از کنترل خارج شده که در این زمینه به صورت خاص می توان از بازار ارز نام برد. بنابراین الان زمان تغییر نیست و شاید دخالت نکردن دولت معنای بدتری بدهد و به تلاطم بیشتر بازار کمک کند.

وی ثبات اقتصادی را یکی از مهمترین فاکتورهای سرمایه گذاری و سرمایه پذیری در اقتصاد کشور دانست و افزود: اگر شرایط چند سال اخیر را تجربه نکرده بودیم الان اتفاقات بدتری برای ما می افتاد. در رصد اخبارچند ماه گذشته ، دستاویزهایی از جنس ثبات اقتصادی ، کنترل تورم ، آرامشی که به طور نسبی در اقتصاد حاکم شده اینها به عنوان یکی از توجهات ویژه سرمایه گذاران خارجی مطرح شده که می تواند ضمن ایجاد امید در جامعه در بعد فرامرزی و بازاریابی این جنس از ثبات اقتصادی تاثیرگذار باشد. زیرا کشورهای مختلف به دنبال این هستند که طرف قراردادشان مجموعه ای  باشد که در بلندمدت بتوانند برای حضور و سرمایه گذاری در آنجا برنامه ریزی کنند و اگر در مقابل اقتصاد پرنوسانی را ببینند، طبیعی است که از این امر اجتناب کنند.

 این فعال اقتصادی یادآورشد: این در حالی است که درسال های گذشته در بازارهای سرمایه ای نظیر مسکن، ارز و سکه پول‌های پارک‌شده و پول‌های مردد تجربه نشده زیاد بود، اما با ایجاد فضای برجام برخی از سرمایه‌گذاران، بورس را فرصت مناسبی تلقی کردند که این اندیشه به سرمایه‌گذاری و ایجاد سود در بازار بورس منجر شد.

کد خبر 24551

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 12 =