یحیی لطفی نیا در سومین همایش مالی اسلامی به بررسی فرایند طراحی صندوق های سرمایه گذاری مشترک بین المللی و بین المللی شدن بازار سرمایه ایران پرداخت. این مقاله به همت حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمدنقی نظرپور، دانشیار دانشگاه مفید و یحیی لطفی نیا دانشجوی دکتری علوم اقتصادی دانشگاه مفید و مدرس موسسه آموزشی عالی حکمت قم فراهم و به سومین همایش مالی اسلامی ارائه شده بود.
یحیی لطفی نیا در آغاز به موضوع جهانی شدن پرداخت و گفت: امروزه جهانی شدن به عنوان پدیدهای انکارناپذیر از سوی اکثر کشورها پذیرفته شده است که مقاومت در مقابل این پدیده نتیجه ای جز دور شدن از پیشرفتهای رو به رشد و در حال گسترش مادی و اقتصادی جهانی ندارد.در واقع جهانی شدن به مجموعه فرآیندهای پیچیدهای که موجب آن دولتهای ملی، به نحو مطلوب و فزایندهای، به یکدیگر مرتبط و وابسته می شوند، اطلاق می شود.
وی در ادامه افزود: فرایند جهانی شدن در چهار بعد مختلف فنی و فناوری، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد و از جمله مهمترین ابعاد جهانی شدن اقتصاد، جهانی شدن بازارهای مالی به عنوان شاهرگ اصلی اقتصاد هر جامعه ای است.
مدرس مؤسسه آموزش عالی حکمت قم اظهار داشت: با جهانی شدن بازارهای مالی در سراسر دنیا، واحدهای اقتصادی ای که در هر کشور در طلب وجوه هستند، ناچار نیستند خود را به بازار داخلی محدود کنند. سرمایه گذاران یک کشور نیز نباید خود را به دارایی های مالی منتشر شده در بازار داخلی محدود کنند.
به گفته وی دلایل متعددی را برای رشد تحرک سرمایه در سطح بین الملل میتوان بیان نمود از جمله این عوامل عدم توازن در عرضه و تقاضای سرمایه در کشورها و تغییر در نگرشهای جهان در این مسئله است و تقاضای سرمایه در کشورهای در حال توسعه و ازدیاد سرمایه در کشورهای توسعه یافته، حرکت سرمایه را به یکی از ویژگیهای اصلی روابط اقتصادی بین المللی مبدل ساخته است.
به عقیده این پژوهشگر دانشگاهی ایران به عنوان کشوری در حال توسعه با وجود منابع عظیم زمینی و زیر زمینی و همچنین نیروی انسانی تحصیل کرده، نیازمند توجه جدی به امر سرمایه گذاری به منظور تکمیل زنجیره تولید در موارد متعددی که توان رقابت با تولیدات بین المللی دارد، است و از طرف دیگر وجود سرمایه گذاران داخلی که مایل و قادر به سرمایه گذاری در بازارهای مالی بین المللی هستند، توجه به بین المللی نمودن بازار سرمایه باید به عنوان امری مهم در دستور کار متولیان امر قرار گیرد.
وی گفت: این امر نیازمند طراحی ابزارها و نهادهای مالی جهت جذب منابع مالی خارجی و تخصیص منابع مالی سرمایه گذاران داخلی به ابزارهای مالی خارجی است. از جمله این نهادها که از ظرفیت بالایی برای بین المللی نمودن بازار سرمایه کشور برخوردار است، صندوق سرمایه گذاری مشترک است.
یحیی لطفی نیا در ادامه نقش سرمایه گذاری غیرمستقیم خارجی (FPI) در رشد اقتصادی را مورد بررسی قرار داد و گفت: عملکرد بهینه نظام اقتصادی در هر جامعه ای منوط به وجود دو بخش واقعی و مالی کارا و قدرتمند است. در واقع رسالت واقعی بخش مالی اقتصاد فراهم کردن یکی از تأثیرگذارترین عوامل تولید در بخش واقعی اقتصاد یعنی سرمایه، در کنار نیروی کار و مدیریت میباشد. این امر در ادبیات مالی، تأمین مالی نامیده می شود.
