پس از مدتها که قیمت دلار در بازار در کانال سه هزارتومانی باقی مانده بود و در این کانال فراز و فرود داشت، درنهایت از قید این کانال آزاد شد و به رقم بالای چهار هزار تومان صعود کرد. ایجاد فضای هیجانی و به وجود آمدن بازار کاذب، تلاطم را بیشتر کرده و دلار با قیمتهای مختلف در بازار به فروش میرسد. البته برخی کارشناسان درصد زیادی از این افزایش را طبیعی و درصد بسیار پایینی را به دلیل مسائل سیاسی بیان میکنند. به همین بهانه اگزیم نیوز با جمشید نفر، نایب رئیس کنفدراسیون صادرات ایران به گفتگو پرداخته است که در ادامه می خوانید:
نفر با برشمردن دلایل حاصل از افزایش نرخ ارز به صورت کلی میگوید: فاکتورهای مختلف میتواند در افزایش یا کاهش نرخ ارز تاثیرگذار باشد که از جمله اصلی ترین آن می توان به سخنان و تهدیدهای ترامپ در ماه هاي اخير اشاره کرد. در واقع بازار ارز در واکنش به اظهارات رئیس جمهور آمریکا بود که متلاطم شد و به بالای 4هزار تومان رسید.
وی ادامه داد: به بیان دیگر وجود تلاطم ها و موضوعات سیاسی و جو روانی حاکم از آن موجب می شود بازار ارز دچار شوک و نوساناتی شود که با ورود بانک مرکزی و توزیع ارز تحت کنترل درآمد؛ چرا که بانک مرکزی نسبت به نوسان نرخ ارز بیتفاوت نیست و وظیفه خود می داند که از نوسانات هیجانی بازار ارز جلوگیری و آن را مدیریت کند.
نایب رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در خصوص قیمت نرخ ارز در آینده گفت: دولت نمی تواند در بلندمدت نرخ ارز را در یک پایه مشخصی نگه دارد مگر اینکه بتواند چرخ های تولید را راه بیندازد. چرا که فنر نرخ ارز، به صورت دستوری یا با تزریق ارز بیش از تقاضا، پایین نگه داشته شده و در بزنگاههایی که کوچکترین وقفه در عرضه پیش آید، بازار اثرات و تاثیرات منفی خود را با شوک های ارزی جبران میکند.
وی افزود: سرمایه گذاری می تواند موتور محرکی باشد برای راه اندازی تولید. به بیان دیگر تنها راه برون رفت از این رکود سرمایه گذاری در تولید است، اگر دولت بتواند این راه حل را پیشه خود قرار دهد توانسته فضا را برای رشد تولید و همچنین اشتغال آماده کند در غیر اینصورت با مشکلاتی بیش از حال دست و پنجه نرم خواهد کرد.
نفر اضافه کرد: در عین حال نکته دیگری که میتواند در افزایش قیمت ارز تاثیر داشته باشد، جبران کسری بودجه دولت بر اساس هزینه هایش است که می تواند یکی از دلایلی باشد که افزایش دهنده نرخ ارز محسوب میشود. از آنجاییکه میزان درآمد دولت بالانس نیست برای جبران این مهم مجبور است در قیمت ارز تغییراتی ایجاد کند. البته این تغییرات در بسیاری مواقع اثرات مثبتی به همراه دارد به دلیل اینکه قیمت تمام شده کالاهای ما بسیار بالاست کنترل این قیمت ها می تواند با مدیریت ارز انجام شود.
نایب رئیس کنفدراسیون صادرات ایران با اشاره به اینکه کشور ما دورنمای روشنی از صادرات ندارد، گفت: اگر می خواهیم نرخ ارز با نوسان و شوک های هیجانی همراه نباشد باید دورنمای روشنی از برنامهها، دستورالعملها برای صادرات داشته باشیم در این صورت است که می توانیم در راستای هدفی روشن و مشترک گام برداریم.
