تازهترین گزارش سالانه اتاق بازرگانی انگلیس و ایران درباره روابط تجاری میان دو کشور در سالهای اخیر حاکی از آن است که مراودات اقتصادی دو طرف در دوره پسابرجام نزدیک به ۵۰ درصد افزایشیافته است.
بخش دیگری از گزارش اتاق بازرگانی ایران و انگلیس به افزایش حجم واردات تجاری کالا از ایران به انگلیس طی سال های اخیر اشاره دارد که بر اساس آن در سال 2015 میلادی، حجم واردات کالا از ایران 32.4 میلیون یورو برآورد شده که این میزان در سال 2016 میلادی با نزدیک به 70 درصد افزایش به 54.9 میلیون یورو رسیده است.
همچنین براساس آمارهای تجارت خارجی کشور در ۱۰ ماهه نخست سال جاری واردات از آمریکا با 138 میلیون دلار با کاهش و واردات از انگلیس با رشد روبرو بوده است. به گزارش انجمن صادرکنندگان نمونه و برتر ایران، واردات از انگلیس در این مدت ۹۰۰ میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۳۳ افزایش یافته است. براین اصل واردات کالای کشورمان از انگلستان به عنوان دومین برنده برجام ، با ۲.۵ برابر شده که این رقم نشان از رشد 150 درصدی دارد.
در این مدت ایران یک میلیون و ۲۵۴ هزار تن کالای انگلیسی وارد کرد که نسبت به مدت مشابه سال ۹۵ رشد ۷۹ درصدی و نسبت به مدت مشابه سال ۹۴ رشد ۱۱۳ درصدی نشان میدهد. از لحاظ ارزشی نیز در نیمه اول امسال ۴۷۵ میلیون دلار کالای انگلیسی وارد ایران شده که نسبت به نیمه اول سال ۹۵ بالغ بر ۸۴ درصد رشد نشان میدهد.
این گزارش نشان میدهد که حجم صادرات تجاری انگلیس و ایران در سال 2015 میلادی، از 112.9 میلیون یورو به 171.5 میلیون یورو در سال 2016 میلادی افزایشیافته است. این در حالی است که حجم روابط تجاری دو طرف در پی تشدید تحریمهای بینالمللی علیه ایران، در بازه زمانی سال های 2011 تا 2013 میلادی روند نزولی طی کرده بود.
بر اساس این گزارش حجم صادرات تجاری انگلیس و ایران در سال 2011 میلادی 203.5 میلیون یورو برآورد شده و به ترتیب در سال های 2012 و 2013 میلادی به 119.6 میلیون یورو و 89.4 میلیون یورو کاهش یافت.
بررسی آمار صادرات کالا از سوی دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا به ایران نیز مؤید روند مشابهی است. بطور مثال حجم کل صادرات اتحادیه اروپا به ایران در سال 2015 میلادی با 27 درصد افزایش از شش میلیارد و 453 میلیون یورو به هشت میلیارد و 250 میلیون یورو در سال 2016 رشد داشته است.
بخش دیگری از گزارش اتاق بازرگانی ایران و انگلیس به افزایش حجم واردات تجاری کالا از ایران به انگلیس طی سال های اخیر اشاره دارد. این گزارش حاکیست که در سال 2015 میلادی، حجم واردات کالا از ایران 32.4 میلیون یورو برآورد شده که این میزان در سال 2016 میلادی با نزدیک به 70 درصد افزایش به 54.9 میلیون یورو رسیده است.
امیرهوشنگ امینی، دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و انگلستان در گفتوگو با اگزیم نیوز با اشاره به اینکه تراز تجاری ایران و انگلستان همیشه منفی بوده و مثبت کردن این کار بستگی به نوع عملکرد صنعتگران و کارآفرینان دارد که بتوانند با تولید مرغوب و ارزان، وارد چرخه رقابت تجاری ایران و انگلستان شوند، اظهارداشت: روابط با انگلیس سخت نیست و ورود به بازار این کشور محدودیتی ندارد. اما تا تولید راه نیفتد هیچ کاری پیش نخواهد رفت و اینکار یک شبه انجام نمیشود. انگلیسیها علاقهمند به حضور در اقتصاد ایران هستند، باید سرمایهگذار بیاید، ما پولی به دست بیاوریم و سرمایهگذاری کنیم تا تولید اتفاق بیفتد و این کار زمانبر است. اما از طرفی دیگر ماندن در وضعیت موجود هم ممکن نیست.
وی با اشاره به پنج قرن پیشینه روابط اقتصادی میان ایران و انگلیس که میتواند پشتوانه محکمی برای از سرگیری روابط جدید دو کشور باشد، . یادآورشد: از آنجا که بیشتر صنایع در ایران به آلمان و انگلیس به خصوص در صنعت نساجی وابستهاند اگر مانع خاصی نباشد، روابط می تواند در مسیر درست خود به پیش برود.