وی جذب سرمایه را به دو دلیل از ضروریات اقتصاد دانست که اولی جبران استهلاک و گزینه دوم ایجاد نوآوری است.
لطفی نیا اذعان داشت: جذب سرمایه به منظور سرمایه گذاری میتواند داخلی یا خارجی باشد. که خود سرمایه گذاری خارجی به دو نوع سرمایهگذاری مستقیم (FDI)، یعنی سرمایهگذاری مستقیم در بخش واقعی اقتصاد و غیر مستقیم (FPI)، یعنی سرمایهگذاری در بازارهای مالی است.
یحیی لطفی نیا نقش سرمایه گذاری غیرمستقیم خارجی (FPI) در رشد اقتصادی را برشمرد و گفت: هدف از سرمایه گذاری غیر مستقیم خارجی (FPI) تحصیل حداکثر سود از طریق تخصیص بهینه سرمایه در یک پرتفوی بین المللی است.
به این شکل که سرمایه گذار در جهت نیل به این هدف با خرید اوراق قرضه و سهام شرکتها در معاملات بورس و حتی سپرده گذاری بلندمدت در بانکهای دیگر کشورها اقدام به تخصیص بهینۀ ثروتش میکند تا بدین ترتیب ریسک سرمایه گذاری ثروتش را کاهش داده و درآمد زیادتری را به دست آورد.
وی بیان داشت: با توجه به اینکه هدف از این نوع سرمایه گذاری سودآوری است، رابطه مستحکمی بین این نوع سرمایه گذاری (FPI) و رشد اقتصادی به چشم نمیخورد. با این حال از نظر تأمین مالی و ایجاد سرمایه در اقتصاد تأثیرگذار و از جهت کمک به ایجاد تعامل سازنده با کشورهای مختلف جهت دستیابی به اهداف مشترک و همچنین کمک به روند توسعه تأثیرگذار است.
این مدرس دانشگاه در ادامه به نقش سرمایه گذاری غیرمستقیم خارجی (FPI) در رشد اقتصادی پرداخت و گفت: سرمایه گذاری غیر مستقیم خارجی (FPI) برای اقتصاد ملی بدون نقص نیست حتی می تواند منجر به بحران مالی شود و از رشد اقتصادی جلوگیری کند با این حال نتایج مطالعه های تجربی نشان می دهد که تأثیر گذاری مثبت سرمایه گذاری غیر مستقیم خارجی(FPI) بیش از معایب آن برای اقتصاد داخلی کشورها است.
لطفی نیا ویژگیهای صندوقهای سرمایه گذاری مشترک را نام برد و گفت: متغیر بودن سرمایه و نقدشوندگی بالا، قیمتگذاری روزانه واحد سرمایه گذاری، امکان سرمایهگذاری مجدد، صرفه جویی در مقیاس، مدیریت حرفه ای، انعطاف پذیری و تنوع، سادگي در سرمایه گذاری، عدم تضمین سرمایه و سود سرمایه گذاری و مدیریت بیرونی از جمله ویژگیهای مهم صندوق های سرمایه گذاری مشترک هستند.
وی در ادامه بیان داشت: از آنجا که ابزارهای به کارگرفته شده برای تجهیز و تخصیص منابع مالی در صندوق سرمایه گذاری متشرک متعارف مبتنی بر بهره (ربا) بودند. امکان بهکارگیری آنها توسط مسلمانان جهت سرمایه گذاری نبود. از سوی دیگر با توجه به ویژگیهای متعددی که این صندوقها جهت سرمایه گذاری و توسعه بازارهای سرمایه داشتند، نیاز به استفاده از این نهاد مالی بیش از پیش نمایان می شد تا اینکه نخستین صندوق سرمایهگذاری مشترک اسلامی در سال 1986میلادی در ایالات متحده با نام صندوق امانه تأسیس شد و به وسیله اعضای صندوق امین اسلامی امریکای شمالی شروع به فعالیت کرد. صندوقی که بر درآمد مساجد ایالات متحده نظارت دارد. در ادامه، افزایش آگاهی و تقاضا برای سرمایهگذاری طبق اصول شرع در سطح جهان باعث شد که روند تأسیس صندوقهای سرمایهگذاری اسلامی شدت بگیرد.
