رونق صادرات خدمات فنی مهندسی درگروی توجه است

صادرات خدمات فنی مهندسی ظرفیت فوق العاده بالایی دارد. ظرفیت ۳۴ میلیارد دلار در سال برای آن وجود دارد

یکی از ظرفیت های صادراتی ایران که می تواند کشور را از صادرات تک محصولی و نفت رها کند، صادرات خدمات فنی مهندسی است. صادراتی که ارزآوری بالا و ظرفیت زیادی دارد. اما طی دوره های مختلف، همیشه این بخش از صادرات آنطور که باید و شاید مورد توجه نبوده است. محمدرضا انصاری، نایب رییس اتاق ایران، مشکلات و مسایل پیش روی صادرات خدمات فنی مهندسی را برشمرد. به اعتقاد انصاری باید توجه بیشتری به این عرصه شود.

*وضعیت حمایت از صادرات خدمات فنی و مهندسی چگونه است ؟

رونق صادرات خدمات فنی مهندسی درگروی توجه است. این توجه هم باید در همه عرصه ها، اعم از مجلس و دولت باشد. البته همه درباره آن صحبت می کنند اما زمانی که برای حل مسایل صادرات خدمات فنی مهندسی لایحه ای به مجلس می رود، همه چیز به یکباره دگرگون می شود. این ماجرا نشان می دهد،توجه یا شناخت یا علاقه ای برای حل مشکلات آن وجود ندارد.

*ظرفیت خدمات فنی مهندسی چه میزان است؟

صادرات خدمات فنی مهندسی ظرفیت فوق العاده بالایی دارد. ظرفیت 34 میلیارد دلار در سال برای آن وجود دارد. اما رسیدن به این مهم در گروی چند مساله است. اولین موضوع بازسازی اعتماد صادرکنندگان خدمات فنی مهندسی به دولت است. به این دلیل که جوایز صادراتی که از سال 81 اعمال شده بود، تا سال 90 ادامه پیدا کرد و از آن سال حذف شده و هنوز هم دیون جوایز صادراتی معوقه پرداخت نشده است. البته این رقم، رقم بزرگی هم نیست، اما تاثیر فوق العاده ای در صادرات دارد.

مساله دیگر این است که با وجودی که برجام امضا شده و همه خوش بین هستند، اما قبول ضمانت نامه های بانک های ایران در خارج از کشور برای تسهیل کار خدمات فنی مهندسی همچنان بسته است. این مساله اقدامات مدبرانه ای نیاز دارد و به ویژه ازجهت دولت و بانک مرکزی باید اقداماتی صورت بگیردتا این گره باز شود.

*وضعیت صادرات خدمات فنی مهندسی در حال حاضر چه میزان است؟

در حال حاضر خدمات فنی مهندسی کشور بین یک تا دو میلیارد دلار در سال است. به عبارتی این میزان در برابر ترکیه که بیش از 30 میلیارد دلار صادرات دارد؛یعنی صفر. ترکیه همسایه ایران است، اما ظرفیت صادرات خدمات فنی مهندسی ایران بالاتر از این کشور است. با این حال می بینیم که این کشور وضعیت بهتری نسبت به ما دارد.

*در حال حاضر صادرات خدمات فنی و مهندسی ایران به همسایگان چگونه است ؟

در کشورهاییمانند عراق که شرکت های ایرانی چند سالی است کار کرده اند هم توجه کافی برای حمایت و حل مسایل شرکت ها وجود ندارد. این وضع علی الرغم کمال حسن نیتی است که در دولتمردان وجود دارد. بانک مرکزی، دیگر بانک ها، دولت و به ویژه مجلس باید در این مسیر همگام شوند. به طور مثال در حال حاضر برای جایزه صادراتی 500 میلیارد تومان به مجلس بودجه پیشنهاد شده است، ما امیدواریم که این رقم هم توسط مجلس تصویب شود. با این 500 میلیارد تومان می توان میلیاردها دلار را احیا کرد.

*نسبت به سال آینده خوش بین هستید؟

امیدوارم اما خوش بین نیستم. به این دلیل که با وجود مسایل زیاد، دولتمردان و مجلسی ها توجهی به آن ندارند. جلسات متعددی با نمایندگان مجلس داشته ایم،همه توجه و علاقه نشان می دهند اما در نهایت محصول آن حمایت نیست.

 

منبع: اتاق تهران

کد خبر 23803

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 4 + 8 =