به گفته وی ایران پتانسیل و ظرفیت های فراوانی دارد و قابلیت اینکه بتواند در راستای تولیدات صادرات محور قدم بردارد بسیار است. ولی اگر به همین راه ادامه دهیم و نتوانیم خط تولیدات صادرات محور را در کشور راه اندازی کنیم و کشور بیش از این مقدار به سمت واردات برود، همانطور که اخیرا تراز تجاری مثبت بود ولی اکنو در مسیر منفی به سر می برد موجب می شود کشور طی ماههای آینده با مضیقههای ارزی مواجه شود.
نفر تصریح کرد: از اساسی ترین دلایل عدم رقابتی بودن کالای داخلی نرخ ارز است. در حالیکه تورم ما از 40 تا 10 درصد وجود داشته، نرخ ارز ما ثابت بوده است. این مابه التفاوت تورم داخلی و خارجی هیچ موقع به نرخ ارز اضافه نشده است و چون دولت ها همواره از بالا رفتن نرخ ارز ترسیده اند به شدت در برابر افزایش نرخ ارز مقاومت کرده اند.
وی ادامه داد: اکنون که نرخ در بازار بالا رفته است، همه چشمها به بانک مرکزی دوخته شده است که وارد بازار ارز شود و آن را کنترل کند. البته برخی هم در یک سناریوی دیگر به این نکته اشاره میکنند که دولت هم دلش میخواهد نرخ دلار اندکی بالا رود، اما نه آنطور که به سیاستهای تورمیاش لطمه وارد شده و شرایط را برای کنترل تورم سخت کند.
نایب رئیس کنفدراسیون صادرات ایران افزود: اینکه گفته می شود دلار تا 5000 تومان می رسد سیاست مناسبی نخواهد بود چرا که دردسرها و مشکلات پس از آن جبران ناپذیر است و موجب اسیب به پیکره اقتصاد می شود. در واقع ناکارایی سیاستهای ارزی دولت باعث شده نرخ ارز، یکی از دردسرسازترین قیمتها در بازار باشد و همان قدر که دولت تا چندی پیش تلاش میکرد فنر ارز را فشرده نگاه دارد، به همان اندازه نیز، عطش بازار برای افزایش نرخ و برنامهریزی برای استفاده از هرگونه فرصتی در این بازار، بیشتر میشد. تا جایی که هر وقت نرخ به یکباره جهش کرده و به خصوص از مرز چهار هزار تومان میگذرد، عطش و تلاشهای پشت پرده برای بالا نگه داشتن ارز نیز بیشتر میشود.
نفر با تاکید بر اینکه تکنرخی شدن ارز در شرایط فعلی اقتصاد و با وجود سیاستهای تحریمی و ارتباطات بانکی با دنیا یک آرمان است، گفت: با توجه به اینکه در کسب درآمدهای ارزی به شدت در تنگنا قرار داریم، تکنرخی کردن ارز همچنان با مشکلات عدیده ای روبه رو است. گفته می شود نرخ ارز تک نرخی شده در صورتی کالاهای اساسی و استراتژیک همچنان با ارز مبادله ای وارد کشور می شود.
وی اضافه کرد: به بیان دیگر تک نرخی کردن ارز به صورت اسمی انجام شده یا حداقل این امر برای کالاهای اساسی صورت نگرفته است چرا که اگر این سیاست انجام شده بود نرخی برای ارز مبادله ای اعلام نمی شد. به بیان دیگر زمانی میتوان ارز را تکنرخی کرد که تولید در کشور مقرون به صرفه شود در این صورت است که می توان شاهد اجرای این سیاست بود.
نایب رئیس کنفدراسیون صادرات ایران ادامه داد: امروز دولت در اقتصاد با یک معادله یک مجهولی روبه رو نیست بلکه با یک معادله چندمجهولی سرو کار دارد و با هر حرکتی ممکن است بخشی را با اختلال مواجه کند بنابراین باید آگاهانه و عالمانه و با یک برنامه ریزی دقیق در این راستا گام بردارد.
نظر شما