وی به موضوع طراحی صندوقهای سرمایه گذاری مشترک بین المللی اسلامی پرداخت و گفت: با توجه به ویژگیهای بیان شده برای صندوقهای سرمایه گذاری مشترک و ضرورت بین المللی شدن بازار سرمایه کشور به معرفی انواع صندوقهای سرمایه گذاری مشترک با توجه به ظرفیتهای بازار سرمایه کشور و الزامات مورد نیاز در دو بخش مجزای تجهیز منابع خارجی و تخصیص این منابع در بازار سرمایه داخلی و همچنین تجهیز منابع مالی داخلی و تخصیص آنها در بازارهای سرمایه خارجی که هر کدام از این صندوقها نیز به انواع مختلفی از جمله صندوقهای مبتنی بر سهام و صندوقهای مبتنی بر اوراق بهادار اسلامی (صکوک) به عنوان دو طیف حدی تقسیم میشوند، پرداخته می شود.
طبق این پژوهش مزایای صندوقهای سرمایه گذاری مشترک بین المللی اسلامی ایجاد وجه بین المللی،کمک به انجام سیاستهای مالی دولت، کمک به انجام سیاستهای پولی بانک مرکزی، افزایش عمق بازارهای مالی داخلی،متنوع نمودن سبد دارایی سرمایه گذاران داخلی و کاهش هزینه معاملات برون مرزی است.
یحیی لطفی نیا چالش های روبروی صندوق های سرمایه گذاری مشترک بین المللی را چالشهای اقتصادی، چالش های شرعی و چالش های حقوقی عنوان کرد و افزود: چالشهای اقتصادی این حوزه شامل ناقص بودن نهادهای مالی بازار سرمایه، تحریمهای اقتصادی، سرایت بحران و ریسک نرخ ارز هستند.
لطفی نیا در خصوص چالش های شرعی گفت: از جمله مهمترین چالشهای که نظام مالی اسلامی در راستای بین المللی برای ارایه راهکارهای یکدست برای بازارهای مالی اسلامی با آن مواجه است، وجود مذاهب فقهی متعدد و نبود تفسیر واحدی در چارچوب این دیدگاههای فقهی در مورد مسایل مالی است. بر این اساس توجه به الزامات شرعی از سوی رکن نظارت صندوق و مدیریت به عنوان یکی از مسایل مهم باید مورد توجه قرار گیرد. به این طریق که مدیریت در هنگام خرید اوراق بهادار مختلف در پرتفوی صندوق به این امر توجه نماید که اوراق منتشر شده بر اساس فقه امامیه است یا خیر. برای رفع این چالش پیشنهاد می گردد که در کنار اقدامات نظارتی متعارف که در صندوقهای سرمایه گذاری مشترک صورت میپذیرد، رکن نظارت شرعی مستقل جهت نظارت بر امر تجهیز و تخصیص منابع مالی این صندوقها به کار گرفته شود.
این مدرس دانشگاه اذعان داشت: از دیگر چالشهای که در ارتباط با بین المللی شدن بازار سرمایه از طریق صندوقهای سرمایه گذاری مشترک بین المللی اسلامی طراحی شده می توان عنوان نمود چالشهای حقوقی است. این چالش از وجود قوانین متفاوت در کشورهای مختلف در ارتباط با چگونگی برخورد با سرمایه گذار خارجی در ارتباط با میزان و زمان آورده استکه وجود تفاوت در این امر تا حدودی سرمایه گذاران را از سرمایه گذاری در بازارهای مالی خارجی منصرف مینمایند.
وی در انتها بیان داشت: بنابراین برای غلبه بر این چالش و کاهش آن توجه به قوانین بین المللی و امضای تفاهم نامه های همکاری بین کشورهای اسلامی از طریق بانک توسعه اسلامی پیشنهاد می گردد.
نظر شما