دبیرکل اتاق مشترک ایران و انگلیس، تولید را معضل اقتصاد ایران عنوان کرد و گفت : حضور موثر در بازارهای انگلیس می تواند برای فعالان اقتصادی ما یک فرصت ویژه جهت بهره وری و حضور موثر در رقابت های تجاری با کشورهای دیگرباشد زیرا با دستیابی به این بازار، دسترسی به 56 کشور عضو مشترک المنافع نیز مهیا می شود که در این صورت بروابط اقتصادی گسترده تری برای ایران رقم خواهد خورد.
امینی میزان بالای واردات از کشورهای اروپایی را معلول نبود تفکر درست تولید در ایران می داند و در این زمینه معتقد است: تا زمانی که ایران یک کشور مصرف کننده است و به تولید نگاه ویژه نداشته باشد باید بحث واردات بیشتر را پذیرفت و این نگرانی همیشه وجود دارد که تنها راه حل آن بستر سازی مناسب و عملی برای تولید قابل رقابت در بازارهای جهانی است که برای این منظور باید از ایجاد هزینه های بالا خودداری شود.
دبیرکل اتاق بازرگانی مشترک ایران و انگلستان با بیان اینکه یکی از مشکلات اصلی در تجارت با انگلیس بحث ویزا است که طرف انگلیسی به ما سخت می گیرد و مورد دیگر را می توان در وجود موانع بانکی که موجب عدم رونق مبادلات اقتصادی می شود، عنوان کرد: با وجود مشکلات بانکی و نقل و انتقال پول انگلیس توانسته است در این زمینه عملکرد مناسبی داشته باشد. اما وجود این موانع بانکی مسئله ای است که هیچ یک از دو کشور در آن دخالتی ندارند بلکه به تحریم های امریکا وابسته است و از آنجا که عمده سهامداران اصلی بانک های این کشور را امریکایی ها تشکیل می دهند و اقتصاد انگلیس با تبعیت از بازار اقتصاد خصوصی عمل می کند در نتیجه مراودات بانکی با ایران تنها در بانک های کوچک این کشور امکان پذیراست. از سوی ایران هم تنها سه بانک اینترنشنال، سپه و ملی که با یورو از طریق آلمان کار می کنند فعال هستند.
این اقتصاددان درخصوص روند افزایش واردات کالا از انگلستان گفت: تا قبل از سال 95 به علت بسته بودن سفارت انگلستان در ایران به دلیل قطع روابط تجاری، کالاهای مورد نیاز از طریق کشورهای واسطه به ایران وارد می شد که به این دلیل آمارهای واردات با کاهش بسیار مواجه بودند اما با بازگشایی مجدد سفارت و اجرای برجام، مراودات تجاری دوباره برقرار شد که این امر نشان می دهد افزایش آمارها معنادار نیست بلکه در روال طبیعی خود افتاده است.
وي تصريح کرد: به جرات میتوان گفت انگلیس تنها کشوری است که در طول تاریخ هیچگاه روابط بازرگانی خارجی آن با ایران قطع نشده است. اما ازآنجا که اقتصاد انگلیس اقتصادی آزاد است، مادام که اقتصاد ایران دستوری و دولتی باشد و بخش خصوصی ما برای تعامل با شرکتهای انگلیسی از توان چندانی برخوردار نباشند توسعه روابط اقتصادی دو کشور درحد انتظار نخواهد بود.
امینی خاطرنشان کرد: به باور من بر خلاف تصور، انگلیس و آمریکا به توسعه روابط اقتصادی با ایران علاقه ویژه دارند که این علاقه به دلیل منافع زیادی است که موقعیت جغرافیایی و اقتصادی ایران درسطح منطقه برای آنها فراهم می کند.
این اقتصاددان وجود کارت بازرگانی را یکی از معضلات مهم تجار ایرانی دانست و در مخالفت با آن اظهار داشت: به تحقیق در هیچ کشوری جز ایران صادرات کالا و خدمات مستلزم داشتن کارت بازرگانی و پرداخت هزینه گزاف سالانه به اتاق، دولت و این اواخر سه در هزار عملکرد دارندگان کارت، صرفنظر از فساد بر انگیز بودن آن وجود ندارد. براین اساس بارها پیشنهاد داده ام که کارت عضویت باید جایگزین کارت بازرگانی شود.
دبير اتاق بازرگانی مشترک ايران و انگلستان درباره کالاهای وارداتی از اين کشور گفت: تجهيزات نفتی، مواد اوليه دارو، لعاب سرامیک و کاشی، قطعات یدکی، مواد شیمیایی، خوراک دام و ماشین آلات جزو عمده کالاهای وارداتی ايران از انگلستان است و در مقابل نفت، گاز، تولیدات صنعتی مانند شیرآلات، خشکبار، فرش و صنایع فلزی از ايران به اين کشور صادر شده است.
نظر شما